Mide Ülseriyle Yaşamak
Mide ülseri olduğunuz ortaya çıktıysa doktorunuz antibiyotik veya yaşam tarzı değişiklikleri veya her ikisini içeren bir tedavi planı verecektir. Vakaların çoğunda, mide ülseri uygun tedaviyle zaman içinde iyileşir.
Tedavi sırasında, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanırken mide ülserinin sebep olduğu belirtileri nasıl azaltacağınızı, hatta mümkünse nasıl önleyeceğinizi öğrenmek isteyeceksiniz. Tedavi, birkaç yaşam tarzı ve beslenme değişikliği gerektirir.
Beslenmeyle İlgili Değişiklikler
Beslenme alanında, geçmişte doktorlar ülseri olan kişilere baharatlı, yağlı ve asitli gıdalardan kaçınmalarını tavsiye ederdi. Ancak hafif diyetin ülseri engellemede ya da tedavi etmekte etkisiz olduğu ortaya çıktı. Yine de, hafif bir diyetin ülser hastaları için kötü olduğu anlamına gelmez. Aslında daha iyi hissetmelerini sağlayabilir. Mide ülseri olan bazı insanlar herhangi bir sorunla karşılaşmadan istediklerini yiyebilirler. Ancak diğer birçoğu için belirli yiyecekleri yemek, tahrişe, aşırı asit üretimine ve mide ekşimesine neden olabilir. Ülseri olan insanların kendileri için hangi yiyeceklerin güvenli olduğunu ve hangi yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Belirtileri alevlendiren içerikten kaçınmak için nasıl yemek hazırlamaları gerektiğini de ayrıca bilmeleri gerekir. Aşağıdaki tavsiyeler ve kaynaklar bu konuda kişilere yardımcı olabilir.
- 3 büyük öğün yerine 6 küçük öğün yiyin.
Bu, midenizin fazla dolu olmasını engeller. Ayrıca mide basıncını azaltır. Başka bir tavsiye ise yavaş yavaş yemektir.
- Yatmadan önce en az 2 saat boyunca hiçbir şey yemeyin ya da içmeyin.
Eğer şekerleme yapacaksanız bir sandalyede uyumayı deneyin. Dolu bir mideyle uzanmak, mide içindekilerin mideyle yemek borusu arasındaki kaslara (alt özofagus sfinkteri, LES) daha fazla basınç yapmasına sebep olur ve besinlerin geriye akması riskini artırır. Yer çekimi besinleri ve mide asidini ait olduğu yerde, yani midede tutmaya yardımcı olur.
- Aşırı asit üretimi ya da mide ekşimesini tetikleyen gıdalardan kaçının.
Belirtilere neden olabilien çeşitli yiyecek ve içecekler vardır. Uzak durulması gereken en bilinen yiyeceklerle, ülser hastaları için muhtemel sorunlar yaratabilecek yiyecekleri doktorunuzdan öğrenin. Ayrıca ülser hastaları için önerilen gıdaların bulunduğu bir çizelgeye göz atabilirsiniz. Eğer hangi yiyeceklerin belirtilerinizi tetiklediğinden emin değilseniz bir hafta boyunca kayıt tutmayı deneyin.
- Alkolden kaçının.
Alkol, mide asidi üretimini artırır ve ülseri tahriş ederek belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir. Alkol aynı zamanda alt özofagus sfinkterini (LES) gevşetir ve mide içindekilerin yemek borusuna geri gelmesini kolaylaştırır.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
- Sigara içmeyin.
Sigara, mide asidi üretimini uyarır. Ayrıca, ülserin iyileşmesini geciktirebilir ve ülserlerin nüks etmesiyle bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Eğer mide ekşimesinden muzdaripseniz sigarayı bırakmanız iyi olacaktır.
- Rahatlayın.
Birçok insan stresin ülsere neden olduğuna inanıyor. Solunum cihazına bağlı yaşayan kritik hastalarda sözde "stres ülseri" olma riski vardır, fakat işte ya da evdeki günlük stresin, mide ülserine sebep olmadığı düşünülüyor. Ancak stres, ülser gelişimiyle doğrudan bağlantılı değilken ülser belirtilerini tetikleyebilen davranışlara yol açabilir. Stresi hafifletmek için gevşeme yöntemlerini kullanın, böylece strese bağlı mide ekşimesi olasılığını azaltın.
- Bazı reçetesiz ağrı kesicilerden kaçının.
Aspirin ve NSAİD (ibuprofen gibi nonsteroid anti inflamatuar ilaçlar) kullanımı ülsere neden olabilir ya da halihazırda var olan ülser belirtilerini kötüleştirebilir. Bu ilaçları almanız gerekiyorsa, doktorunuz midenizi korumak için başka bir ilaç reçete edebilir.
Boğaz yanması nedir
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
Merhaba hocam Benin size sorum söyle baban gasrit mide ulseri oldu ve midesinin yarisini aldilar simdi 1 yil oldu ve babam kötu birsey duyacak Dile d... devamı
Mide Ülseri İçin Doğal İlaçlar
Üre Nefes Testi Ve Helikobakter Pilori
Mide Ülseriyle Yaşamak
Reflünüz Varsa Bunlardan Uzak Durun
Ülser Ve Reflü Hastalarına Ramazan Uyarıları