Mevsimsel alerjilerin teşhisi yapıldıktan sonra tedavileri çok kolaydır. Burada en önemli nokta, hastanın hangi alerjene karşı alerjisi varsa, o alerjenlerden uzak durmasıdır. Örneğin hasta yeşil alanlara pikniğe gittiğinde şikayetleri baş gösteriyorsa, şikayetlerin görüldüğü aylarda yeşil alanlara gitmemesi gerekir.
Yanı sıra yine bu aylarda evin ya da işyerinin camlarını açmamak, mümkün olduğu kadar polen filtreli klimalar kullanmak da koruyucu önlemler arasındadır ve hastanın şikayetlerini azaltacaktır. Ancak bu önlemleri almak, hastanın belirli zaman dilimlerinde hapishane gibi kapalı ortamlarda kalması her zaman mümkün olmayabilir.

Alerjinin en etkili tedavisi aşıdır

Bu koşullarda hasta, şikayetlerini kontrol altına alacak ilaçlar kullanabilir. Tablet şeklinde ya da burun spreyi biçimindeki bu ilaçlar kullanıldığı sürece, hastanın şikayetleri kontrol altında tutulabilir.

Bu önlemlerin dışında, alerji uzmanları tarafından en önemli silah ve iyi bir tedavi biçimi olarak görülen bir yöntem daha vardır. Bu yöntem, halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immünoterapi yöntemidir. Kişi eğer alerjiden kaçınamıyor ve uygulanan tedaviye yeterince yanıt vermiyorsa, aşı tedavisiyle sonuç almak mümkündür. Aşı tedavisinde kişinin vücuduna alerji duyduğu madde hastalık yapmayacak kadar küçük dozlarda enjekte edilir. Bu doz gittikçe arttırılır ve tedavi 3 ila 5 yıl arasında devam ettirilir. Böylece hastalar uzun süreli ve kalıcı bir şekilde tedavi edilmiş olur.

Dr. Saadet RIZAOĞLU

Doktor hanım merhaba, bir yaşında ki oğlumun sprey ve damlalar kullanmamıza rağmen neredeyse bir aydır geçmeyen burun tıkanıklığı var. Acaba alerji ol... devamı