- İçindekiler
- Sinir Ağrıları Nasıl Hissedilir?
- Sinir Ağrılarını Anlamak
- Sinir Ağrısı Tetikleyicileri
- His Kaybı
- Sinir Ağrısı ve Uyku
- Denge Kaybı
- Görülmeyen Yaralar
- Sinir Ağrılarının İlerlemesi
- Ağrınızı Değerlendirmek
- Sinir Ağrısına Neden Olan Durumlar
- Sinir Ağrıları İçin Reçetesiz Tedaviler
- Sinir Ağrıları: Reçeteli Tedaviler
- Sinir Ağrısı İçin Doğal Tedaviler
- Sağlığınızı Kontrol Altına Almak
Sinir Ağrıları Nasıl Hissedilir?
Sinir ağrısı çeken kişiler bunu farklı şekillerde hisseder. Bazıları için bu ağrılar gecenin ortasında saplanır. Diğerleri içinse, bütün gün boyunca hissettikleri sızlama ve yanma şeklindedir.
Kontrol edilemeyen sinir ağrılarına dayanmak güçtür. Ancak çoğunlukla tedavi ile kontrol altına alınabilmektedirler.
Sinir Ağrılarını Anlamak
Ağrının bir uyarı olduğu düşünülmektedir. Ellerinizi bir sobaya çok yakın tuttuğunuzda, sinirler beyne bir acı sinyali gönderir ve siz de kendinizi yakmadan önce elinizi geri çekersiniz. Ancak eğer sinir ağrınız varsa, bu sistem çalışmaz. Hasar gören sinirler yanlış sinyaller gönderebilir ve herhangi başka bir neden olmadan gerçek bir ağrı hissedebilirsiniz. Ya da hasarlı sinirler, bir yeriniz yaralandığında acı hissetmenizi önleyebilir.
Sinir Ağrısı Tetikleyicileri
Bazıları, belli vücut pozisyonlarının veya faaliyetlerinin –sırada beklemek veya yürümek gibi- ağrı verici olduğunu düşünür. Sinir hasarı aynı zamanda vücudunuzu aşırı hassas hale de getirmektedir. Hafif bir esinti bile dayanılmaz acılar verebilir.
His Kaybı
Sinir hasarı işleri ellerinizle yapmanızı zorlaştıracak şekilde his kaybına neden olabilir. Örgü örme, daktilo yazma ve ayakkabılarınızı bağlama güç hale gelebilir. Sinir hasarı olan pek çok kişi, dokunma hislerinin sanki sürekli eldiven takıyorlarmış gibi köreldiğini söylemektedir.
Sinir Ağrısı ve Uyku
Sinir ağrısının en kötü şekli genellikle gece olandır. Çarşafların dokunuşu veya uzanmanın yaptığı basınç korkunç derecede rahatsız edici olabilir. Eğer sinir ağrıları nedeniyle uyuyamıyorsanız, bunu doktorunuza mutlaka söyleyin. Bazı alışkanlıklarınızı değiştirmek veya ilaçlar almak yardımcı olabilir.
Denge Kaybı
Dokunma duyusunun körelmesine ek olarak, sinir hasarı kas gücünü de azaltabilir. Bu iki etki dengenizi korumanızı güçleştirebilir ve bu da düşmelere yol açabilir. Yardımcı cihazlar –askılar, sopalar, yürüteçler gibi- yardımcı olabilir.
Görülmeyen Yaralar
Sinir hasarı yalnızca ağrıya neden olmaz. Aynı zamanda, ihtiyacınız olduğu zamanda acı hissetmenize engel olan bir uyuşukluğa da yol açabilir. Sinir hasarı olan kişiler bazen farkında olmadan kendilerini yaralarlar. Doktorunuz kendinizi –özellikle de bacaklarınızı- yaralara karşı düzenli olarak kontrol etmenizi önerebilir.
Sinir Ağrılarının İlerlemesi
Tedavi edilmezse, sinir hasarı zaman içerisinde kötüye gidebilir. Genellikle beyinden ve omurilikten en uzakta bulunan sinirlerde –ayak ve ellerdeki gibi- başlar. Daha sonra bacaklara ve kollara doğru hareket eder.
Buna karşın, sinir ağrınızı zamanında kontrol altına alırsanız, hasarı iyileştirebilir ve hatta tersine çevirebilirsiniz.
Ağrınızı Değerlendirmek
Çoğu durumda, sinir ağrısı kontrol altına alınabilir. Doktorunuz muayenehanesinde yapılacak bir değerlendirme ile işe başlayın. Soruları yanıtlamaya hazır olun. Ne kadar zamandır ağrınız var? Neye benziyor? Sizi nasıl etkiliyor? Yanıtlar doktorunuzun ağrıya neyin sebep olduğunu ve onu nasıl iyileştireceğini anlamasına yardımcı olacaktır.
Sinir Ağrısına Neden Olan Durumlar
Çoğu durum –diyabet, zona ve kanser gibi- yaralara ve sinir ağrısına neden olur. Bazı insanlarda sinir ağrıları bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkar.
Sinir ağrısının altında yatan, kontrol edilemeyen diyabet gibi, nedenleri bulmaya çalışmak ve tedavisinin ne olduğunu araştırmak önemlidir. Bu, ağrınızın hafiflemesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda ağrınız için de nasıl bir tedavi gerektiğini mutlaka araştırın.
Sinir Ağrıları İçin Reçetesiz Tedaviler
Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, doktorunuzun tavsiye edeceği ilk tedavidir. Bunlar arasında ibuprofen gibi nonsteroidal iltihap giderici ilaçlar (NSAIDler) veya asetaminofen gibi analjezikler yer alır. Diğer seçenekler arasında ise, ağrı kesici kremler, merhemler, yağlar, jeller veya cilt üzerinde uygulanan spreyler yer alır.
Sinir Ağrıları: Reçeteli Tedaviler
Sinir ağrılarına yardımcı olan pek çok reçeteli ilaç mevcuttur. Bunlardan bazıları güçlü ağrı kesicilerdir. Diğer ilaç türleri de yardımcı olabilir. Çalışmalar, aslında depresyon ve epilepsi için kullanılan bazı ilaçların da sinir ağrısını geçirdiğini göstermiştir.
Sinir Ağrısı İçin Doğal Tedaviler
Tamamlayıcı veya alternatif tedavilerin de yardımı dokunabilir. Örneğin çalışmalar akupunkturun sinir ağrısını hafiflettiğini göstermiştir. Bazı durumlarda, B12 vitamininin eksikliğinin sinir ağrılarına neden olur veya ağrıları şiddetlendirir. Takviyeler almak –doktorun gözetiminde- yardımcı olabilir.
Sağlığınızı Kontrol Altına Almak
İşi yarayan bir tedavi bulmak için doktorunuzla işbirliği yapmanın dışında, kronik ağrı ile mücadele etmek için başka önlemler de alabilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloda kalmak ve diyetinizi iyileştirmek yardımcı olabilir.
Baş ağrıları mevsimlerden etkilenir mi?
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
baş ağrısı baş dönmesi mide bulantısı aşırı sinir stres... devamı
Her 5 Kişiden Birinin Sırtı Ağrıyor
Radyofrekans Ablasyon Operasyon Sonrası Daha Az Ağrıya Neden Oluyor
Ağrıyı Dindirmekle İlgili 5 Yanlış İnanış
Kafein Ağrı Kesicilerin Etkisini Artırıyor
Sinir Ağrılarının Açıklaması