Meme kanserini tespit etmenin en etkili yolu mamografidir ve bir klinik meme muayenesi mamografi taramasının tamamlayıcısı olabilir. Ancak sağlık kuruluşları, kadınlar için 20'li yaşlardan itibaren bir seçenek olan kendi kendine meme muayenelerinin tavsiye edilmesini onaylamıyor. Doktorlar hastalarıyla kendi kendine meme muayenesinin yararları ve sınırlarını tartışmalıdır.
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Eğer kendi kendine meme muayenesi yapmaya karar verdiyseniz, doktorunuzla nasıl yapıldığı konusu üzerinden geçtiğinizden emin olun. Adet öncesi değişiklikler, adet sonrası kaybolan geçici yoğunlaşmalara neden olabilir, bu yüzden göğüslerinizi adet döneminden üç ila beş gün sonra kontrol etmek daha iyi olabilir. Bir kendi kendine meme muayenesi sizi endişelendirirse ya da nasıl yapıldığıyla ilgili sorularınız varsa doktorunuza danışın.
Çukurcuklanma veya şekil ya da simetri değişikliği olup olmadığına bakın. Bu en iyi aynaya bakarak yapılabilir. Kendi kendine meme muayenesinin kalanını duşta, cildinizi yumuşatmak için sabun kullanarak yapmak en kolayıdır. Hafif basınç uygulayarak yüzeye yakın bölgede kitleler olup olmadığını kontrol edin. Daha derin dokuları kontrol etmek için daha sert basınç uygulayın. Her bir meme başını nazikçe sıkın; herhangi bir akıntı varsa, özellikle de kanlıysa, doktorunuzla görüşün.
Her ne zaman göğsünüzde yeni ya da alışılmadık bir kitle bulursanız, bunun kanser ya da prekanseröz olmadığından emin olmak için doktorunuza kontrol ettirin. Kitlelerin çoğu iyi huyludur ve kanseri işaret etmez. Bir kisti katı bir tümörden ayırt etmek için en iyi test ultrasondur; bir iğne biyopsisi de yapılabilir. 20 yaşından itibaren her üç yılda bir ve 40 yaşından itibaren her yıl, göğüslerinizi bir doktora muayene ettirin.
Amerikan Kanser Derneği 40 yaşından itibaren yıllık mamografi taraması öneriyor. Ancak, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) 40'larındaki kadınlar için tarama önermiyor. USPSTF uzmanları, 50 ve 74 yaş arasındaki kadınların her iki yılda bir mamografi taraması yaptırması gerektiğini söylüyor. Ne zaman mamografiye ihtiyacınız olduğu, sizinle doktorunuz arasındaki kişisel bir karardır. Eğer 40 yaşın üzerindeyseniz, mamografi taramasına ne zaman başlamanız gerektiğini doktorunuzla konuşun. Göğüslerdeki kitleler hissedilmeye başlamadan iki yıl öncesine kadar mamografiyle belirlenebilir.
Çeşitli testler kötü huylu bir tümörü iyi huylu bir kitleden ayırt etmenize yardımcı olabilir. Kötü ve iyi huylu kitleler farklı fiziksel özelliklere sahip olduğu için, mamografi ve ultrasonografi gibi görüntüleme testleri kanser olasılığını ortadan kaldırabilir. Kanser olduğunu onaylamak için tek yol, doku örneğinde kanser hücreleri olup olmadığını kontrol etmek için bir iğne aspirasyon biyopsisi yapmaktır.
Kötü huylu olması durumunda, doktorunuzla birlikte kanserin ne kadar ilerlediğini öğrenmeniz gerekir. Metastaz varlığı ve muhtemel bölgeleri kontrol etmek için çeşitli testler kullanılır. Kanserin hormon tedavisine iyi yanıt verme olasılığı olup olmadığını öğrenmek için, kanser hücrelerinde hormon resptörlerinin olup olmadığı belirlenir. Diğer testler metastaz olasılığı ve tedavi sonrası nüks olasılığının tahminine yardımcı olabilir.
Doktor Muayenesi
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı
Kemoterapiyle Meme Kanseri Tedavisi
Meme Ucu Paget Hastalığı
Meme Kanseri Sonrasında Oluşan Lenfödem
Meme Kanseri Ve Genleriniz
Evre Iv Meme Kanseri Tedavi Seçenekleri