Nedir
Nedir?
Sırtınız ağrıyor. Ancak bu basit bir ağrı değil, oldukça ciddi. Sırt ameliyatı sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulup kurtulamayacağınızı merak ediyorsunuz.
Travma, yaşlılık, uygunsuz vücut mekaniği ile doğal yıpranma ve aşınma omurganızı yaralayabilir. Sırtınızın herhangi bir kısmında meydana gelen hasar ise –özellikle de sinirlerinize baskı uygulayan hasar– ağrıya ve başka belirtilerin gelişmesine neden olabilir.
Çoğu sırt sorunu iltihap önleyici ilaçlar, buz, ısı, masaj ve fizik tedavi gibi cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermez. Konservatif (korunumlu) tedaviler işe yaramadığında sırt ameliyatı fayda sağlayabilir. Ancak söz konusu ameliyatlar her sırt ağrısı türünde işe yaramaz. Aslında sırt ameliyatı, vakaların sadece küçük bir yüzdesinde gereklidir.
İhtiyacınız Var Mı
Sırt Ameliyatına İhtiyacınız Var Mı?
İnsanların çoğu, hayatlarının belli bir döneminde sırt ve bel ağrısı yaşarlar. Bu insanların yüzde 90’ı tedavi olmaksızın ya da konservatif tedaviyle 4 ila 6 hafta içinde iyileşmektedir. Sırt veya bel sorunları, vakaların sadece yüzde 5’inde 3 aydan uzun sürer.
Konservatif önlemlerin başarılı olduğu çoğu durumda, operasyon düşünülmez ve hatta cerrahi müdahale gerekmez. Sırt ameliyatı genellikle, bacağınızın arka tarafında uyuşukluğa neden olan omurilik sinirlerinin sıkışması halinde gerçekleştirilir.
Pek çok sorun omurilikteki alanı azaltabilir ve bunun sonucu olarak sinir sıkışması gerçekleşir. Omuriliğinizdeki kemikleri ayıran diskler de çıkıntı yapabilir ya da kopabilir (fıtık). Bunun sonucunda, söz konusu disklerin yakınındaki sinirler tahriş olabilir. Ancak genellikle disk çıkıntısı olan kişilerde ağrı görülmez.
Omurilikteki ya da sinirler üzerindeki basıncı azaltmak amacıyla, omurgadaki daralmış alanı genişletmek için kemiğin bir kısmı ameliyatla alınabilir. Kopmuş disklerin içindeki jelimsi maddeyi almak da sıkışmış sinirlerdeki basıncı azaltabilir. Bazen tüm disk çıkarılır ve bitişiğindeki omurlar cerrahi yöntemle birleştirilir.
Kemik Kırıkları
Kemik Kırıkları ya da Deformiteleri
Omuriliğin doğrudan yaralanması, omurga boyunca herhangi bir yerde kemik kırılmasına neden olabilir. Osteoporoz da (kemik yoğunluğunun azalması) omurgayı güçsüzleştirebildiği gibi omurlarda kırılmaya ya da çökmeye neden olabilir.
Çoğu vakada kırılan omurga, destek olmaksızın iyileşir. Ancak omurga sabit değilse, bazı doktorlar iki ya da daha çok omurilik parçasını kemik nakli ve metal plakalarla, vidalar, rotlar ya da kafeslerle birbirine kaynaştırmayı tercih edebilir.
Aşağıdaki durumlarda hastalığın ileri evrelerde ve ağrılı olması ya da sinir sıkışmasına yol açması söz konusuysa ameliyat gerekebilir:
- Skalyoz, omurgada eğrilik.
- Kifoz, kamburluk deformitesi.
- Spondilolistezis, omurlardan birinin ileri kayması.
- Spinal stenoz, omurga kanalında genellikle artrit kaynaklı daralma.
- Radikülopati, fıtık diskten kaynaklı olarak bir sinirin tahrişi ya da iltihaplanması.
Dejeneratif disk hastalığı, normal aşınma ve yıpranma sonucunda bir diskte ağrı gelişmesi.
Türleri
Sırt ameliyatının türleri
Sırt ameliyatının türleri şunlardır:
- Diskektomi. Sinir tahrişi ve iltihabını iyileştirmek için diskin fıtıklı kısmının alınması ameliyatıdır. Açık ameliyat olarak yapılır ve genellikle kopmuş diske ulaşmak için omurun (lamina) arka kısmının tamamıyla ya da kısmen çıkarılması gerekir.
- Laminoktomi. Bu, omurga kanalını kaplayan kemiğin çıkarılması işlemidir. Böylece omurga kanalı genişler. Spinal stenozdan kaynaklanan sinir basıncını hafifletmek için uygulanır.
- Omurga füzyonu. Omurga füzyonunda, omuriliğinizdeki iki ya da daha çok kemik kalıcı olarak birleştirilir. İşlemin omurgadaki kırığa, denge ve sabitlik vermesi nedeniyle ağrıyı azaltabilir. Bazı durumlarda disk aşınması ya da yaralanması sonucu gerçekleşebilen, omurlar arasındaki ağrılı hareketi gidermek için de kullanılabilir.
- Vertebroplasti. Bu işlem esnasında cerrahınız, sıkışmış omura, kemik çimentosu enjekte eder. Uygulama kırık ve sıkışmış omurlarda, kırığın sabitlenmesini ve ağrının hafifletilmesini sağlar. Benzer ancak çok daha pahalı olan –kifoplasti denilen– bir başka işlemde, kemik çimentosu enjekte edilmeden önce balona benzeyen bir aygıt sıkışmış omuru genişletmek için omura sokulur.
Suni disk. Suni disk implant edilmesi, hasar görmüş ya da yaralanmış diske bağlı olarak iki omur arasındaki ağrılı bölgenin tedavisi için omurga füzyonuna alternatif bir tedavi olarak uygulanır. Bunlar nispeten yeni aygıtlardır ve hala üzerinde çalışılmaktadır. Bu nedenle omurilik diski hastalığının tedavisindeki rolü henüz netleşmemiştir.
Seçenekler
Bütün Seçenekleri Düşünün
Sırt ameliyatına karar vermeden önce, nitelikli bir omurga uzmanından ikinci görüş almayı düşünmelisiniz. Çünkü omurga cerrahları; operasyon, uygulanacak ameliyat türü ve bazı omurga hastalıkları için ameliyatın işe yarayıp yaramayacağı konusunda, farklı görüşleri savunuyor olabilir. Sırt ve bacak ağrısı karmaşık bir konu olduğu için teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlardan oluşan bir takım gerekebilir.
Sırt problemlerinin tekrarlamasını önlemek için vücut mekaniğinizi doğru kullanın. Düzenli egzersiz ve esneme hareketleriyle kaslarınızın kondisyonunu koruyun, kilonuza özen gösterin ve sigara içmeyin.
Sırt Ağrısına Dair En Bilinen 10 Yanlış Kanı
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
Benim sağ omzumun arka kısmında sırtıma doğru yayılan bir ağrı var bu bazı durumlarda acıya dönüşebiliyor. Sağ omzumu her ileri geri vs. hareket ettir... devamı
Kol Ağrısı
50 Yaş Üzeri Kadınlarda Kemik Erimesi
Asılma Egzersizleriyle Boy Uzatma
Bacak Ağrısı
Aortoiliak Tıkayıcı Hastalık (Leriche Sendromu)