Çocukluk çağında en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alan lösemi kan hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşur. Halk arasında kan kanseri olarak tabir edilmesinin sebebi kan yapımını sağlayan kemik iliğinde gelişmesinden ötürüdür. Lösemi kendi içinde farklı türleri olan bir rahatsızlıktır; akut lenfositik lösemi, akut myeloid lösemi, kronik lenfositik lösemi ve kronik myeloid lösemidir ancak genel olarak görülen ortak belirti vücudu savunmakla görevli alyuvarların aşırı çoğalmasından dolayı görevlerini aksatması ve beraberinde akyuvarlar ile trombositleri de etkileyerek vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakmasıdır. Lösemide konusunda yapılan çeşitli araştırmalara göre risk faktörleri şunlardır;

Genler
Yapılan araştırmalara göre down sendromu olan çocuklarda lösemi hastalığının görülme ihtimali 10 kat daha fazladır. Aynı zamanda aile geçmişinde kanser hastalıkları taşıyan bireyler genlerinde lösemi hastalığına yatkınlık oluşabilir.

Yaş
Her ne kadar çocuklarda en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alsa da lösemi yaşla birlikte görülme oranı artan hastalıklardandır. Bunun nedeni yaşlandıkça azalan hücre onarımıdır bu nedenle ilerleyen yaşlarda düzenli doktor kontrollerine gitmek ve serbest radikallerle savaşan antioksidan yönünden zengin gıdalarla beslenmek oldukça önemlidir.

Beslenme
Yapılan araştırmalara göre günlük aldığı besinlerde folik asit, B6 ve B12 gibi vitaminler olmadığı takdirde lösemi hastalığına yakalanma riski artıyor. 

Sigara İçmek
Sigaranın içeriğinde bulunan kimyasal maddeler lösemi hastalığını tetiklemektedir. Özellikle 60 yaş ve üstü sigara tüketen bireylerde lösemi görülme riski gençlere oranla 2 katı artıyor.

Virüsler
Tıpta HTLV virüsü olarak geçen tümör oluşmasına sebep olan ve nükleik asit olarak çift iplikli DNA içeren bir virüs türüdür. Bu virüsü kapan bireylerde lösemi hastalığı görülme riski artmaktadır.

Kemoterapi
Kanser tedavilerinde kullanılan kemoterapi DNA’ların yapısına zarar vererek lösemi oluşumunu tetiklemektedir.

Radyasyon
Yüksek dozda radyasyona maruz kalan bireylerde lösemi görülme ihtimali oldukça yüksektir.

Kimyasallar
Tarım ilaçlarında, saç boyalarında veya alınan gıdalardaki kimyasallar zamanla lösemi oluşma riskini arttırmaktadır.

Op. Dr. Korkut ARSLAN

İyi günler doktor bey ben ilk dusukten sonra bu testi yaptırdım sonuç ise soyle bana yorumlar misiniz Faktör II G20210A (mutasyon saptanmamistir ) Fak... devamı