Nedir
Göz Kuruluğu
Gözler gözü yeterli bir biçimde ıslatıp yağlamazsa, kişi şunları yaşayabilir:
- Ağrı
- Işığa karşı hassasiyet.
- Gözde kum hissi.
- Gözde batma hissi.
- Kaşıntı.
- Göz kızarması.
- Bulanık görme.
Gözlerinde kuruluk yaşayan bir insanı bazen gözlerinden yanaklarına akacak kadar gözyaşı gelebilir ve bu durum kafa karıştırıcı görünebilir. Olan şudur, göz daha fazla yağlanma için sinir sistemine bir mesaj gönderir. Bunun bir sonucu olarak göz kuruluğunu telafi etmek için gözlerden aşırı yaş gelir. Bununla birlikte bu yaşlar ağırlıklı olarak sudur ve yağlayıcı niteliği olmadığı gibi normal göz yaşlarının zengin bileşimine sahip değildir. Bunlar gözdeki pislikleri yıkarlar, ancak gözü düzgün bir şekilde kaplayamazlar.
Sebepleri
Sebepler
Gözyaşı akış sistemindeki dengesizliğe ilaveten gözyaşı filmini kurutan bazı durumlardan da kaynaklanıyor olabilir. Klimaların kuru havası, sıcak veya diğer çevresel koşullar buna neden olabilir. Göz kuruluğuna neden olabilecek diğer şeyler şunlardır:
- Doğal yaşlanma süreci, özellikle menopoz.
- Antihistaminler ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçların yan etkileri.
- Göz yaşı yapma yeteneğini etkileyen Siogren sendromu, romatoit artirit, kollajen damar hastalıkları gibi hastalıklar.
- Göz kapaklarının düzgün kapanmasını engelleyen yapısal bozukluklar.
Tedavisi
Tedavi
Göz kuruluğu tam tedavi edilemezse de, onları iyileştirmek için atılabilecek bazı adımlar vardır. Tedavi seçeneklerinizi bir oftalmologla görüşünüz. Göz kuruluğu tedavisi şunları kapsayabilir.
- Yapay göz yaşı damlaları veya yağlar. Yapay gözyaşı damlası kullanmak göz kuruluğunda ana tedavi yöntemidir. Yapay gözyaşları reçetesiz satılmaktadır. Her damla herkese iyi gelmemektedir, bu yüzden size iyi gelen damlayı bulmak için deneme yapmanız gerekir. Göz kuruluğunuz kronikse, gözlerinizde bir sorun hissetmiyorsanız bile damla kullanmanız önemlidir. Eğer uyurken gözleriniz kuruyorsa, geceleri yağ gibi daha kıvamlı nemlendiriciler kullanabilirsiniz.
- Geçici kanal tıkama. Bazen gözyaşlarının gözden gitmesini sağlayan kanalların kapatılması gereklidir. Bu işlem, ilk olarak alt göz kapağında gözyaşı kurutma kanalına, uzun süreli bir kapatmanın yeterli gözyaşı sağlayıp sağlamayacağını görmek için, birkaç gün sonra kendiliğinden eriyecek bir tıkaç koymakla yapılır.
- Kalıcı tıkama. Eğer gözyaşı gider kanallarının geçici olarak kapatılması işe yaramışsa, silikon tıkaçlar kullanılabilir. Bu tıkaçlar mevcut gözyaşlarını oldukları yerde tutarlar. Sonradan çıkarılabilirler. Bazen bu tıkaçlar kendiliğinden yerinden çıkarlar veya kanal boyunca aşağı düşerler. Birçok hasta bu tıkaçlarla rahatladıklarını ve suni gözyaşı ihtiyaçlarının azaldığını görmüştür.
- Restasis. 2002 yılından beri reçete edilen bu ilaç, sürekli kullanımında, gözlerin gözyaşı üretimini arttırmasını sağlayan tek ilaçtır.
- Diğer ilaçlar. Topik steroidler de dahil olmak üzeri diğer ilaçlar da bazı vakalarda faydalı olabilmektedir.
- Ameliyat. İhtiyaç duyulduğunda gözyaşlarını buruna akıtarak kurutan kanallar, gözde daha fazla gözyaşının kalabilmesi için kapatılabilir. Bu ayakta tedavi sürecinin bir parçası olarak lokal anesteziyle yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat sonrasında hasta herhangi bir sınırlama yaşamaz.
Sağlıklı Gözler İçin Beslenme
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam 3 yasinda kizim var bleferafimozis sendromu dogustan göz kapaklari düsük siz bu ameliyat i yapiyomusunuz yada önereceginiz doktor var mi saygila... devamı
Kontakt Lens Kullananlar Hijyen Kurallarına Uymuyor
Gözleri Ovuşturmak
Yorgun Gözlere Dikkat Etmelisiniz
Göz Tansiyonu Ölçümü
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı