- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Komplikasyonlar
- Teşhis
- Tedavi
Nedir
Gelişmiş ülkelerde doğal menopozun ortalama başlama yaşı 51’dir. Ama genetik, hastalık veya medikal işlemlerden dolayı bazı kadınlar 40 yaşından önce menopoza girerler. Bu yaştan önce gerçekleşen menopoz ister doğal isterse indüklenmiş olsun “erken” menopoz olarak bilinir.
Ani ateş basması, çalkantılı ruh hali ve menopozla gelen diğer belirtilerle uğraşmanın yanı sıra, erken menopoza giren birçok kadın fiziksel ve duygusal birçok problemle uğraşmak zorunda kalır. Örneğin, menopoz sinyalleri hamile kalmak isteyen bayanların verimli yıllarının sonu olduğu için, kadın için muhtemelen sorun yaratacaktır.
Belirtiler
Erken menopoz belirtileri genellikle doğal menopoza giren kadınların belirtileriyle aynıdır ve şunları kapsar:- Düzensiz veya olmayan adet dönemleri
- Normalden daha ağır veya hafif adet dönemleri
- Ani ateş basmaları (bütün vücuda yayılan ani sıcaklık hissi )
Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra, bazı kadınlar şunları da yaşayabilir:
- Vajinal kuruluk (vajina incelir ve daha az esnek bir hal alır)
- İdrar torbası duyarlılığı ve idrar torbası kontrol kaybının kötüleşmesi (idrarını tutamama)
- Duygusal değişiklikler (duyarlılık, çalkantılı ruh hali, hafif depresyon)
- Deri veya ağız kuruluğu
- Uykusuzluk
- Azalan cinsel dürtü
- Kemoterapiye veya ışın tedavisine girdiyseniz,
- Sizde veya ailenizin bir üyesi tiroit yetmezliği, Graves hastalığı veya lupus gibi otoimmün hastalıklarından birine sahipse
- Bir yıldan fazla bir süre başarısız bir şekilde hamile kalmaya çalıştıysanız
- Anneniz veya kız kardeşiniz eken menopoza girdiyse
Komplikasyonlar
Menopozda olan her kadın gibi, erken menopoza giren kadınların yumurtalıklarda olduğu gibi düşük östrojen seviyeleri vardır ve kadınlar bu hormonu üretmeyi durdururlar. Düşük seviyeli hormon, kadınların genel sağlığında değişikliklere yol açar ve osteoporoz ve gibi tıbbi koşulların riskini artırabilir. Östrojen kaybına bağlı diğer sağlık sorunları, kolon ve yumurtalık kanseri, diş eti çekilmesi, diş kaybı ve katarakt oluşumudur.
Ama doğal olarak menopoza giren ve erken menopoza giren kadınlarla kıyaslandığında, hayatının büyük kısmını kendi östrojenlerinin koruyucu faydaları olmadan geçiriyorlar. Bu onları yukarda bahsedilen sağlık sorunlarının büyük riski altına sokuyor.
Teşhis
Erken menopozu tanımlamak için, doktorunuz fiziksel bir inceleme yapacak ve hamilelik ve tiroit hastalığı gibi diğer koşulları kontrol etmek için kan alabilir. Östradiol seviyenizi ölçmek için bir test isteyebilir. Östrojenin bir başka formu olan östradiolun düşük seviyesi, yumurtalıklarınızın işlev görmemeye başladığını gösterir. Östradial seviyesi 30’un altındaysa, bu erken menopozda olduğunuzun bir göstergesi olabilir.
Ancak erken menopozu tanımlamak için kullanılan en önemli test, yumurtalık uyarıcı hormonu (FSH) ölçen testtir. Yumurtalıklarınız östrojen üretimini yavaşlattığı zaman, FSH seviyeniz artar. FSH seviyeniz 40 mIU/mL üstüne çıktığında, bu genellikle menopozda olduğunuzu gösterir.
Tedavi
Erken menopozdan kaynaklanan duygusal problemlerin yanı sıra, bu belirtiler ve erken menopozun sağlık riskleri doğal menopoz için kullanılan benzer yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Menopozla birlikte gelen kısırlıkla mücadele eden kadınlar, seçeneklerini doktorları veya bir üreme uzmanıyla paylaşmak isteyebilirler.
Erken Menopoz Tersine Çevrilebilir mi?
Genellikle çevrilmez. Menopoz başladığı anda, tersine çevrilemez.
Sıfır Beden Kadınlar Erken Menopoza Giriyor
Op. Dr. Aytun AKTAN
ben 40 yasında bir bayanım.geçen eylülün 7 inde adet oldum bu ayda hiç adet olmadım.menopoz mu yoksa adet duzensizliğimi?ben menopoza girmekten çok k... devamı
Cinsel İlişkiden Sonra Vajinal Kanamanın En Yaygın 10 Sebebi
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopozla Gelen Kilo Artışı Hormonal Bir Durumdur
Menopoz Hakkında Yanlış Bilinenler
Sıcak Basmaları Ve Düşük Kemik Yoğunluğu