Nedir
Meme kanseri için hormon terapisinde, belli hormonlara duyarlı meme kanserlerini hedef alan ilaç tedavileri kullanılır. Meme kanseri için hormon terapisinin en yaygın biçimi, ya östrojenin kanser hücrelerine bağlanmasını engelleyerek ya da vücudunuzun östrojen üretimini azaltarak işlev gösterir.
Meme kanseri için hormon terapisi yaygın olarak, kanserin alınması için yapılan ameliyatın ardından uygulanır. Doktorunuz tümörü küçültmek için hormon terapisini operasyon öncesinde de tavsiye edebilir. Eğer kanser yayılmışsa, meme kanseri için hormon terapisi, yayılmayı azaltabilir ya da kontrol edebilir. Büyük ihtimalle meme kanseri için en az beş yıl boyunca hormon terapisi alırsınız.
Niçin Yapılır
Niçin Yapılır?
Bazı meme kanserleri östrojen hormonuyla beslenir. Doktorlar bu tümörleri ‘östrojen alımı pozitif’ olarak adlandırırlar. Eğer doktorunuz, biyopsiyle ya da ameliyatla alınan tümörün mikroskop altındaki analizine bakarak meme kanserinizin ‘östrojen alımı pozitif’ olduğunu belirlerse, tümörü östrojenden mahrum bırakmak için hormon terapisi kullanabilir. Hormon terapisi, kanserin büyüklüğü ya da aşaması ne olursa olsun bütün östrojen alımı pozitif meme kanserleri için kullanılır.
Meme kanseri hormon tedavisi şunlar için faydalıdır:
- Bir tümör alındıktan sonra aynı bölgede kanserin tekrarlamasını önlemek
- Diğer meme dokularında kanser gelişimi riskini azaltmak
- Yayılmış kanserin gelişimini durdurmak ya da yavaşlatmak
- Ameliyat öncesi, tümörün büyüklüğünü azaltmak
Riskler
Riskleri
Hormon terapisi ilaçlarının yan etkileri vardır ancak her ilacın yan etkisi farklıdır. Alacağınız ilacın muhtemel yan etkilerini doktorunuza sorun. Bazı kişiler yan etkiler yaşamasalar da, meme kanseri hormon tedavisinin en yaygın yan etkileri şunlardır:
- Ateş basması
- Vajinal akıntı
- Düzensiz adet dönemleri
- Vajinal kuruluk ya da tahriş
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Mide bulantısı
- Cilt kızarıklıkları
- Eklem ve kas ağrıları
- Erkeklerde iktidarsızlık
Hormon terapi ilaçlarının daha az görülen ancak daha ciddi yan etkileri şunlardır:
- Damarlarda kan pıhtılaşması
- Endometriyal kanser ya da rahim kanseri
- Katarakt
- İnme
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Kemik erimesinden kaynaklı kemik kırılmaları
- Kalp hastalığı
Tamoksifen (anti-östrojen ilacı) alan kadınlar, cenine zarar verebileceğinden tamoksifen alırken ya da bu ilacın tedavisinin bitiminden sonraki iki ay içerisinde hamile kalmamalıdır.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Meme kanseri için hormon terapisine başlamadan önce şunları doktorunuzla konuşun:
- Sizin durumunuza en uygun hormon terapisi türü
- Bu tedavinin size sağlayacağı faydalar
- Hormon terapisi almanın riskleri
Eğer menopoz öncesindeyseniz, meme kanseri için hormon tedavisi süresince uygun doğum kontrol seçenekleri için doktorunuzla konuşun. Tamoksifen alan kadınlar hamile kalmamalıdır çünkü ilaçlar cenine zarar verebilir. Hormon terapisi sırasında ve terapinin bitiminden sonraki iki ay için genellikle hormon içermeyen doğum kontrol yöntemleri tavsiye edilir.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
Hormon terapisi genellikle ameliyat sonrasında ve kemoterapinin tamamlanmasının ardından başlayan, günde bir kez ağızdan alınan tabletler olarak uygulanır. Hormon terapisi radyasyon terapisiyle aynı zamanda alınabilir.
Belli durumlarda doktorunuz tümörü küçültmek ve ameliyatı kolaylaştırmak için ameliyattan önce hormon terapisi tavsiye edebilir. Hormon terapisinin türü, zamanlaması ve uzunluğu, sizin kişisel sağlık durumunuza bağlıdır. Aşağıda meme kanseri tedavisi için kullanılan en yaygın hormon terapi ilaçları yer alıyor.
Tamoksifen
Tamoksifen, vücutta östrojenin etkilerini engelleyen bir etken maddedir. Anti-östrojen ya da ‘selektif östrojen reseptör modülatörleri (SERMler) olarak bilinen ilaçlar grubundadır. Tamoksifen genellikle toplamda beş yıl boyunca alınır. Ancak, tamoksifenle tedavinin ideal uzunluğunu belirlemek için araştırmalar devam ediyor. Tamoksifen menopoz öncesi ve sonrasındaki kadınlar tarafından kullanıldığı kadar meme kanseri olan erkekler tarafından da kullanılır.
Menopoz belirtileriyle benzerlik gösteren tamoksifenin yaygın yan etkileri şunlardır:
- Ateş basması
- Vajinal akıntı
- Düzensiz adet dönemleri
- Baş ağrısı
- Vajinal kuruluk
Aromataz İnhibitörleri
Aromataz inhibitörleri, vücudunuzdaki östrojen miktarını azaltan ilaç grubudur, meme kanseri hücrelerini büyümek ve gelişmek için ihtiyaç duydukları hormonlardan mahrum bırakır.
Halen meme kanserli kadınların bazılarının tedavisinde kullanılan üç aromataz inhibitörü şunlardır:
- Anastrozol
- Eksemestan
- Letrozol
Aromataz inhibitörleri, meme kanserinin erken evresinin tedavisiyle, meme kanserinin tekrar ortaya çıkmasını önlemek için menopoz sonrası kadınlara da yazılır. Bu ilaçlar, yenilenen ya da yayılmış (metastaz yapmış meme kanseri) meme kanseri olan menopoz sonrası kadınlarda hastalığın yavaşlatılması için de kullanılır. Aromataz inhibitörleri adet döngüsü devam eden kadınların meme kanseri tedavilerinde kullanılmaz. Çünkü bu ilaçlar yumurtalıklarda östrojen üretimini engellemez.
Aromataz inhibitörleriyle tedavi seçenekleri genellikle aşağıdakileri kapsar:
- Tamoksifenle iki ila beş yıllık tedaviyi, aromataz inhibitörleriyle bir sonraki beş yıla kadar olan tedavi takip eder.
- Beş yıl süresince sadece aromataz inhibitörleriyle tedavi.
Aromataz inhibitörleriyle hormon terapisinin ideal uzunluğu hala araştırılmaktadır.
Tedavinin yaygın yan etkileri şunlardır:
- Ateş basması
- Eklem ağrısı ve sertleşmesi
- Vajinal kanama
- Kemik incelmesi
Tamoxifen ve aromataz inhibitörleri meme kanseri için hormon tedavilerinin en yaygın türleri olmasına karşın, başka hormon terapileri de vardır. Size uygun en iyi hormon terapisi rejimi için doktorunuzla konuşun.
Sonuçlar
Sonuçları
Meme kanseri için hormon terapisi aldığınız sürece onkoloğunuza (kanser doktoru) düzenli olarak takip muayenelerine gideceksiniz. Onkoloğunuz yaşadığınız yan etkileri sorar. Birçok yan etki kontrol edilebilir.
Ameliyattan sonraki hormon, radyasyon ya da kemoterapinin, kanserin yeniden nüksetmesini ve östrojen alımı pozitif olan erken evredeki meme kanserlilerde yeni kanser gelişimi riskini azalttığı gösterilmiştir. Hormon terapisi ayrıca, hormona duyarlı tümörleri olan insanlarda meme kanserinin metastaz geliştirmesi ve ilerlemesi riskini etkin bir şekilde azaltır.
Koşullarınıza bağlı olarak, hormon terapisi alırken kanserin nüksetmesini ya da ilerlemesini gözlemek ve sağlık durumunuzu kontrol etmek için testlere tabi tutulabilirsiniz. Bu testlerin sonuçları, hormon terapisine nasıl tepki gösterdiğiniz konusunda doktorunuza bir fikir verir ve terapiniz buna göre düzenlenir.
Hormon Terapisi ve Akciğer Kanseri
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı
Meme Kanseri Tedavisinde Soya Uyarısı
Meme Kanseri
Meme Kanseri Hakkında 7 Yanlış Kanı
Evre Iv Meme Kanseri Tedavi Seçenekleri
Meme Kanserinin Evreleri