Omuz sıkışma hastalığının tedavisinde ana karar verdirici konu rotator cuff tendonu yırtığı (bkz rotator cuff yırtıklarında ben ne yapıyorum) olup olmaması ve omuz çatısını oluşturan acromion kemiğinin yapısıdır.
Omuz çatısını oluşturan acromion kemiği normalde düzdür (Tip I acromion). Bazen hafif bir içbükey (konkav) biçiminde (tip II acromion) veya ucu kanca biçimli (tip III acromion) olabilir. Akromionun iç bükey özelliklede kanca biçimli olanlarda kolu yukarı kaldırma sırasında rotator cuff tendonlarını sıkıştırır ileri aşamalarda yırtabilir.
Sıkışma hastalığı düşündüğüm hastada öncelikle MR ile akromionun cinsini ve rotator cuff ın durumuna bakıyorum. İlk kez sıkışma hastalığı ile başvurmuş ise omuza kortizon enjeksiyonu yapıyor ve ağızdan ödem giderici ilaçlarla yolluyorum. Hareket kısıtlılığı varsa fizik tedavi de öneriyorum.
Daha önce 1 kez kortizon yapılmış hastalarda 2. kez kortizon yapıp fizik tedavi öneriyorum. Tip III akromionu olanlarda 15 diğerlerinde 30 seansa kadar fizik tedavi deneyebiliyoruz. Eğer ağrı geçmiyor ise artroskopik (kapalı) cerrahi öneriyorum.
Daha önce 2 veya daha çok kortizon enjeksiyonu yapılmış ve yetersiz veya hiç fizik tedavi yapılmış hastalara da yukarıda olduğu gibi öncelikle fizik tedavi deniyor sonra gerekirse omuz artroskopisi yapıyorum.
Omuz artroskopisinde tüm eklemler gözden geçirilip daha önce tespit edilmemiş sorunlarda tedavi edilebilmektedir. Omuz sıkışma hastalığında acromiona düğün hale getirilmekte, köprücük kemiğinin eklemi kireçlenmiş ise temizlenmekte ve "bursa" dediğimiz kesecik alınmaktadır. Bu işlemler 3 milimetrik delikten yapıyor ve hastaların hemen kollarını kullanmalara izin veriyorum.
Kuş Gribini Önleyici Tedbirler
Dr. Sancar TERZİ
Merhabalar hocam babam yaklasik 1 haftadır basinin bilhassa sag tarafinin asiri derecede yandigindan yakiniyordu bir kaç gün önce de saatine baktigini... devamı
Omuz Artroskobik Cerrahisi
Muhtemel Bir Yaralanmadan Nasıl Korunulur?
Omuz Artroskopisi
Bisep Yırtılmaları
Omuz Ayrılması