Bilim insanları, melanomlu hastaların tümörle savaşan bağışıklık hücreleri çoğaltıldığında, melanomun tarihe karışacağına inanıyorlar.
Melanom uzmanları, deneme aşamasındaki bir bağışıklık sistemi tedavisi ile hastanın kendi hücrelerini kullanarak hayatını kurtarmış olabilirler.
Söz konusu tedavide hasta, akciğerine ve kasığındaki lenf bezine yayılmış olan melanomu sürekli tekrarlayan 52 yaşında bir erkekti. Deneme aşamasındaki bu tedaviyi gördükten sonra melanomu ortadan kayboldu ve sonraki iki yıl boyunca da tekrarlamadı.
Araştırmacılar, o zamandan beri hastayla, doktoru aracılığıyla dolaylı bir temas içinde olduklarını ve bir hastalık belirtisinin söz konusu olmadığını, hastanın durumunun iyi olduğunu belirtiyorlar.
Ancak, ABD Seattle Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nde çalışan araştırmacılar, tedavinin genel kullanım için henüz hazır olmadığını ve kesin bir çare sunmadığını söylüyorlar. "Bu sadece küçük bir adım. Muhtemelen çok daha fazla dikkat gerektiren, diğerlerinin yapıp da bizim yapamadığımız birçok farklı bağışıklık tedavisi vardır" diyorlar.
Araştırma ekibi, melanom ile mücadele temel fikrinin işe yarayabileceğini göstermeye çalışıyor.
Deneme Aşamasındaki Melanom Tedavisi
Araştırmacılar, melanom hastası tarafından verilen bir kan örneği taramasında, belirli bir biçimde erkeklerdeki melanomu hedefleyen CD4+ T adında bir tür bağışıklık sistemi hücresi aradılar.
Araştırmacılar, birkaç ay boyunca laboratuarlarında bu hücreleri ayırdılar, klonladılar ve sonrasında hastaya 5 milyar klonlu CD4+ T hücresini geri verdiler.
"Bizim ve diğerlerinin önemli olabileceğini düşündüğümüz şey, çoğu insanda düşük frekansta var olan ve kanserle savaşan bu T hücrelerinin daha çoğunu hastalara vermemiz gerektiği. Bunun için yapabileceğimiz, onlara ya bir aşı vermek veya hücreleri çıkarıp büyüterek geri vermek" diyorlar.
Bu basit gibi görünen ama karmaşık bir çalışmadır.
"Bu noktaya gelmemiz yıllarımızı aldı. Neyse ki, nihayetinde süreci biraz olsun ortaya çıkarabileceğiz, ama bu çoğu laboratuarın yaptığı bir şey değil" diyorlar.
Ancak araştırmacılar ekibin, başka sekiz hasta üzerinde de aynı T hücresi yaklaşımı denenmesine karşın hiçbirinin aynı başarıyı yakalayamadığına vurgu yapıyor ve hastaların hiçbirinde yan etki görülmediğini belirtiyorlar.
"Diğer hastalarda bir takım yanıtlar var, ama bu yanıtlar iyileşen kişide olduğu kadar net ve güçlü değil. Durumun neden böyle olduğunu şu anda söyleyemiyoruz" diyorlar.
"Bu çalışmayı genişletmeyi umuyoruz, ama çok pahalı olması ve T hücrelerini büyütmenin birkaç ay alması nedeniyle, sadece çok ama çok az sayıda hasta deneyler için aday olabilir. Başa çıkabileceğimizden çok daha fazla talep var ve bu nedenle temelde tedaviyi ilerletmek için, sonraki adımın ne olabileceğiyle ilgileniyoruz" diyorlar.
"Olağanüstü" Sonuç
Raporla birlikte yayınlanan başmakalede, melanomlu hasta vakasından "olağanüstü" olarak bahsediliyor. Fakat, kanser hücreleri bağışıklık sistemini devre dışı bırakmak için birçok farklı taktik denediklerinden, bu tip bir yaklaşımın her zaman işe yaramayacağına dair uyarıyor.
Georgetown Üniversitesi Lombardi Kapsamlı Kanser Merkezi Direktörü ve başmakalenin yazarı, T-hücresi tedavisinin "gelecek vaat edici" olduğunu ama etkili birçok başka kanser bağışıklık tedavisi örneği bulunduğunu yazıyor ve şöyle ekliyor:
"Melanomlu hastanın iyileşmesi, çölde birden karşımıza çıkan bir vaha mı yoksa serap mı? Bunu zaman söyleyecek, varılacak sonuç henüz elimizin altında değil, ama görüş alanımızın içinde diyebilirim."
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Prof. Dr. Sinan ZEREN
Merhaba doktor bey Sag böbrek toplayici sistem grade 1 ektazik görünümdedir ne demek ?... devamı
Ameliyat Sonrası Radyasyon Melanomun Tekrarlama Şansını Azaltıyor
Tümörde Bulunan Virüs, Gırtlak Kanserinden Kurtulmada En İyi Belirleyici
Hormon Terapisi Ve Akciğer Kanseri
Bazı İltihabi Bağırsak Hastalığı İlaçları, Cilt Kanseri Riskini Artırabilir
Hareketsiz Yaşam Kanser Riskini Artırıyor