- İçindekiler
- Tedavi
- Nedir
- Belirtiler
Tedavi
Mantara bağlı döküntü ya da enfeksiyonun tedavisi genellikle çok kolaydır. En etkili mantar önleyici kremler eczanelerde reçetesiz satılır. Bu kremler şunlardır:
- % 1 terbinafin
- % 1 klotrimazol
Eğer bu kremler işe yaramazsa, reçeteyle alınabilen merhemlere başvurulmalıdır. Bu merhemler şunlardır:
- % 2 ketokonazol
- % 1 ekonazol
Çok yaygın vakalarda ve ayak tırnağında oluşan mantarlarda terbinafin faydalı olabilir.
Mantar hastalığı sıklıkla ve yardım alınmaksızın tedavi edilmekteyse söz konusu bu vakanın gerçekten mantar hastalığı olmadığı, egzama türü olduğu ve tamamen farklı bir yolla tedavi edilmesi gerektiği düşünülmelidir.
Nedir
Mantara bağlı döküntü, döküntüyle sonuçlanan mantar enfeksiyonlarına yol açan bakterilerin çoğalmasıyla ortaya çıkar.
Mantara bağlı döküntüler bulaşıcı değildir ve ciddi bir sağlık sorunu da değildir. Ama mantara bağlı döküntülerin başlattığı derin enfeksiyonlar genellikle çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İnsanların çoğu mantar enfeksiyonu ya da döküntü sorunu yaşadıklarında bütün mantar türlerini taşıdıklarını düşünür. Bu mantar hastalıkları çoğu zaman soruna yol açmaz, ama bazen mantar değişebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Mantar enfeksiyonları insanlarda en sık görülen enfeksiyonlardır.
Sebepleri
Mantara bağlı deri döküntüsüyle sonuçlanan birçok sağlık sorunu vardır. Bu sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Şeker hastalığı
- Kişinin kanser tedavisi görmesi
- HIV/AIDS
Nemli cilt kuru cilde kıyasla mantar oluşumuna ve buna bağlı deri döküntülerine daha meyillidir. Çünkü mantar nemli ortamlarda yaşar. Ayrıca derideki bir kesi de mantar hastalığının yol açtığı deri döküntüsü riskini artırabilir. Vücudun iç kısmında oluşan enfeksiyonlar daha ciddi sorunlar yaratabilir.
Aşağıdaki unsurlar kişide mantara bağlı deri döküntülerinin görülme olasılığını artırır:
- Gece boyunca fazla terleme
- Yardım almadan tuvalete gidememe
- Hareketlilik kaybı
- Cildi provoke eden cilt bakım ürünlerinin kullanılması
- İdrarını tutamama
İdrarını tutamayan kişiler, deride toplanan nem sebebiyle gerçekten sorun yaşayabilirler, nemin deride toplanması deriye zarar verir.
Mantar hastalığı ve maya mantarlarından kaynaklanan enfeksiyonun temizlikle hiçbir ilgisi yoktur. Temizliğe ciddi manada önem veren kişilerde de mantar hastalığı ve maya mantarlarından kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir. Mantara bağlı deri döküntüleri kedi, köpek ve diğer hayvanlardan bulaşmadığı gibi duş, spor salonu, soyunma odası ve havuzdan da bulaşmaz. Birçok durumda insanların birbirlerine bu hastalığı bulaştırma olasılığı yüksek değildir.
Belirtiler
Mantar hastalığının neden olduğu deri döküntülerinin belirtileri mantar tipinin yanı sıra enfekte olan bölgeye göre de değişir. Bu döküntüler sedef hastalığı ve egzama gibi deri enfeksiyonlarının neden olduğu döküntülerle karıştırılmamalıdır.
Belirtiler şunlardır:
- Kaşıntı
- Derinin pul pul olması
- Saç derisinde döküntüden kaynaklanan saç dökülmesi
- Genellikle aşırı kızarıklık
- Kızarıklığın geniş bir alana yayılması
- Kızarıklık enfekte bölgenin merkezinde yoğunlaşır ve belirgin sınırları yoktur. Merkezden uzaklaşıldıkça kızarıklık azalır.
Döküntünün oluştuğu bölgenin çevresinde daha küçük ve belirgin lezyonlar olabilir. Bu döküntü yanmaya ve kaşıntıya neden olabilir. Genellikle kalçada görülür ama kasık bölgesinin yanı sıra uyluğa da yayılabilir.
Mantara bağlı deri döküntülerinin çoğu yaygın görülür ve kişiler bu hastalığa sıkça yakalanırlar. Buna rağmen teşhis edilmeleri zordur. Bu durum belirtilerin benzerliğinden ve de mantara bağlı döküntülerin birbirine benzer çok sayıda türü olmasından kaynaklanır; döküntünün tipini teşhis etmek her zaman kolay olmaz.
Atlet kaşıntısı diğer adıyla “tinea cruris” bir mantar hastalığı türüdür, ama bu tanımlama çarpıtılmıştır. Çünkü bu hastalığın kurtçukla hiçbir ilgisi yoktur. Aksine kasık ve kalça bölgesindeki derinin dış katmanlarına zarar veren bir mantar enfeksiyonudur. Kaşıntı, kızarıklık ve iltihaba yol açar.
“Tinea versikolor” mantara bağlı döküntünün ikinci tipidir ve vücudun yağ oranının yüksek olduğu sırt ve göğüs bölgelerinde oluşur. Görünümü düz, kahverengimsi ve çoğunlukla pul puldur.
Üçüncü türüyse çocuklarda yaygın görülen mantar enfeksiyonudur. Su toplanmasına ve kızarıklığa neden olur, halka görünümündedir.
Son türüyse atlet ayağıdır. Ayaklarda oluşan, kızarıklığa yol açan, kaşıntı yapan, bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur.
Şampuana Toplatma Kararı Verildi
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
LÜTFEN CEVAPLAYIN Merhaba Hocam, ben ölü derilerin sürekli döküldüğünü öğrendikten sonra bu dökülen ölü derilere temas edilerek hastalık bulaşacağına ... devamı
Hidradenitis Suppurativa (Akne Inversa)
Deri Kaşıntısının Sebepleri
Gece Terlemesinin Tedavisi
Böcek Isırıkları
Lepra (Cüzzam)