Soğuk alerjisi tıbbi olarak soğuk ürtikeri olarak bilinir. Soğukla temastan sonra meydana gelen kırmızı döküntülerden dolayı bazen soğuk kurdeşeni olarak da adlandırılır. Soğuğa alerjik bir reaksiyon, kişi soğuk bir şeye temas eder etmez başlayabilir ama temas eden bölge ısındığında genelde kötüleşir.
Alerjik reaksiyonun en yaygın sebeplerinden biri ürtikerdir. Bu kırmızı kabarcıklar genelde sadece soğuğa maruz kalan vücut alanında meydana gelirler. Örneğin, kişi eliyle soğuk bir şeye dokunursa ürtiker genelde sadece elde ortaya çıkacaktır. Ama soğuk suda yüzmek tüm vücutta ürtikere neden olabilir.
Soğuğa karşı alerjik reaksiyon yaşayan bazı kişiler bu ürtikerde ağrı hissederler. Örneğin, etkilenen bölgede yanma hissi yaşanabilir. Bunlar genelde kaşınır.
Şişme, soğuğa karşı alerjik reaksiyonun başka bir yaygın işaretidir. Genelde bu şişme sadece soğuğa temas eden bölgeyi etkiler. Örneğin, eliyle soğuk bir şeye dokunan biri genelde elinde şişme yaşar. Ama daha şiddetli alerjik reaksiyonlarda, bu şişme tüm kolu etkileyebilir.
Soğuk alerjisinden mustarip olan biri soğuk bir şey yerse veya içerse boğazının yanı sıra dudakları ve dili de şişebilir. Soğuğa karşı şiddetli bir reaksiyon sırasına, boğaz kişinin hava yollarına baskı yapacak kadar şişebilir. Bu, nefes alma sorunlarıyla sonuçlanabilir, bunlar da ölümcül olabilir.
Soğuğa alerjik bir reaksiyon sırasında düşük kan basıncı da yaşanabilir. Bu, tıbbi olarak hipotansiyon olarak bilinir. Kan basıncındaki bu ani düşüş baş dönmesi ve bayılmaya yol açabilir. Şiddetli vakalarda, şoka hatta ölüme neden olabilir.
Soğuk alerjisi belirtilerinden kaçınmanın en iyi yollarından biri soğuk şeylerden kaçınmaktır. Bunlara soğuk hava, yiyecek ve su dahildir. Antihistaminler de soğuğa alerjik bir reaksiyonun belirtilerini geçirebilir.
İLGİLİ MAKALE
Mor Ötesi Işık Alerjisi
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Besinlerde Bulunan Katkı Maddeleri Alerjiye Yol Açar Mı?
Bebeklerde Astımı Başka Hastalıklarla Karıştırmak Mümkün Müdür?
Bebeklerde Astım Riskini Azaltmak İçin Hamilelikte Neler Yapılmalı?
Laktoz Duyarlılığının Nedenleri Nelerdir?
Alerji İlacı Ne Zaman Kullanılır?