Nedir

Eğer menopozu tamamladıysanız, üstünden bir yıldan fazla bir süre geçtiyse hiçbir menstrual kanama geçirmemiş olmanız gerekir. Menopozdan sonra küçük bir nokta bile normal değildir. Eğer menopoz sonrası kanama geçirdiyseniz, mümkün olduğu kadar çabuk doktorunuzu görmek için bir randevu alın. Bu, bazılarının önemli olduğu birçok sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. 

Sebepler

Aşağıdakileri kapsayan birçok sağlık durumu menopoz sonrası kanamaya neden olur:

Polipler: Genellikle kanser yapmayan, rahimde, rahim ağzında veya rahim ağzı kanalının iç kısmında oluşan ve kanamaya neden olan oluşumlar vardır.

Endometriyal atrofi (endometriyumun incelmesi):  Rahmi kaplayan doku olan endometriyum, azalan östrojen seviyesi nedeniyle menopozdan sonra çok incelebilir ve beklenmeyen kanamaya yol açabilir.

Endometriyal hiperplazi:  Bu durumda genellikle östrojenin çok fazla, progestorenun çok az olmasından kaynaklı uterus çizgisi incelir ve kanamayla sonuçlanır. Endometriyal hiperplazisi olan bazı hastalar, endometriyal kansere neden olan anormal hücrelere sahiptir (rahim çizgisi kanseri).

Endometriyal kanser (rahim kanseri):  Menopozdan sonra kanama, endometriyal kanserin bir belirtisi olabilir.

Diğer sebepler:  Hormon tedavisi, rahim veya rahim ağzı enfeksiyonu, kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçların kullanımı ve diğer kanser türleri menopoz sonrası kanamaya neden olabilir. 

Teşhis

Doktorunuz kanama sebebini, tıbbi geçmişinizi araştırarak, fiziksel inceleme yaparak ve birkaç test uygulayarak belirleyebilir. Bu testler şunları kapsar:

Transvajinal ultrasanografik tarama:  Bu test süresince, özel bir görüntüleme cihazı vajinanın içine yerleştirilir ve doktorunuz böylece pelvik organlarınızı görüntüleyebilir ve anormallikleri araştırabilir.

Endometriyal biyopsi:  İnce bir tüp rahmin içine yerleştirilir ve rahim çizgisinin bir örneği alınır; böylece örnek, anormallikleri araştırmak için laboratuara gönderilebilir.

Histereskopi:  Bu test boyunca doktorunuz, rahmin içini incelemek ve sorunları araştırmak için ışığı ve kamerası olan bir cihaz kullanır.

D&C (dilatasyon ve kürtaj):  Bu test doktorunuza rahim çizgisinin bir örneğinin almasına, böylece örnek analiz yapmak için laboratuara gönderilebilme olanağı verir.

Ultrasonografi ve biyopsi doktorunuzun muayenehanesinde uygulanabilir; histereskopi ve D&C genellikle hastanede veya ayakta cerrahi merkezlerinde uygulanır. 

Tedavi

Tedavi kanamaya neyin neden olduğuna bağlıdır. Eğer sebep olan şey poliplerse, onları almak için ameliyat gerekebilir. Endometriyal atrofi sadece ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir; endometriyal hiperplazi progestin tedavisi gibi ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir ve/veya endometriyumun incelen alanlarını almak için ameliyatla tedavi edilebilir. Eğer endometriyal hiperplaziden şikayetçiyseniz düzenli olarak görüntülemek için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Endometriyal Kanser Nasıl Tedavi Edilir?

Endometriyal kanserli birçok kişi sadece ameliyatla tedavi edilebilir. Ameliyat sırasında, rahim ve rağim apzı alınır (bu işlem total histerektomi olarak adlandırılır). Bazı durumlarda, vajinanın bir kısmı da alınabilir, lenf düğümlerinin yanı sıra yumurtalıklar ve dölyatağı borusu da alınabilir. Daha ileri seviyede endometriyal kanserli insanlar, tedavi için ameliyatın yanı sıra ışın tedavisi, hormon tedavisi ve kemoterapiye girebilirler. 

Perimenopoz döneminde kanamanın ara sıra meydana gelmesi normaldir, ama menopozdan sonra kanama normal değildir. Ne kadar açık renkli olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir menopoz sonrası kanama, mümkün olduğu kadar çabuk doktor tarafından kontrol edilmelidir. Kanamaya neden olan şeyin küçük bir şeyin olma şansı olmasına rağmen, bu şeyin kanser olma riski de yok değildir. Eğer kanserse, tedaviye hemen başlandığı sürece, tamamen iyileşme şansı yüksektir. 

Op. Dr. Aytun AKTAN

ben 40 yasında bir bayanım.geçen eylülün 7 inde adet oldum bu ayda hiç adet olmadım.menopoz mu yoksa adet duzensizliğimi?ben menopoza girmekten çok k... devamı