Birçok kulak enfeksiyonunun antibiyotik tedavisine ihtiyacı yoktur. Çocuğunuz için en iyi tedavi yöntemi, yaşına ve belirtilerinin ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Kulak enfeksiyonunun takibi
Kulak enfeksiyonunun belirtileri genellikle ilk birkaç gün içerisinde iyileşmeye başlar ve enfeksiyon bir veya iki hafta içerisinde tedaviye gerek kalmadan temizlenir. Sağlıklı kişilerde ve aşağıdaki durumlarda
- Hafif belirtiler gösteren ve kesin bir teşhis konmamış 6 aylık-2 yaş arası bebeklerde
- Hafif belirtiler gösteren ve kesin bir teşhis konmamış 2 yaş üzeri çocuklarda
enfeksiyonun 48-72 saat arayla gözlemlenmesini önerir.
Ağrıların dindirilmesi
Doktorunuz kulak enfeksiyonuna bağlı ağrıları dindirmek için bazı tedaviler önerebilir. Bunlar:
- Sıcak havlu uygulaması. Enfeksiyonlu kulağın üzerinde konulan sıcak ve nemli bir havlu ağrıları azaltabilir.
- Ağrı kesici ilaçlar. Doktorunuz, ağrıyı dindirmek için asetaminofen (Tylenol ve diğerleri) ve ibuprofen ( Motrin, Advil ve diğerleri) gibi bazı reçetesiz ağrı kesicileri önerebilir. Bu ilaçları prospektüsteki kullanım şekli ve dozuna uyarak alın. Aspirin Reye sendromuna neden olabileceği için, çocuklara ve gençlere aspirin verilirken dikkatli olunmalıdır. Aspirin kullanımı 2 yaş üzerindeki çocuklarda onaylanmış olsa da, su çiçeği ve grip belirtileri görülen çocuklara kesinlikle aspirin verilmemelidir. Eğer endişeleriniz varsa bir doktorunuza danışın
- Kulak damlaları. Antipirin-benzokain (Aurodex) gibi reçeteli kulak damlaları kulak ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Kulak damlasını çocuğunuza uygulamadan önce sıcak bir suyun içerisine koyarak ısıtın. Önerilen dozu, çocuğunuz enfeksiyonlu kulağı yukarıya bakacak şekilde yatarken kulağına damlatın.
Antibiyotik terapisi
Doktorunuz aşağıdaki durumlarda kulak enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi önerebilir:
- Kulak enfeksiyonu teşhisi konulan 6 ayın üzerindeki çocuklar
- Kulak enfeksiyonu ve orta şiddetli ağrısı bulunanlar
- Kulak enfeksiyonu ve 39 C ve üzeri ateşi bulunanlar
Belirtiler iyileştikten sonra bile, doktorunuzun belirttiği şekilde antibiyotik kullanımına devam edilmelidir. Aksi taktirde enfeksiyon tekrar görülebilir ve bakteriler antibiyotiklere karşı direnç kazanabilirler. Doz atlamanız halinde yapmanız gerekenleri doktorunuz veya eczacınız ile konuşun.
İnce kulak boruları
Çocuğunuzda sıvı birikimine neden olan otitis media — enfeksiyonun ardından veya enfeksiyon oluşmadan kulakta ortaya çıkan devamlı sıvı birikimi — varsa doktorunuz orta kulaktaki sıvıyı kurutmak için bir işlem uygulayabilir.
Ayakta uygulanan miringotimi işleminde cerrahınız, orta kulaktaki sıvıyı kurutmak amacıyla kulak zarında ufak bir delik açar. Ardından orta kulağın havalandırılması ve sıvı birikiminin önlenmesi için açılan ufak delikten içeri bir ince bir boru sokulur. Bazı borular kulak zarında 6 aydan 1 seneye kadar kalır ve daha sonra kendiliğinde düşer. Diğerleri ise daha uzun süreli olarak kulakta kalır ve cerrahi müdahale ile alınmaları gerekebilir.
Kulak zarı ince boruların düşmesi veya cerrahi müdahale ile alınmasının ardında tekrar kapanır.
Kronik süpüratif otitis media tedavisi
Kulak zarında deliklere neden olan kronik süpüratif kulak enfeksiyonunun tedavisi zordur. Rahatsızlık kulak damlaları formundaki antibiyotikler ile tedavi edilir. Damlaları kullanmadan önce kulak kanalındaki sıvının nasıl kurutulacağı anlatılır.
Gözlem
Sık veya sürekli olarak kulak enfeksiyonuna yakalanan veya orta kulağında devamlı sıvı birikimi oluşan çocukların durumunun yakın gözlem altında tutulması gerekir. Gözlem testlerinin ne sıklıkta yapılması gerektiği konusunda doktorunuzla görüşün. Doktorunuz düzenli işitme ve konuşma testlerini önerebilir.
Kulak Ağrılarına Dikkat
Op. Dr. Cenk EVREN
Hocam mrhblar. 10 yıl önce sol kulak zarım delikti ve ameliyat oldum çok ta iyi geldi ve bir kulağıma darbe sonrası zarda delik oldu ve şuan orta kula... devamı
Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisi Hangi Yöntemle Yapılır?
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında İlaç Tedavisi Sonuç Vermezse Ne Yapılmalı?
Bebekte Burun Tıkanıklığı Varsa, Ne Zaman Doktora Gitmelidir?
Bebeklerde İşitme Sorunu Dil Gelişimini Nasıl Etkiler?
Bebeklerde İşitme Sorununa Yol Açan Hastalıklar Nelerdir?