Lupusun Gözlerdeki Görülebilir Seviyedeki Etkileri
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) geniş ölçekli belirtiler gösteren ve vücudun birçok farklı bölgesini etkileyebilen karmaşık bir hastalıktır. Lupusun sistemik türü neredeyse vücuttaki her organ sistemini etkileyebilir, yaygın olarak da gözde bozukluklara neden olur. Lupuslu hastalarda göz küresi göz çukurundan daha fazla etkilenir. Göz çukuru da etkilendiğindeyse lupus, göz küresi ve gözkapağının iç yüzeyini kaplayan yumuşak dokuda (konjonktiva) ciddi iltihaplanmaya yol açar. Göz kapakları da şişebilir ve bu tip bir göz hastalığında genellikle bölgesel ödemler oluşur.
Lupusta yaygın olarak retina üzerinde pamuksu lekeler oluştuğu görülür. Bu lekeler aslında gözdeki kan akışının ve taşınan oksijenin yetersiz olması sonucu retinada oluşan ödemli bölgeleridir. Gözde pamuksu lekeler oluşması orta ve ileri yaşlı hastalarda doğrudan bir lupus göstergesi değildir fakat genç hastalarda hastalığın varlığını açıkça ortaya serer. Lupusun gözde neden olduğu diğer belirgin etkiler, yağ hücrelerinin retina üzerinde birikmesi ve tortulaşması, gözde kan akışının azalması ve hatta belirgin şekilde kan damarlarının tıkanması sonucu görüşteki keskinliğin azalması ya da geçici körlüktür.
Sistemik lupus teşhisi konulan hastalar, keratokonjonktivitis sikkayla da (kuru göz sendromu) sıkça karşılaşırlar. Bu, çoğunlukla otoimmün hastalığı olanlara acı çektiren bir göz rahatsızlığıdır. Bu tür bir göz rahatsızlığı, hissedilir bir rahatsızlık, iltihap, göz bölgesinde kaşıntı ve yanma gibi belirtiler gösterir ve sıklıkla gözyaşı bezlerine zarar vererek gözyaşının azalmasıyla sonuçlanır. Gözdeki kuruma ve yetersiz kan dolaşımı, gözün çabucak iltihaplanmasına ve tahriş olmasına öncülük eder ve enfeksiyon riskini de artırır.
Keratokonjunktivitis sikkaya artrit ve bunun yanında ağız ve burundaki mukozal yüzeylerde kuruma gibi belirtiler eşlik ettiği zaman hastalık siyogren sendromu olarak adlandırılır. Sistemik lupus beyin bölgesinde zarara neden olduğu zaman, hastalık optik sinirlerin bozulması, nistagmus (gözde kontrol edilemeyen hareketler, göz titremesi), hatta tam körlük gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu tip yan hastalıkları engellemek ve lupusun göz bölgesindeki etkilerini tersine çevirmek için vakit kaybetmeden uygun bir tedavi uygulamaya başlamak kaçınılmazdır.
Sistemik lupusun yol açtığı göz hastalıklarının tedavisi için yaygın olarak kullanılan ilaçlar salisilatlar (aspirin bazlı ilaçlar), antimalaryal ilaçlar, antibiyotikler ve steroidlerdir. Steroid ilaçlar yaygın olarak lupusa özgü göz hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır, kortizon ilaçlar da günümüzde etkin bir tedavi olarak kabul ediliyor. Buna rağmen steroidler lupus hastalarında ciddi yan etkiler doğurabildiğinden uzun süreli kullanımlar için tavsiye edilmez.
Baş ağrısı lupusun bir bulgusu mudur?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam hayirli günler kolay gelsin ben sol gözümden geçtigimiz temmuz ayinda laser ameliyati oldum ve sol gözümün korneasinda cerrahi operasyon sirasin... devamı
Lupusun Sebebi
Lupus Tedavisinde Yeni İlaç
Lupusta Kas Ve Eklem Ağrısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Lupus Hakkında 8 Yanlış Kanı
Lupusla Yaşamak