Menopoz bir hastalık değil, kadınların yaşadıkları özel bir dönemdir. Bütün kadınları ilgilendiren bu özel döneme ilişkin yanlış inanışlar hala vardır. Yanlış bilinenlerin bazıları şunlardır:
Yanlış: Menopoza girdiğinizde yumurtalıklarınız kuruyup yok olur.
Bu doğru değildir. Gerçekte yumurtalıklar östrojen hormonu üretimini gittikçe azaltır. Bu, vücudun yüksek hormon üretimine artık gerek duymaması nedeniyle olur.
Yanlış: Kadınlar menopoza girince cinsel isteklerini kaybederler.
Araştırmalar, menopoz esnasında kimi kadınların seksle ilgilenmemesiyle düşük östrojen seviyesi arasında bir bağlantı bulunmadığını göstermiştir. Kadınların yüzde ellisinin cinsel isteğinin, menopoz esnasında önemli ölçüde azalmadığı görülmüştür.
Yanlış: Menopoz depresyona yol açar.
Doğru değildir. Çalışmalar, depresyona giren kadınların büyük bir yüzdesinin, ellili yaşlarını yaşayan menopoz grubundan ziyade otuzlu yaşlarını süren kadınlar olduğunu göstermiştir.
Yanlış: Menopoz esnasında yaşanan östrojen kaybının ciddi sonuçları yoktur.
Östrojen kaybı, bir kadının yaşamında ciddi risklere yol açabilir. Örneğin, bu dönemde kadın kalp hastalığı, osteoporoz, Alzheimer, Parkinson, diyabet, kolon kanseri gibi birçok risk altındadır.
Yanlış: Menopoz esnasında kilo alınır.
Bazı kadınlar kilo verirken, bazıları kilo alır. Fakat bu mutlak şekilde menopozla bağlantılı bir durum değildir. Kilo almanıza muhtemelen sağlıklı beslenmeme yol açacaktır. Dolayısıyla dengeli beslenmeniz gerekir.
Yanlış: Bütün kadınlar menopoz belirtilerini gösterir.
Genel olarak, menopoza giren bütün kadınların ruh hali değişiklikleri, depresyon, sıcak basmaları, vb belirtiler gösterdiği düşünülür. Çalışmalar, kadınların yaklaşık yarısının menopoz belirtileri göstermediğini ortaya koymuştur. Bütün kadınlarda görülen tek ortak belirti, menstruasyonun kesilmesi olacaktır.
Yanlış: Hormon yenileme terapisinde kullanılan östrojen hormonu, doğal bir hormondur.
Bu doğru değildir. Hormon yenileme terapisinde kullanılan bütün hormon ilaçları üretilmiştir ve sentetiktir.
Yanlış: Menopoz 50 yaşında gerçekleşir.
Menopoz için belirli bir yaş bulunmaz. Bu konuda büyük farklılıklar söz konusudur. Ortalama yaş 50 civarındadır. Kadınların yaklaşık yüzde biri 40 yaşında veya daha erken yaşlarda menopoza girer. Menopoz için ortalama yaş aralığı günümüzde 45 ila 55 yaştır. Ama üreme organlarınız cerrahi olarak alınırsa doğrudan menopoza girersiniz.
Yanlış: Menopoz yalnızca birkaç yıl sürer.
Menopoz altı ila on dört yıl sürebilir.
Yanlış: Menopoz yaygın olarak bir hastalıkla karıştırılır.
Kesinlikle bir hastalık değildir, yalnızca kadın yaşamında normal bir aşamadır.
Yanlış: Menopoz sırasında hafıza kaybı olur.
Ara sıra ruh hali dalgalanmaları gerçekleşebilir, ama hafıza kaybı söz konusu değildir. Hafıza kaybı yaşlanma faktörüne atfedilebilir ve menopozla doğrudan ilgili değildir. Menopozdan bağımsız olarak kadınlar ve erkekler yaşlandıkça beynin boyutu küçülür.
Yanlış: Menopoz sonrasında kadınlar seksten zevk alamaz.
Kadınların çoğunluğunun menopozdan sonra, menopoz öncesine göre seksten daha fazla zevk aldığı keşfedilmiştir. Bu, istenmeyen hamilelikler yüzünden endişelenmek zorunda olmamalarına bağlı olabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Beş Efsane
Op. Dr. Aytun AKTAN
ben 40 yasında bir bayanım.geçen eylülün 7 inde adet oldum bu ayda hiç adet olmadım.menopoz mu yoksa adet duzensizliğimi?ben menopoza girmekten çok k... devamı
Menopozda Üşüme
Menopozda Saç Kaybı İçin Doğru Tedavi
Menopoz Ve Seks
Menopoz
Obezler Daha Erken Andropoza Giriyor