Bir terapist olarak, sorunlarını “Sen haksızsın, ben haklıyım” tavrıyla ele almak yerine, “aynı takımın oyuncuları” gibi birlikte ele alan ve eşit derecede emek, çaba sarfeden çiftlerin daha mutlu ve sağlıklı evliliklere sahip olduklarını görürüm. İki taraf için de tatmin edici, mutlu ve huzurlu bir evliliğin anahtarının, sorunlara, anlaşmazlıklara ve çatışmalara sevgiyle ve destekleyici biçimde, bir takım arkadaşı gibi yaklaşmak olduğunu anlatabilmek ve bunu çiftlerin hayatlarına uygulayabilmelerini sağlamak, birçok evliliğin seyrinin olumlu anlamda değişmesine neden oluyor.
Takım çalışması becerilerinden yoksun çiftler, para, cinsel yaşam, duygusal ve sosyal paylaşımlar, akrabalarla ilişkiler, çocukların yetiştirilmesi, ev işleri gibi evlilik hayatına ilişkin birçok konular üzerinde, kendilerini çoğunlukla hep aynı tartışmaları yaparken, sürekli karşı tarafa atak yaparken bulurlar. Bu yaklaşım ile sorunlarını çözebilmeleri tabii ki mümkün olmaz ve kendilerini bu kısır döngüden kurtaramadıkları takdirde evliliklerinde açtıkları yara gittikçe derinleşir.
- Eşinizle sağlıklı iletişim kurabilmeniz,
- İstediğiniz şeyleri birbirinize açık ve net ifade edebilmeniz,
- Zararlı alışkanlıklarınızın üstesinden gelebilmeniz,
- İşe yaramayan katı tutumlarınızdan kurtulabilmeniz,
- Gerçekçi olmayan aşırı beklentileri törpüleyebilmeniz,
- İlişkinizi canlı ve yeni tutabilmenin yollarını öğrenebilmeniz
İyi iletişimi olan ve sorunlarını çözerken “birlikte” hareket eden her çift sevgi ve saygı dolu, huzurlu bir evliliğe sahip olabilir. Bu tarzı benimsemiş olan çiftler:
- Ortak mutlulukları hedefler.
- Sorunlardan kaçmak yerine, onlarla yüzleşir.
- Birbirlerinin duygularını, isteklerini ve ihtiyaçlarını önemserler.
- Düşüncelerini ve duygularını rahat bir şekilde paylaşırlar.
- Birbirlerini her konuda destekledikleri ve yüreklendirdikleri gibi, güven ve huzur da sağlar.
- İlişkilerinden keyif alır.
Evliliklerinizde/ilişkilerinizde hararetli bir tartışmaya girmeye başladığınızı hissettiğinizde, hem kendinize, hem de eşinize/arkadaşınıza şu cümleyi söylemeyi deneyin: “Şu an belki birbirimizi anlayamıyoruz, belki olumsuz duygularımız çok yoğun ama ben seni seviyorum ve bu konuyu “birlikte” halledebileceğimize yürekten inanıyorum.”
Uzman Klinik Psikolog İlknur Yılmaz
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba sol gözümde arada kayma oluyordu bunun için doktora gittim sol gözüm 0.25 sag gözüm 0.50 derece doktor gözlük verdi sürekli takmak istemiyorum... devamı
14 Şubatı Evde Geçireceklere Tavsiyeler
Yetişkinlerde Bağlanma Bozukluğu Nedir?
Erkeklerin Evlilikte Yaptığı 5 Hata
İlişkilerinizde Siz De Birer Medyum Musunuz?
Kadınların Yaptırması Gereken Testler