Bilim adamları, bir deri hücresinden alınan DNA'yı döllenmemiş bir yumurtaya enjekte ederek ilk kez insana ait embriyonik kök hücresi elde etti.
Haftalık bilim dergisi Nature'da yayımlanan çalışma, bilim dünyası tarafından kök hücre araştırmalarında "önemli bir adım" olarak nitelendi.
New York'taki Kök Hücre Vakfı'nda araştırmayı yöneten Dieter Egli, yaptıkları çalışmanın insan yumurtasının özel bir hücreyi kök hücresine dönüştürme yeteneğine sahip olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.
Egli, "Bu araştırmanın amacı, daha sonra kullanılmak üzere hastanın DNA'sından tamamen hastanın kendisine özgü embriyonik kök hücre üretmek. Böylece Parkinson, şeker gibi birçok hastalık tedavi edilebilecek" dedi.
Egli, 1997 yılında koyun Dolly'de kullanılana benzeyen bir klonlama yöntemi uyguladıklarını sözlerine ekledi.
2005 yılında Güney Kore'deki araştırmacılar, bir embriyoyu klonlayarak ilk insan embriyonik kök hücresini elde ettiklerini iddia etmiş, ancak daha sonra elde edilen verilerin sahte olduğu ortaya çıkmıştı.
Kök hücreler, insan bedenindeki diğer hücre türlerine dönüşebildikleri için birçok hastalığın tedavisinde büyük potansiyele sahip.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
HOCAM KÖK HÜCREDE CANLI SPERM VAR AMA DURAKLAMA VAR NE YAPMAMIZ GEREK... devamı
Kök Hücre Araştırmalarında Önemli Adım
Kök Hücreyle Trombosit Hücreleri Üretildi
Kök Hücre
Gelecekte Kalp Hastalığı Tedavisi İçin Kök Hücreler
Sinir Kök Hücresi