Yetişkin birinin burnu belirli olmayan bir nedenden dolayı kanadığında sebep bilinmeyen bir sağlık sorunu, ilaçlar veya kuru hava olabilir. Burna bir darbe alınması, burunda enflamasyon gibi sebepler ani kanamalara yol açar ancak genellikle nedeni bilinmeyen kanamalar daha korkutucudur. Halbuki tıbbi olarak genellikle büyük bir tehdit değildirler.
Açık alandaki kuru hava veya iç alanda ısıtıcıların havayı kurutması burnun iç tabakasının da kurumasına sebep olur ve kanamaya yol açar. Buna karşı burun spreyleri kullanılabilir ve burnun içi nemlendirilebilir.
Altta yatan neden bir sağlık sorunu olabilir. Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya kronik alkol tüketimi kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak burun kanamasına sebep olabilir. Soğuk algınlığı, alerji ve sık sık burnu çekmek burnu tahriş ederek kanamaya yol açabilir. Yüksek tansiyon ve hipertansif kriz de burun kanamasına sebep olabilir.
Kanı sulandıran ilaçların, aspirinin ve non steroidal antienflamatuar ilaçların kullanımı kanın pıhtılaşmasını etkiler ve burnun kanamasına, kanamayı durdurmanın zorlaşmasına sebep olabilir. Atrial fibrilasyon adlı kalp hastalığı olan kişilerin kanın pıhtılaşmasını önlemek için ilaç alması gerekir. Bu sayede pıhtı oluşumunun felce veya kalp krizine sebep olmasının önüne geçilmiş olur. Ancak burun kanamasının görülme ihtimali de artar.
Evde burun kanamasını durdurmak için burna 10 dakika boyunca sıkarak baskı uygulanır. Salin çözeltisi veya topikal merhemlerle kanama durduktan sonra burun nemlendirilir. Kanama tekrar başlarsa nazal dekonjestan sprey kullanılarak burundaki damarların kanaması engellenir. Burun kanamaları çok nadir olarak hayatı tehdit eder. Ancak kan sulandırıcı ilaçlar alınırken burun kanamaları görülürse doktora danışıp ilaçların dozunu tekrar ayarlatmak önerilir.
İLGİLİ MAKALE
Burun Kanaması Neden Olur?
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Nefes almakta zorluk çekiyorum burnum kuruyor ve tıkanıyor nefes alamıyorum fakat burun spreyi sıkınca bıraz geçiyor nedeni nedir acaba ?... devamı
Kulaklıkla Müzik Dinlerken Sağır Olmayın
Tıkalı Burun Deyip Geçmeyin!
Kulak Ağrılarına Dikkat
Virüse Bağlı Farenjit (Genel Bilgiler)
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?