Nedir
LASEK; miyopi, hipermetropi ve astigmatizmanın tedavisinde kullanılan lazer tekniklerinden biridir. Günümüzde bu göz bozukluklarının tedavisinde altın standart, diğer bir deyişle üstünlüğü kabul edilmiş lazer tekniği LASIK’tir. Ancak orneanın LASIK için yeterli kalınlıkta olmadığı durumlarda LASEK uygulanabilmektedir.
Yapılışı
Göz uyuşturucu damla ile uyuşturulur.
Göz çevresi silinir, steril örtü örtülür.
Göz kırpmayı engellemek üzere, göz kapakları “blefarosta” denen aletle açılır.
Korneanın en üst tabakası olan epitel alkol uygulanarak gevşetilip, soyulur.
Korneaya lazer uygulanır.
Soyulmuş ve kenara katlanmış epitel korneaya geri örtülür.
Göze numarasız kontakt lens takılır. Antibiyotikli damla damlatılır.
Blefarosta gözden çıkarılarak, işlem sonlandırılır.
LASEK sonrası görme 3-5 günden önce netleşmez. İşlem sırasında korneaya takılan kontakt lens 3 gün gözde kalır. Bu dönemde gözde bir miktar ağrı olur.
Komplikasyonları
LASEK’in doğurabileceği sorunlar
-Gözde numara kalması (az/fazla düzeltme)
-“Haze”: Korneada puslanma. Bunun olmaması için kortizonlu damlalar kullanılır. Eğer haze oluşursa, kortizonlu damlalara uzun aylar boyunca devam edilir.
Sık Sorulanlar
Ameliyat öncesi: Yumuşak lenslerinizi 5 gün, sert lenslerinizi 15 gün önceden çıkarınız.
Anestezi şekli: Uyuşturucu damla
Ameliyat süresi: İki göz toplam 10-15 dakika
Bandaj: Gözler bandajlanmaz.
Ameliyat sonrası: İlk 3-5 gün, LASEK sırasında takılan numarasız kontakt lens gözde kalır. Gözde ağrı olur.
Görme: İlk 3-5 gün net görüş yoktur. Kontakt lens çıkarıldıktan sonra, görme yavaş yavaş netleşir.
İşe dönüş: Kontakt lens çıkarıldıktan sonra
Göz kontrolleri: Ameliyatın ertesi günü, 3 gün sonra, 1 ay sonra, 3 ay sonra
Göz damlaları: Ağrı kesici damla 3 gün, antibiyotikli damla 1 hafta, kortizonlu damla 1 ay. Ameliyat sonrası ilk günlerde ağrı kesici hap kullanılması önerilir.
Farkı
LASEK, PRK yöntemine çok benzemekle birlikte en önemli farklılık PRK''da olduğunun aksine kaldırılan ince tabakanın excimer lazer ile kırma kusurunun düzeltilmesi sonrası LASİK''te olduğu gibi tekrar yerine konulmasıdır. Bir başka farklılık ise LASEK''te lazer uygulaması öncesi kornea yüzeyindeki ince tabakanın kaldırılma yöntemidir. PRK''da tabaka özel bir bıçak yardımıyla kaldırılırken LASEK''te tabaka önce konsantrasyonu düşük alkol solüsyonuyla zayıflatılmakta daha sonra bıçak kullanılmadan yüzeyden sıyrılmaktadır. LASEK''te lazer işlemi sonrası yerine konulan ince yüzeysel tabakanın iyi yerleşmesi için genellikle birkaç gün koruyucu kontakt lens kullanmak gerekir.
PRK''da olduğu gibi LASEK''te de işlem sonrası gözlerde yabancı cisim hissi belirgindir ve görme bulanıklığı birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir. Bu süre sonunda istenilen görme kalitesine ve rahatlığına ulaşılır. Özellikle normalden ince korneası bulunanlarda seçilen bir yöntemdir.
Lazer tedavisiyle gözlükten kurtulma
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sinan bey merhabalar. Ben 26 yaşındayım. -3.25 derecesinde miyop hastasıyım. 2 yıl önce hastanenizde Berrin hanım tarafından muayene edilmiştim. Korn... devamı
Göz Anjiyosu
Lasek
Prk (Laser Cerrahisi)
Lasik İçin Uyumluluk
Refraktif Lens Değişimi