Hücre biyolojisinde kısmi klonlama yöntemi tamamen ayırt edilmiş eski somatik hücrenin ayırt edilmiş eski hücrenin bütün özel işlevlerini içeren fakat basitçe daha genç olan kısmi olarak tekrar programlanmış genç bir hücreye dönüştürülmesidir. Kısmi klonlama yöntemi eski hücrelerle ilgili özellikleri tersine çevirir. Örneğin kısmi klonlamayla yenilenmiş eski yaşlanmış hücreler, yüksek yoğunluktaki yaşlılıkla ilişkili heterokromatin odaklar (SAHF) içermez ve genç hücrelerin çabuk çoğalma potansiyelini tekrar elde eder. Kısmi klonlama yöntemi eski hücreleri farklılaştırma ve embriyotik pluripotent bir aşama olmadan yeniler.
Yöntem
Kısmi klonlama yöntemi somatik yetişkin veya yaşlı hücre çekirdeğinin veya büyük salgı gözeneği bulunan tüm hücrenin (aktif haldeki) ovatise tanıtılmasını ve bu tedavi edilen hücrenin kendini farklılaştırmadan alınmasını ve ilk hücre bölünmesinin oluşmasını içerir. Böylece ilerleme gösteren ovasit yenileme kapasitesi kısmi doğal yenileme elde etmek için sadece geçici olarak kullanılır. Kısmi klonlama ovasitteki tedavi edilen hücre tanıtımının süresinin değişiminde belirlenen oranda kısmi yenileme tahminine izin verir. Kısmi klonlama kullanılarak hücre farklılaşması ve hücrenin yaşının tekrar programlanması en azından kısmi olarak ayırt edilebilir. Böylece izole yaşlanan bir saatin varlığı en azından hücre evriminin ve involüsyonunun belirli bir bölümünde doğrulanacaktır.
Uygulama
İlk deneysel sonuç yaşlanmış fare hücrelerinin kısmi yenilenmesinde muhtemel bir yüksek etkinlik gösterir. Açıkça kısmi klonlama sadece tek bir hücre dokusunu veya organı yeniler ve bu nedenle klasik klonlamanın aksine kısmi klonlama tüm bir organizmayı tekrar oluşturamaz. Dahası haftalar veya aylar gerektiren kısmi klonlama klasik klonlamanın veya indüklenmiş pluripotent kök hücrelerin (İps) aksine birkaç saat içerisinde gözlemlenebilir.
Klasik klonlama eski hücreleri yenileyebilir; fakat süreç eski hücrelerin yapay olarak bir embriyotik hücre aşamasında geçmesini gerektirir. Kısmi klonlama yenilenecek eski hücrelerin embriyotik hücre aşamasında geçmemesi ve basitçe daha genç hale getirilmesi avantajını içerir.
İnsanın yaşam süresinin faydalı, kaliteli ek yıllar açısından uzatılması bilinmedik zamanlardan beri birçok kişinin amacı olmuştur. Bu amacın gerçekleştirilmesinin olası olmaması veya en azından uzak gelecekte başarılabilecek olmasına rağmen hayvanların klonlanabileceğine ilişkin keşif yenileme amacını daha yakına getirmiştir. Hayvanların klonlanabileceğine dair bu dikkate değer keşif, eski çekirdeğin kendi nükleer malzemesi alınan alıcı bir yumurtaya transfer edilirken eski bir hücre çekirdeğinin nükleer transfer olarak adlandırılan deneylerde donör olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Ardından bu yeniden oluşturulan gen gelişim için harekete geçer ve embriyo taşıyıcı anneye, yeni doğana yerleştirildiğinde embriyotik bir aşamayla gelişir. Böylece eski hücre aynı yaşam süresine sahip yeni doğana hayat verebilir. Donör hücrenin yaşı “tamamen yenilenmiştir” ve genç bir aşamaya geri dönmüştür. Açıkça klasik hayvan klonlamada yenileme süreci embriyotik forma geri dönmeyi içerir. Böylece yetişkin hücrenin özel işlevleri de “tamamen yenilenmiştir” ve embriyotik hücre tipine geri dönmüştür. Ayrıca bu yolla klasik klonlama geçidinde embriyotik aşama hücre yaşının tamamen yenilenmesi için bir gerekliliktir.
Kısmi klonlamayı klasik klonlamadan ayıran kilit kavram hücre özelleştirilmesini “tamamen yenilenen” hücre yaşından “tamamen temizleyen” mekanizmaların ayrılmasıdır. Kısacası kısmi klonlama bir hücrenin özel işlevlerinin korunmasını ve hücrenin gençleştirilmesini (cildin klasik klonlama tekniğinde (grafiğe bakın) yenileme için bir gereklilik olan embriyotik aşamadan geçmeden yenilenmesi) hedefler.
Kısmi klonlama süreci etkili ve hızlı olacaktır ve böylece hem malzeme hem de insan gücü açısından ucuz olacaktır. Kısaca kısmi klonlama insanın acı çekmesini ve hastalıkları hafifletme gibi büyük bir potansiyele sahiptir. Kısmi klonlama başarılı yenileyici tıp için en hızlı ve ucuz yoldur. Kısmi klonlama aynı zamanda canlı doğumla sonuçlanmayarak klasik klonlamayla ilgili etik sorunlardan da kaçınır. Klasik klonlama sadece eski hücreleri koşullamak ve böylece yenilemek için sadece kısaca ovasit kullanır.
Kök Hücre Araştırmalarında Önemli Adım
Op. Dr. Sinan GÖKER
İyi günler hocam gözlerim lazer için uygunmu yasım 25. 6 yasından beri kullanıyorum göz tansıyonum yok.Kırmızı Yeşil kısmi renk körlüğü var. Sağ Göz: ... devamı
Klonlama
"İnsan Kopyalamak Doğru Değil"
Kısmi Klonlama