Ortopedide en karar vermekte en zorlandığımız durumların başında 50-60 yaş arası hastaların diz kıkırdak hasarları gelir. 50 yaş öncesi kullanılan mikrokırık, yapay kıkırdak nakli gibi yöntemler bu yaş aralığında değerini kaybederler. Yarım veya tam diz protezleri için ise yaş erkendir. Bu dönemde yüksek tibial osteotomi gibi dizin yük taşıma aksını düzeltici operasyonlar her diz için uygun değildir.

Bu nedenlerle 50-60 yaş arası aktif hastaların kıkırdak hasarlarında mini diz protezleri çok yeni , çok etkili tedavi seçenekleri dir. Hastanın kıkırdak yüzeyinin şekli ve konturuyla eşleşmek üzere tasarlanan teknolojik olarak ileri bir sistemdir. Hasarlı kıkırdak alanı için bir "yama"dır, ileri hasarı önlemek amacıyla kalan normal kıkırdağı korumak için tasarlanmıştır. Uygulaması kolay, küçük cerrahi kesi gerektiren, etkili bir yöntemdir. Mini protez operasyonlarında küçük bir kemik kaybı meydana geldiğinden aşınma, gevşeme, başarısız tekniklerde diğer seçeneklere geçmek son derece kolaydır. 

Mini protezler aynı zamanda mikrokırık, kıkırdak nakli gibi operasyonların başarısız sonuçlarında da iyi bir alternatiftir.

Ömrü nedir? Mini protezler yeni uygulanmaya başlandığı için şu anda ömrü konusunda kesin bir şey söylemek oldukça zordur. 5 yıllık sonuçlar son derece başarılıdır. Biomekanik çalışmalar 10-15 yıllık başarılı sonuçların sürpriz olmayacağını düşündürmektedir. 50 yaş civarında bir hastaya mini protez uygulandığında basit bir operasyon sonrası 10 yıllık rahat bir dönem çok değerli bir zaman kazancıdır ve hastanın tek tam protezle hayatının sonuna kadar rahat bir yaşam sağlamasına olanak sağlar.

Prof. Dr. Nejat GÜNEY

sayın hocam benim 2011 yılında sol dizime protez takıldı.aradan geçen 2 yıl sonra protezim deforme olmuş oysa ameliyattan sonra çok dikkat etmiştim. h... devamı