- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
İdrarınızdaki kanı belirgin bir şekilde görüyorsanız, ev reçeteleriyle tedavi etmeye kalkışmayın. Zaman kaybetmeden bir doktora görünün. İdrar yolları enfeksiyonu geçiriyorsanız, idrar yollarında iltihaplanan bölgeye bağlı olarak üç ila iki hafta arası antibiyotik kullanmanız gerekir. Böbreğinizde taş varsa, taşı düşürmek ve tekrar taş oluşumunu önlemek için bol su tüketin. Bu süreçte ağrı kesici de almanız gerekebilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Kanlı idrara birçok durum neden olabilir. Bunlardan bazıları önemsizdir ve tedaviye gerek duyulmaz. Kendiliğinden geçerler. Ancak bazı durumlarda acil müdahale lazımdır. Tedavi tipi, idrarda kana yol açan nedene göre değişir. İdrarınızda kana her rastladığınızda tetkik için mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.
Böbrek taşları: Böbrek taşı vakalarının çoğunda hastaya bol su ve sıvı tüketmesi ve ağrı kesici alması önerilir.
- Taşların çoğu kendiliğinden idrar yolundan atılır. Bazı durumlarda daha geniş önlemlere başvurulabilir.
- ESWL yöntemi ile taş kırma tedavisinde böbrek taşı, vücut dışından böbreğe gönderilen şok dalgalarıyla neştersiz kırılır. Böylece ufalanan parçalar idrar yolundan daha kolay atılır ama yine de bazen hastanın ağrısı devam edebilir.
- Bir başka yöntem de ince teleskop benzeri bir aletle yapılan sistoskopidir. Bu işlemle mesane içindeki taş bulunur, kepçe benzeri küçük bir aletle kavranır ve çıkarılır.
İdrar yolu enfeksiyonu: Tedavide enfeksiyona yol açan bakteriyi öldürmek amaçlanır. önemli başka bir hastalığınız yoksa, iltihaba yol açan nedene göre üç ila iki hafta arası değişen bir antibiyotik kürü uygulamanız gerekebilir.
İyi huylu prostat büyümesi: Prostatta rahatsızlık yaratan bazı ilaç ve yemeklerden uzak durmak prostatı daraltıp eski haline dönmesini sağlayabilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisine başvurmak gerekebilir.
İlaçlar: Kullandığınız bir ilaç hematüri diye de bilinen kanlı idrara yol açıyorsa, ilacı kullanmayı bırakmanız gerekebilir. Bazı ilaçlar hematüriye neden olmadan sadece idrarın renginde değişikliğe yol açar. Doktorunuz bu tür ilaçlara devam edip etmemeniz konusunda sizi yönlendirecektir. Doktorunuza danışmadan ilacı kesmeyin.
İdrar yolu tıkanıklığı: Tıkanmada, tıkanıklığı düzeltmek veya açmak için genellikle cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.
İdrar yolu yaralanmaları: Bazı vakalar zamanla kendiliğinden iyileşse de bazılarında yaralanmayı onarmak ve yaralı hücreden kurtulmak için ameliyat gerekebilir.
Mesane tümörünün belirtileri nelerdir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Adet öncesi bir hafta lekelendim 2 gün sonra adet oldum adet bitti bir hafta sonra yine kanlı lekelendim neden olur acama yardim lutfen... devamı
İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
İlk Yardım Çantanızın 8 Vazgeçilmezi
İdrar Kesesi Sarkması
Sıcak Ve Nemden Korunma Yolları
İdrara Çıkamama Tedavisi