Nedir

Bugün tüp bebek tedavisi her gün kullanılan bir kelimedir. Ama yakın zamana kadar kısırlık için gizemli bir tedaviydi. Annesinin rahmi dışında gebe kalan ilk tüp bebek Louise Brown 1978’de İngiltere’de doğdu.

Spermin ana rahmine yerleştirildiği daha basit işlem olan yapay döllenmenin aksine, tüp bebek tedavisinde, yumurta ve sperm vücudun dışında laboratuvar ortamında birleşir.

Embriyo ya da embriyolar oluştuğunda, ana rahmine yerleştirilir. IVF (tüp bebek tedavisi) karmaşık ve pahalı bir işlemdir; kısır çiftlerin sadece % 5’i bunu araştırır.

Tüp bebek tedavisi hangi kısırlık sebeplerini iyileştirebilir

Kısırlığa gelince, IVF eğer çiftlerden birine şu testislerden biri konmuşsa bir seçenek olabilir:
  • Endometriyoz
  • Düşük sperm sayısı
  • Döl yatağındaki ya da fallop borusuna ait problemler
  • Yumurtlamayla ilgili sorunlar
  • Sperm ya da yumurtaları etkileyen antikor problemleri
  • Servikal mukusta spermin hayatta kalma ya da oraya geçme sorunu yaşaması
  • Açıklanamayan doğurganlık sorunu
IVF kısırlık tedavisinde asla ilk adım değildir. Onun yerine, başka seçenekler denendikten sonra başvurulabilir. Örneğin, doğurganlık ilaçları, ameliyat ve yapay döllenme işe yaramadığı zaman tüp bebek tedavisi denenebilir.

Eğer tüp bebek tedavisi size uyarsa, tedaviye karar vermeden tedavi merkezlerini iyice değerlendirin. İşte klinikte çalışan personele sormanız gereken bazı sorular:
  • Her bir embriyo transferi için doğum yüzdesi kaçtır?
  • Bizim yaştaki çiftler ve bizimle aynı doğurganlık sorununu yaşayan çiftlerde doğum yüzdeniz kaçtı?
  • Sizin merkezinizde bu tedaviyi gören tüm çiftlerde canlı doğum oranı nedir?
  • Bunların kaç tanesi ikiz ya da çoklu doğumdur?
  • Hormon tedavileri de dahil tedavi ne kadar tutar?
  • Embriyoların muhafazası ne kadar tutar? Onları ne kadar süre saklayabiliriz?
  • Yumurta bağışı programına katılır mısınız?

Bekleyebilecekleriniz

IVF de ile adım hormonlara enjekte edilir ve böylece her ay bir tek yumurta yerine çoklu yumurta üretirsiniz. Sonra yumurta geri alımına hazır olup olmadığını anlamak için size test yapılır.

Gerialım işleminden önce, tedavi amaçlı iğne olacaksınız. Bu iğneler yumurta gelişimini olgunlaştırır ve yumurtlama işlemini başlatır. Zamanlama çok önemlidir: Yumurtalar yumurtalıkta foliküler lenfomadan çıkmadan alınmalıdır. Eğer yumurtalar erken ya da çok geç alınırsa normal gelişmeyeceklerdir. Doktorunuz yumurtaları almadan onların doğru gelişim safhasında olup olmadığından emin olmak için, kan testleri ya da ultrason yaptırabilir. IVF etkinliğinde işlemden bir gece öncesinde ve işlem gününde yapmanızı gerektirecek özel talimatlar vardır. Çoğu kadına ağrı için ilaç ve tam anestezi ya da hafif sakinleştirici ilaç verilir.

İşlem esnasında, doktorunuz ultrasonla yumurtalığa foliküler lenfoma yerleştirecektir ve içi boş iğneyle yumurtaları alacaktır. İşlem genelde 30 dakikadan az bir süre sürer ama 1 saat de sürebilir.

Yumurtaların alımından hemen sonra yumurtalarınız laboratuvarda eşinizin spermiyle karıştırılır aynı gün bağışlamış olacaklar.
Siz ve eşiniz eve giderken, döllenmiş yumurtalar optimal gelişimi sağlamak için klinikte gözlem altında tutulur. Kliniğe bağlı olarak, embriyo daha gelişmiş blastokist seviyeye ulaşması için 5 güne kadar bekleyebilirsiniz.

Embriyolar hazır olduğunda, IVF etkinliğine döneceksiniz böylece doktorlar bir ya da daha fazlasını dölyatağına transfer edebilir. Bu işlem yumurtanın alımından daha kolay ve çabuktur. Doktor, vajina ve rahim boynundan embriyoların kalacağı dölyatağınıza sonda denilen esnek tüp yerleştirecektir. Doğum şansını artırmak için, çoğu IVF uzmanları bir seferde3 ya da 4 embriyo transferini tavsiye eder. Ama bu demek oluyor ki sizin ve bebeklerin sağlık riskini artıran çoğul gebelik durumu söz konusu olabilir.

İşlemi takiben, birkaç saat yatağınızda kalır ve 4-6 saat sonra da hastaneden çıkarılırsınız. Doktorunuz muhtemelen üzerinizde yaklaşık 2 hafta gebelik testi uygulayacaktır.

Erkeğin spermlerinin çok düşük olduğu durumlarda doktorlar intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu denilen prosedürle IVF’ yi birleştirebilir. Bu işlemde, meniden ya da bazı durumlarda testislerden bir sperm alınır ve doğrudan yumurtaya eklenir. Canlı bir embriyo üretildiğinde, IVF olağan işlemi kullanarak dölyatağına transfer edilir. 

Başarı Oranları

Tüp bebek tedavisinde başarı oranları kısırlık sebebi, işlemi nerede yaptırdığın ve yaş gibi birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. CDC Amerika da gerçekleştirilen teknoloji destekli kısırlık tedavilerin ulusal istatistiklerini derler. IVF tedavilerin %99’una denk gelen bir orana sahip olmasına rağmen IVF, GIFT ve ZIFT dahil destekli üreme teknolojisini oluşturan tüm işlemleri bu istatistikler gruplandırır. En güncel rapor 2007 de şunları ortaya çıkardı:
  • Ortalama tüm işlemlerin  %32’sinden fazlası doğum gerçekleşmiştir.
  • Canlı doğumlarla sonuçlanan işlemlerin ortalama yüzdesi %25,6’dır.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

hocam merabaler ben eski hastarınızdan mustafa aydoğan bundan 5 yıl önce tüp bebek tedavisi ile çocugum oldu azosipermi hastalıgım var tese amaliyatı... devamı