Akıllı Lens Nedir?
Gözün kırıcılığını sağlayan en önemli bölümlerinden biri kornea (saydam tabaka) diğeri ise gözün renkli kısmının arkasındaki doğal lenstir. Bu lensin esnekliği sayesinde bakılan alanlar net görülür. Ancak 40 yaştan sonra lens esnekliğini kaybetmeye başlar ve yakını net görememeye başlarız. Buna yaşa bağlı yakın görme sorunu-Presbiyopi denir. Lensin saydamlığının bozulmasına da katarakt denir.
Katarakt geliştiği zaman (ki günümüzde çok erken yaşlarda da sık rastlanır) tedavisi ameliyattır. Kataraktlı lens çıkarılır yerine yapay lens yerleştirilir.
Göz içi lensleri 30 yıldır uygulanmakta ve gelişmektedir. Eskiden sadece tek odaklı (Monofokal) lensler varken son 10 yılda Multifokal yani çok odaklı lensler göz içine yerleştirilmektedir.
Bu çok odaklı lensler ayrıca katarakt olmasa da uzak ve yakın görme kusurlarını da düzelttiğinden 40 yaş üstü kişilere de uygulanmaktadır. Buna Refraktif Lens Değişimi denir.
Gerek katarakt gerekse refraktif amaçlı göz içine konan merceklerin artık % 90 'ı hekim ve hasta tercihine bağlı olarak çok odaklıdır.
Bifokal lensler uzun yıllar hastaları mutlu etmiştir. Bunlar sayesinde hem uzak hem yakın görme sorunları çözülmüş, gözlüğe bağımlılık kalmamıştır.
Bifokal lensler uzağı ve 35-40 cm yakın mesafeyi mükemmel gösterir. Ancak 50-60 cm. gibi ara mesafelerde yetersidir. Bu nedenle çalışma alanı 50-60 cm olan, bilgisayar, telefon, masa üstü çalışmaları olan kişilerde sorun olmaktadır.
Trifokal (3 odaklı) Akıllı Lens Nedir?
Bu göz içi lenslerinin dizaynı uzak, orta ve yakın mesafeyi görecek şekildedir. Multifokal lenslerden farkı orta mesafede de iyi görüş sağlamalarıdır. Böylece multifokal lenslerden daha geniş bir görme alanı yaratırlar.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanabilir?
Uzak ve yakın görme problemi için gözlük kullanan 45-50 yaş üstü kişilere katarakt olsun veya olmasın uygulanabilir. 20 dereceye kadar miyop veya hipermetrop gözlere uygun aralıkta lensler üretilmektedir. Bu lensler astigmatı da düzeltir.Piyasada değişik markalarda akıllı lensler vardır. Size hangisinin uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.
Akıllı Lens Kimlere uygulanamaz?
-Sarı Nokta Hastalığı Olan (Makula Dejeneresansı)
-Makulada zar gelişimi olan (Epiretinal Membran)
-Retinada kanama, damarsal problemler olan
-Diyabete bağlı görme merkezi ve etrafında kanama ve hasar gelişen
- İleri derecede glokom (Göz Tansiyonu) olan gözler
-Gece araç kullanması gereken profesyoneller (kamyon-otobüs şöförü)
-Tek gözü olan kişilere bu lenslerin uygulanması doğru değildir.
Akıllı Lens Nasıl Uygulanır?
Bu işlemde anestezi sadece damlalarla lokal olarak yapılır. Aynı seansta 2 göz ameliyat yapılmaz. Ancak birkaç gün ara ile yapılabilir.
5-10 dakika süren bir operasyondur. Operasyon sırasında veya sonrasında ağrı yoktur. Kornea tabakasına 2-3 milimetrelik bir kesiden gözün içine girilerek doğal lens alınır yerine katlanabilir özellikteki bu ince saydam lens yerleştirilir. Kesi yeri dikişsiz kapatılır. Operasyon sonrası birkaç hafta antibiyotikli damlalar kullanılır.
İşlemden sonra 5-6 gün göze su değdirmek, makyaj yapmak ve ovalamak yasaklanır.
Hasta birkaç gün sonra işine ve normal günlük hayatına dönebilir.
Akıllı Lens tabiri bifokal değil trifokal yani üç odaklı göz içi lensleri için kullanılan bir deyimdir.
Bu lensler kliniğimizde uzun süredir başarıyla uygulanmaktadır.
Op. Dr. Buket Ayoğlu
Dr. Sinan Göker Göz Grup
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Akıllı Lens Tedavisi Hakkında Herşey
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam merhabalar sivastan yazıyorum yasım 56 7 yasında gözüme makas battı ameliyat Ankarada oldum 46 47 yaşıma kadar sorun yoktu oyaklarda gözümde k... devamı
Kış Güneşinde Gözlük Takın Uyarısı
Presbiyopi Tedavisi
Göz Alerjileri
Miyopi Vakalarında Patlama
Kök Hücreyle Körlük Tedavisi