- İçindekiler
- Nasıl Yapılır
- Uygun Bir Aday Mıyım
- Sonuçlar
- Kişisel Değerlendirmeniz
- Riskler
- Ameliyat Öncesi
- Ameliyat Günü
- Ameliyattan Sonra
Nasıl Yapılır
Kulağınızın(larınızın) görünüşünü düzeltmek için çeşitli cerrahi tekniklerden biri tavsiye edilir. Cerrahın tavsiye edeceği teknik, problemin kaynağı ve sizin talepleriniz gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kişisel faktörler nedeniyle, herkes kulak ameliyatından aynı sonuçları almak istemez. Plastik cerrahınız sizden gelen geri dönüşlere göre sizin için en iyi cerrahi seçecektir. Sorununuz çıkıntılı kulaklarsa, kulakların destek dokusu olup kıkırdak adıl verilen doku kulaklarınızı kafanıza daha yakın olarak yerleştirmek için tekrar konumlandırılır. Bu da, genelde kulak arkasına yapılan kesiklerle yapılır. Doğal cilt katlarında ardışık yaralar oluşabilir. Bazı vakalarda, özellikle ebatları küçültülmek istenen kulak veya kulağın 3/1’i çıkık olduğu durumlarda, kulağın ön kısmından bir dış kesiği(dış yüzey) gerekli olabilir. Bunlar genelde daha gizli biçimde iyileşecek kısımlara yerleştirilir. Kulak küçültme işleminde, deri kadar kıkırdağın da yer değiştirilmesi gerekebilir.Uygun Bir Aday Mıyım
Kulak ameliyatından faydalanan hastalar genelde aşağıdaki özellikleri olan hastalardır:- Çıkıntılı kulak(lar); kozmetik cerrahinin büyük çoğunluğu kulaklara uygulanır
- Geniş kulak(lar)
- Anormal şekilli kulak(lar)
Sonuçlar
Kulak ameliyatının nihai sonuçları genelde çok uzun sürer.
Kişisel Değerlendirmeniz
İlk değerlendirme esnasında aynaya bakmanız ve düzeltilmesini istediğiniz kısmı tam olarak göstermeniz istenebilir. Bu, plastik cerrahın sisiz beklentilerinizi anlamasına ve gerçekçi olarak yapılabilirliğine karar vermesine yardımcı olur.Değerlendirmeye geldiğinizde, önceki ameliyatlarınızı, geçmişte ve şimdi kullandığınız ilaçları da içeren tıbbi geçmişinizi hazırlamanız ve bunlar üzerinde konuşmanız gerekebilir. Bilgilerinizin tam olması çok önemlidir. Kan basıncı, tiroit sorunları, şeker hastalığı vb gözden geçirilmeli zira bu tıbbi durumlar kulak ameliyatına ilişkin riskleri artırabilir. Plastik cerrahınız ayrıca herhangi bir alerjiniz olup olmadığını da bilmek isteyecektir.
Riskler
Neyse ki, estetik kulak ameliyatında belirgin komplikasyon oluşumu çok sık görülmez. Her yıl birçok başarılı kozmetik kulak ameliyatı hiçbir büyük sorunla karşılaşılmadan gerçekleştirilir.Risk nedenleri ve potansiyel komplikasyonlar siz ve cerrahınız arasında ya da cerrahınızın ofisinde herhangi bir personelle kişisel bağlamda daha iyi tartışılabilir. Ameliyatların çoğundaki, riskler benzerdir. Tartışılabilecek bazı potansiyel komplikasyonlar hematom (derinin altında alınmayı gerektiren kan birikimi), enfeksiyon, duygu değişimi, yaralar, alerjik reaksiyonlar, alt yapılara hasar verilmesi, revizyon gereksinimi, tatmine etmeyen sonuçlar, ek işlem ve medikal risklerdir. Dikişler görünebilir veya kulak çıkıntısının kısmi veya tamamen yeniden oluşması ve /veya kulak kıvrımının kaybedilmesi. Düzensizlikler, keskin kıvrımlar ve diğer şekil bozuklukları oluşabilir. Plastik cerrahınızın talimat ve önerilerini hem ameliyat önce hem de sonra harfiyen uygulayarak riskleri en aza indirebilirsiniz.
Ameliyat Öncesi
Plastik cerrahın ve bütün ekibin amacı cerrahı tecrübenizi mümkün olduğunca kolay ve rahat şekilde gerçekleştirmektir.Sigara içiyorsanız, ameliyattan çok önce sigarayı bırakmanız tavsiye edilir çünkü sigara içmek iyileşme sürecini sekteye uğratır. Aspirin ve bazı iltihap önleyici ilaçlar aşırı kanamaya neden olabilir bu yüzden ameliyattan bir süre öncesinden bu ilaçları almayı bırakmanız gerekir. Cerrahınız size diğer gerekli ameliyat öncesi talimatlarını verecektir.
Estetik kulak cerrahisi genelde ayakta gerçekleştirilir. Bu durumda ameliyattan sonra sizi eve bırakacak ve 24 saat boyunca sizinle kalacak birini bulmanız gerekecektir.
Ameliyat Günü
Kulak ameliyatınız hastanede, ayakta tedavi sunana bağımsız bir sağlık merkezinde ya da resmi cerrahi merkezlerde yapılabilir cerrahi işlem esnasından rahat olmanız için bazı ilaçlar verilir. Kulak ameliyatı olacak olan hastalara genelde lokal anestezi ve damar içi sedasyon yapılır fakat bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilebilir (özellikle küçük çocuklarda). Ameliyat esnasında güvenliğiniz için, kalbinizi, kan basıncınızı, nabzınızı ve kanınızda dolaşan oksijeni kontrol etmek için birçok monitör kullanılır.Ameliyat tamamlandığında canlandırma bölümüne alınıp burada yakında takip edilirsiniz. Dikişler çok sıkıyorsa bakıcınıza bunu bildirmeniz talimatı verilecektir. Özellikle kulaklar kafa dikişinde olduğunda hafif rahatsızlıklar hissedilebilmektedir. Kısa bir gözlem sürecinin ardından eve gitmenize izin verilecekti fakat bazı hastalar geceyi hastane veya sağlık merkezinde geçirmeleri gerekli olabilir
Ameliyattan Sonra
İyileşme sürecinin kişinin kendisine bağlı nedenlerle değişiklik gösterebileceğini bilmek önemlidir. İlk birkaç gün kafanızı mümkün olduğunca yukarı tutmanız istenecektir. Unutmayınız ki aspirin veya iltihap önleyici ilaçları almamalısınız.İlk önceleri ağrı ilaçla kontrol edilebilir. Bazı haftalarca süren şişkinlikten mustarip olabilir. Bir hafta ile on gün arasında da yara veya bereler görülebilir. Dikişler, normal olarak ameliyattan bir hafta sonra alınır.
Ameliyattan sonra birkaç gün ila birkaç hafta boyunca gazlı bez ve bandaj kullanmanız istenebilir, bunun nedeni kulaklarınızın yeni ve düzeltilmiş pozisyona uyum sağlamasının sağlanmasıdır. Genelde geceleri uyurken esnememesi için yatmadan önce yara bandı takılır.
Gerilme, esneme kaldırma işlemlerinden, ameliyattan önceki belirli bir dönemden itibaren sakınılmalı. Normalde, on gün veya daha az bir sürede normal aktivitelerinizin çoğunu yapabilir duruma gelirsiniz. Çoğu insan 7-10 gün arasında işlerine döner.
Kulak ameliyatının ardında cerrahınızla ilişkinizi devam ettirmeniz
Takibiniz için belirlenen aralıklarla plastik cerrahınızın ofisine gelecek ve değerlendirmeniz yapılacaktır.Plastik cerrahınızla olan ilişkinizin, siz ameliyat masasından kalktıktan sonra bitmediğini unutmayınız. İyileşme sürecine ilişkin soru ve endişelerinizi olursa veya daha sonra ek bilgiye ihtiyaç duyarsanız, cerrahınıza danışmalısınız.
Op. Dr. Mircan MİROĞLU
2013 yılında burun ameliyatı oldum.sonra bas dönmesi ve burnumdan nefes alamama başladı.2016 yılında ayni hastanede 2.ameliyatı yaptılar.sonrasinda te... devamı
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Dişteki Ortodontik Bozukluklara Şeffaf Tedavi
Otoplasti: Kulaktaki Şekil Bozukluğunu Düzeltmek İçin Cerrahi Bir İşlem
Kulak Ameliyatı (Otoplasti)