Göz sulanması, glüten alerjisi olarak da bilinen glüten intoleransının küçük bir belirtisidir. Glüten alerjisi çölyak hastalığından farklı bir durumdur. Çölyak hastalığında glüten tüketilince bağışıklık sistemi ince bağırsağa saldırır. Glüten intoleransı ise daha kapsamlı şikayetleri içerir ve daha çeşitli belirtiler gösterir. Glüten buğdayda, arpada ve çavdarda bulunan bir proteindir ve intoleransı olan kişiler bu proteini aldıklarında belirtiler ortaya çıkar. Bunların sebebini tam olarak anlamak için doktorunuzla görüşene kadar glüten tüketmeye ara vermeniz önerilir.

Eğer glüten intoleransınız varsa bağışıklık sistemi bu proteini her aldığınızda hassasiyet gösterir. Örneğin buğday ve çavdar içeren bir kahvaltılık gevrek tüketirseniz vücut bu proteinin güvenli olmadığını düşünür ve vücuda zarar verecekmiş gibi saldırır. Vücut bu durumda immünoglobulin E (IgE) antikorları üretir, bunlar da glüteni hedeflerler. Antikorlar vücutta histamin gibi diğer kimyasalların üretimine sebep olurlar. Histamin yumuşak dokularda enflamasyona ve tahrişe sebep olan vücut kimyasallarından biridir.

Göz sulanması genellikle polen, toz alerjisi gibi mevsimsel alerjilerin bir sonucudur. Ancak diğer alerjik reaksiyonlar sonrasında da oluşabilir. Eğer yanlışlıkla glüten tüketirseniz gözlerin etrafındaki mast hücreleri histamin üretir ve tahrişe sebep olurlar. Bu durumda gözlerin kaşınması, kızarması ve göz bölgesinde şişme ortaya çıkar. Gözler kaşınsa da, kaşımaktan imtina etmek gerekir, çünkü bu sadece tahrişin daha da artmasına sebep olacaktır.

Glüten intoleransına bağlı göz sulanmasını iyileştirmek için glüten tüketiminden kaçınmak gerekir. Eğer glüten alerjiniz varsa ve bu proteini içeren ürünleri tüketirseniz daha şiddetli belirtiler yaşamanız mümkündür. Ağızdan alınan histaminlerle rahatlama sağlayabilirsiniz. Bu histaminler vücudun histamin üretimini sınırlayarak belirtileri azaltırlar. Antihistamin göz damlaları da hızlı rahatlama için tercih edilebilir.

Glüten almaktan kaçınmak zor olabilir çünkü un bazlı ürünlerin çoğunda bulunur. Glüten içermediğini belirten gıdaları almaya özen gösterin. Bu ürünlerin çoğu normal un yerine glütensiz un çeşitleri (pirinç, soya, fasulye unu gibi) kullanırlar. Gıdayı almadan önce ürün etiketlerini dikkatlice okuyun ve dışarıda yemek yemeye gittiğinizde garsonunuzu mutlaka durumunuzdan haberdar ederek, size uygun yemekleri önermesini rica edin. 

İLGİLİ MAKALE

Göz Kuruluğu ve Gluten

Prof. Dr. Levent ALİMGİL

Merhaba hocam benim göz agriyor ve göz belirtisi sunlardir ( göz.kızarması göz.sulanması göz.kaşınması göz kapak.kıramplanmasi ışıkta bile rahatsiz o... devamı