- İçindekiler
- Tedavi Sonrası Ne Beklenmeli
- Nedir
- Sperm Enjeksiyon Ve Transferi
- Neden Uygulanır
- Ne Kadar Başarılı
- Riskler
- Çoklu Doğum Riskine Karşın Tedavide Başar
- Ne Düşünmeli
Tedavi Sonrası Ne Beklenmeli
Tüp bebek tedavisiyle ilgili enjeksiyonlar, inceleme ve uygulamalar kadın için hem duygusal anlamda hem de fiziksel açıdan zorludur. Hormonlu süper yumurtlama düzenli kan testi, günlük enjeksiyonlar (bazıları çok ağrılı olabilir) ve doktor tarafından sık muayene gerektirir.Bu uygulamalar ayakta tedavi gören hastalar için geçerlidir ve sadece kısa bir iyileşme süreci gerektirir. Günün geri kalanı için doktor zorlayıcı egzersizlerden kaçınmanızı söyleyebilir
Nedir
İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI), spermle alakalı kısırlık sorunlarını tedavide kullanılan, destekli üreme teknolojisidir (ART). ICSI yetişkin yumurtaya tek sperm enjekte ederek tüp bebek tedavisinin üreme evresini geliştirmek için kullanılır. Döllenmiş yumurta kadının dölyatağına ya da dölyatağı tüpüne yerleştirilir.Sperm toplama: Mastürbasyon yoluyla sperm toplanamazsa, küçük bir yarıkla operasyonla testisten alınır. Bu spermin dışarı atılmasını engelleyen bir durum olduğu zaman ya da sperm gelişiminde sorun olduğu zaman uygulanır. Dölü etkileyecek herhangi bir genetik sorun olup olmadığını gözlemlemek için, uzmanlar az ya da hiç spermi olmayan erkeklerin, ICSI uygulamasından evvel genetik testten geçmesini tavsiye eder.
Yumurtlama ve yumurta alma: Kendi yumurtalarınızı kullanarak destekli üreme tedavisi uygulamasına hazırlık için, günlük iğne olmalısınız ve yumurta alınmadan evvel iki hafta yakın gözlem altında tutulmanız gerekiyor. Evde siz ya da partneriniz yumurtalığınızı çoklu yumurta üretmesi için uyaran (süper yumurtlama) gonadotropin ya da (FSH) lenfoma uyaran hormon enjekte edersiniz. İlk haftadan sonra doktorunuz kan östrojen seviyelerinizi kontrol eder ve lenfomalarda yumurtaların olgunlaşıp olgunlaşmadığını görmek için ultrason kullanır. İkinci hafta esnasında test ve ultrason sonuçlarına göre dozajınız değişebilir. Lenfomalar tamamen büyürse, insan koryonik gonadotropin enjeksiyonu verilir (hCG) bu da lenfomalarınızı uyarır. Laparoskopi ya da iğne kullanarak karından yumurtalıklara ultrason eşliğinde 34-36 saat sonra yetişen yumurtalar toplanır.
Sperm Enjeksiyon Ve Transferi
Yüksek güçte çekim altında, cam bir araç (pipet kullanarak) yumurtayı bir yerde tutmak için kullanılır. Sperm taşıyan mikroskobik cam tüp (enjeksiyon pipeti) spermin yumurtaya geçmesi için kullanılır. Laboratuarda bir gece bekledikten sonra, yumurtalar verim kontrolünden geçirilir. Kuluçka döneminden sonra, başarılı döllenmiş yumurtalar (zigotlar) ya da döllenmeye 3-5 günü kalmış (zigot ya da blastokist) seçilir. Rahim boynunun içinden yerleştirilen ince esnek tüp (sonda) kullanarak 2-4 tanesi dölyatağına yerleştirilir. Arta kalan embriyolar ilerdeki denemeler için dondurulabilir (kriyokoruma).Neden Uygulanır
İntrasitoplasmik sperm enjeksiyonu (CSI) menide az sperm olduğu ya da hiç sperm olmadığı durumlarda, ciddi erkek kısırlığını tedavi etmek için kullanılır. Testisten toplanan olgunlaşmamış sperm genelde hareket edemez ICSI aracılığıyla yumurtayı döllemeye meyillidir.Bazı çiftler iki kez tüp bebek tedavisini uyguladıktan sonra ICSI yı tercih ediyorlar. Amerika’da tüp bebek tedavilerinin yaklaşık yarısı ICSI Teknolojisi kullanarak gerçekleşmektedir.
ICSI belli genetik bozukluklarını kontrol etmek için embriyo testi planlayan çiftler için de kullanılır. ICSI her bir yumurta tek sperm kullanır. Bu yüzden, genetik testin başka sperm tarafından zehirlenme ihtimali yoktur.
Ne Kadar Başarılı
Tüp bebek uygulamasında ve iyi kalite yumurtalarda kullanılan ICSI genelde bozuk spermli ya da üretecek hiç spermi olmayan erkekler için başarılı bir uygulamadır. ICSI (testislerden toplanan spermi kullanarak) yaklaşık %25-%30 doğum oranı vardır.ICSI nin sperm kalitesi yerinde olanlarınkini daha da geliştirdiği söylenemez.
Riskler
ICSI’nın tüp bebek tedavisinde olduğu gibi bazı riskleri vardır. Örneğin yumurtalığın hiper uyarılma sendromu ve çoklu doğum meydana gelebilir.Hormon tedavisiyle süper yumurtlama tedavisi ciddi şeklide yumurtalığın hiper uyarılma sendromuna neden olabilir. Bu risk tüm tüp bebek tedavilerinde %0.4-%2’dir. Doktorunuz bu riski yumurtalıklarınızı tedavi esnasında sürekli gözlem altında tutarak azaltabilir. Amerika’da tüp bebek gibi yardımlı üreme teknolojileri sayesinde gerçekleşen doğumların %35’i ikiz ya da çoklu doğumla sonuçlanır. Çoklu doğumlar hem bebek hem de anne için yüksek risk taşır.
ICSI gibi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen doğumların kusurlu olma riski daha yüksektir. Bu muhtemel risklerle ilgili doktorunuzla konuşunuz.
Çoklu Doğum Riskine Karşın Tedavide Başar
35 yaş üzeri bir kadının kendi yumurtalarının gebe kalması ve sağlıklı hamilelik yaşaması için, genç kadınlara göre daha çok embriyo transfer etmeli. Bu uygulama da çoklu doğum riskini artırır.Çoklu doğum riskinden dolayı, uzmanlar transfer edilecek embriyo sayısının kısıtlanmasını tavsiye eder. Yaşınıza ve durumunuza göre doktorunuz belli sayıda embriyonun transferini önerecektir.
40 yaş üzeri bayanların kendi yumurtalarını kullandıkları zaman yüksek oranda embriyo kaybı riski vardır. Alternatif olarak, daha yaşlı kadınlar gelişip yeni bir organizmaya dönüşebilme şansı daha yüksek bir yumurta seçebilirler.
Ne Düşünmeli
Doktorlar az spermi olan ya da menilerinde hiç sperm bulunmayan (tıkanıklıktan kaynaklanmayan) ICSI dan evvel genetik testten geçirmeleri gerekir. Spermle alakalı kısırlık tedavisinde İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu etkili bir tedavidir ama genetik riskler taşıyabilir. Kromozom teşhisi konan çiftler doğum kusuru olan çocuk olma risklerini görmek için genetik danışma alabilirler.Siz ve doktorunuz çocuğunuza genetik bir kusuru geçirme konusunda endişeniz varsa, doku aşılama öncesi genetik teşhisle ilgili doktorunuzla konuşun.
Dondurulmuş embriyolar genelde daha az pahalı ve daha az zahmetlidir çünkü süper yumurtlama ve yumurta alımına gerek yoktur.
İLGİLİ MAKALE
Erkek Kısırlığı ve Testis Kanseri
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam kolay gelsin ben uzun zamandır masturbasyon yaparken spermin gelmesini engelliyorum ve Sperm gelmeden masturbasyonu bırakıyorum bunun bi zararı ... devamı
Hamile Kalmadan Sigarayı Bırakın
Tüp Bebek Tedavisi Ve Yöntemleri
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Aşırı Kilolu Kadınlar Ivf Şansını Riske Atıyor
Hamilelikte Folik Asit Takviyesi