Lasik tedavi yöntemini açmak gerekirse; gözün kornea tabakasını tedavi etmekte daha önce kullanılan yöntem, yüzeyel tedavi yöntemidir. Yani bugün PRK, epiLasik ya da lasek diye bilinen yöntem, korneanın epitel yüzeyine yapılan uygulanan bir yöntemdi.
Daha sonra ortaya çıkan yöntem ise derin tabaka yöntemi yani Lasik denilen yöntemdir. Bu yöntemi uygulayabilmek için, önce kornea tabakasından ince bir zarın kaldırılması gerekir. Zarı kaldırdıktan ve zarın altı excimer lazer ile tedavi edildikten sonra, bu zar tekrar yerine konulur.
Bıçaksız lasik yöntemi
Günümüze kadar uygulanan yöntem, bu zarı kaldırmak için kullanılan bıçaklı lasik yöntemi idi. Bu zarın kaldırılması için mekanik cihazlar kullanılırdı. Kornea tabakası bu cihazlarla kesilerek kaldırılırdı.Bugün artık bu zarın kaldırılmasında en çok kullanılan yöntem intralase ya da Femto Second Lazer yöntemidir. Bu yöntem bıçaksız lasik olarak adlandırılır.
Bu yöntem dünya çapında oldukça yaygındır ve birçok merkezde uygulanmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bu yöntemin güvenilirlik düzeyidir. Çünkü bıçaklı lasik uygulamalarında, kornea tabakasını kaldırmak için yapılan kesme işlemleri sırasında kaldırılan zar, istenildiği gibi kesilemeyebilir. Yani kenar bütünlüğü düzgün olmayabilir. Ya da ortasında tam kat delik olabilir. Veya tabaka istenilen kalınlıkta çıkmayabilir.
Bütün bunlar, bıçaklı yani mekanik yöntemiyle yapılan lasik uygulamalarının dezavantajıdır.
Bugün kullanılan bıçaksız lasik yani intalase lasik ya da femto second lazer yöntemiyle yapılan uygulamaların en büyük avantajı ise, kaldırılan tabakanın kusursuz olmasıdır.
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam benim sağ gözümde ice kayma var. ayrica 3 yasindan beri gözluk kullaniyorum ve 21 yasindayim.gozluk numaralari 4.+ ikiside gozlugu takinca fazla... devamı
Excimer Lazer Tedavisi Uygulanan Kişiler
Excimer Lazerden Sonra Günlük Aktiviteye Dönüş
Excimer Lazerin Başarı Nelere Bağlıdır?
Lazerle Gözlükten Kurtulma Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Lazer Tedavisi İçin Türkiyeyi Tercih Etme Nedenleri