Göz tembelliği tedavisi nedir ve nasıl tedavisi edilebilir.
Çocuklarda ilk göz muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
İlk göz muayenesi doğumda yapılmalıdır. Doğumu yaptıran doğum ekibi tarafından, göz ve çevresi dokular bir anomali varlığı bakımından değerlendirilir. Her iki göz dibinden yansıyan refleler arasında bir fark varsa bu önemlidir. Her durumda, dikkat çeken olağan dışılıkta bebek/çocuk bir göz doktoruna yönlendirilmelidir.
Tüm bunlar sağlıklı bebek takip muayenelerinde de dikkat edilmesi gereken durumlardır. Çocuk doktorları da bir olağan dışılıkta bebeği göz doktorlarına yönlendirmelidir.
Eğer bir kayma şüphesi, kapak düşüklüğü, göz bebeklerinda beyaz leke, aşırı sulanma, aşırı göz kırpma veya oVuşturma varsa aile en kısa sürede bir göz hekimine başvurmalıdır.
Hiç bir göz hastalığı şüphesi olmasa bile bir yaşında, en geç üç yaşına kadar ilk göz muayenesi yapılmalıdır.
Şaşılık nedir?
Şaşılık, gözlerin görme doğrultularının paralelliğinin kaybolması halidir. Normal görme gelişiminde gözler aynı noktaya bakarken, her iki gözden gelen görüntüler beyin tarafından üst üste getirilir ve derinlik hissinin oluşumunu sağlar. Kayma ile bu görsel gelişim kesintiye uğrar. Derinlik hissiyle birlikte olan ileri düzey görmeye ulaşılamaz.
Göz tembelliği nedir?
İyi bir görmenin gelişebilmesi için kayma olmamalıdır. Her iki gözde de görüntü retina üzerinde netleşmelidir.
Görmenin gelişmesi doğumla başlar, 9-10 yaşlarında tamamlanır. Yapılması gerekenler ne kadar erken yapılırsa o kadar tembellik engellenir. Tembellik yapan nedenler ne kadar geç tanınırsa, o kadar tembelliğin oluşması engellenememiştir ve tedavisiyle baş etmek zorlaşır.
Eğer kayma varsa çoğunlukla gözlerden birinden gelen görüntü beyin tarafından yok sayılır ki bu o gözde görme gelişiminin duraklaması yani göz tembelliği demektir.
Şaşılık, iki gözde farklı derecelerde gözlük kullanma ihtiyacı (anizometropi), görüntünün göz dibine ulaşmasını engelleyen kapak düşüklüğü, katarakt ve göz tümörü varlığı da göz tembelliğine yol açan durumlardır.
Göz tembelliği nasıl engellenir veya tedavi edilir?
Göz tembelliği engellenebilir bir durumdur. Ama engellenebilmesi, tembelliğe yol açan durumların erken tanınması ve tembellik oluşmadan doğru hamlelerin yapılması ile sağlanabilir. Burada erken muayene çok önemli rol oynar. Aile göz doktoru işbirliği vazgeçilmezdir. Çünkü her türlü aksaklık ve gecikmeden bebek görme gelişmesi zarar görür ve tembellik kaçınılmazdır.
Öncelikle varsa göz kapak düşüklüğü ve katarakt gibi hastalıklar tedavi edilmelidir. Şaşılık varsa düzeltilmelidir. Görme bozukluğu varsa uygun gözlüklerin kullanılması kaçınılmazdır.Kayma varlığı daha dikkat çekicidir ve göz doktoruna müracaatı hızlandırır. Ancak bir gözde daha çok olan görme kusuru varlığı daha tehlikelidir. Farkedilemediği için göz doktoruna müracaatın gecikmesiyle sonuçlanmaktadır. Bu da göz tembelliği demektir.
Az gören gözde görmeyi arttıran en çok bilinenve uygulanan yöntem, iyi gören gözün kapatılmasıdır.
Tembelliği engellemekte veya tedavide yeni teknolojiler nelerdir?
Elbette var. Aslında en kolayı erken tanı ve sadece gözlük takmak. Eğer tembelliğe yol açabilecek görme kusuru varsa ve erken tanınmışsa, daha tembellik oluşmadan sadece ve sadece gözlük takmak yeterlidir.
Ama geciktik, tembellik oldu. İşte o zaman iyi gören gözü kapatmalıyız. Bu görmenin gelişmesi için zorunlu, ama bebek için çoğunlukla can sıkıcıdır.
İşte akıllı gözlükler (smart glasses) göz kapamayı daha keyifli ve uygulanabilir hale getirmektedir. Çünkü göz kapama (1-6 saat, bazen tam gün) daha uzun zaman dilimlerinde uygulanır. Oysa akıllı gözlükler likit kristal teknolojisiyle dakikanın bir bölümünde istenilen gözün kapatılmasını sağlamakta. Böylece her dakika tekrarlanan kapamalar ile daha sürdürülebilir olmaktadır. Klasik kapamanın uzun sıkıcı etkileri en aza indirilebilmektedir.
Aynı teknik kullanılarak geliştirilen akıllı tabletler de hem çocukların vazgeçemediği dijital oyun ortamı sunmakta, hem de iyi gören gözün görmesini bulandırarak, tembel göze daha çok uyaran sağlamaktadır.
9-55 yaş arası tembellik tedavisinde Neurovision tedavisi evde yapılabilen 9 yaş sonra uygulanan bir tembellik tedavisidir. Evde ve bilgisayar ile uygulanmaktadır. tembel gözde 2-3 sıra artış sağlayabilmektedir.
Tembellik tedavisinde çok yeni olan tedavi yöntemi:
Buraya kadar olan tembellik tedavisinde yerleşik yöntem, iyi gören gözün kapatılması ve tembel gözün görmesinin arttırılmasına yöneliktir.
Şimdilerde, hiç bilinmeyen yeni bir tedavi yönteminde, bu tamamen değişmiş, iki gözün de açık olduğu bir yöntem geliştirilmiştir.
Artık yakın bir gelecekte hayatımıza daha çok alanda girecek olan VR (virtual realite/sanal gerçeklik) gözlük tembellik tedavisinde kullanımda...
Tembelliği olan hastamızın muayene bulguları ve hangi gözün tembel olduğu sisteme girilmektedir. Varsa şaşılığı ve diğer görme testi bulguları ile ilgili veriler de girilmelidir. Böylece kişiye özel tedavi planlanmakta ve uygulanmaktadır.
Vivid Vision tedavisi klinikte (VVC) veya evde (VVH) uygulanabilmektedir.
Aslında görmenin gelişmesi doğumla başlar ve 9-10 yaşlarında tamamlanır. Bu nedenle en doğru olan şey tembellikten korunmaktır. Tembelliği yaşamayı engellemek esastır. Bu nedenle hiç bir şikayeti olmasa bile bebekler mutlaka tam bir göz muayenesinden geçirilmeli ve tembelliğin yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Her şeye rağmen tembellik ortaya çıkmışsa, VIVID VISION, VR (sanal gerçeklik) gözlükle, tembellik tedavisinde yeni bir çığır açmaktadır.
İLGİLİ MAKALE
Ambliopi (Göz Tembelliği)
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam ben 99 doğumluyum sağ gözümde göz tembelliği var 07 gözlük kullanıyorum göz tembelliğini azaltacak operasyon ve tedaviler varmı ? şimdiden teşek... devamı
Göz Nezlesi Nasıl Oluşur?
Lasik-Prk (Laser Cerrahisi)
Okuma Gözlükleri
Görme Bozukluklarına Iso Chi İle Tedavi
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı