Dizde sıvı birikmesi, diz efüzyonu olarak da bilinen bir durumdur ve birçok rahatsızlığın, enfeksiyonun, sakatlanmanın, gut, tümör veya osteoartrit şikayetinin belirtisi olabilir. Diz karmaşık bir eklemdir ve eklemdeki kemiklerin, kasların, tendonların ya da bağ dokuların birini incitince şişme, kasılma veya ağrı yaşamak muhtemeldir. Şişmede biriken sıvı doku sıvıları, sinoviyal sıvı veya enfeksiyon varsa irin olabilir. Yaş, spor yapmak, dizin aşırı kullanımı veya obezite risk faktörleridir.
Öncelikle teşhis için doktorunuzla görüşün. Dizdeki normal sıvılar genellikle fark edilir değildir. Şişmeyi gördüğünüzde ve hissettiğinizde bir problem var demektir. Şişmenin tedavisi, sebebine göre değişeceğinden ilk yapılması gereken problemin teşhisini koymaktır. Diz efüzyonunun en sık görülen travmatik nedenleri bağ dokunun ya da kemiğin hasar görmesi veya menisküstür. En sık görülen hastalık nedenleri ise enfeksiyon, artrit, gut ve tümördür. Eğer doktorunuz dizde enfeksiyon olduğunu söylerse antibiyotik almanız gerekir. Enfeksiyon geçene kadar dize masaj yapmamalısınız. Enflamasyon ve şişme azalana kadar dizin üstüne buz koymanız önerilebilir.
Eğer dizde sıvı birikmesinin nedeni aşırı kullanma veya burkulma ise dinlenin, buz koyun, kompres yapın ve yukarıda tutun. Buz ağrıyı ve şişliği azaltırken, dinlenmek dize iyileşmesi için fırsat verir. Elastik bandajlarla dize kompres yapabilirsiniz. Dizi düzgün bir şekilde yukarıda tutmak için dizin altına küçük, bileğin altına ise biraz daha büyük bir yastık koyun. Böylece yer çekimi dizdeki sıvının akmasını sağlar.
Doktorunuz osteoartrit teşhisi koyarsa ağrı kesiciler veya kortikosteroidler kullanabilirsiniz. Kronik bir durum olduğu için buz koymak yerine sıcak kompres yapmanız da önerilebilir. Akut artrit durumunda nazikçe masaj yapmak faydalıdır. Uygun egzersizlerin de yapılması yararlı olacağından bunu doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Eğer dizde sıvı birikmesinin sebebi buna karşıt değilse hafifçe masaj yaparak şişliği indirebilirsiniz. Hafif bir basınçla dizin üstündeki deriyi daireler şeklinde esnetin. Böylece derinin hemen altındaki bağlayıcı dokuları ve lenf kanallarını esnetmiş olursunuz. Deri yumuşayıncaya, daha sıcak olana ve daha kolayca esneyene kadar devam edin. Daha sonra bir sağ bir sol elinizle dizinizden kalça ekleminize kadar sıvazlayın. Böylece dizdeki sıvılar, kalçadaki lenf nodüllerine yönlendirilmiş olur.
İyi akşamlar hocam emar sonucuma göre dizimde kaymaya bağlı sıvı birikmesi var dedi doktor dizlik tedavisi gördüm sonra tekrar diz emarı çekildi herşe... devamı
Eklem Kıkırdağı Sorunları
Arka Adele Çekmesi
Dizlerinizi Neden Korumalısınız?
Menisküs
Diz Burkulması