Okul İçin Bakım Planı Hazırlamak

Diyabetli çocuğunuzun okulda daha rahat zaman geçirmesi için karşılaşabileceği durumları önceden bilmeniz ve daha sonra çocuğunuzun başarı olması için ona göre bir plan yapmanız gerekir. Çocuğunuzun diyabet deneyiminin, bir başka çocuğun deneyimleriyle aynı olmadığını unutmayın. Diyabet bakım planı, diyabetin okulda başarılı bir şekilde idare edilmesi için çocuğunuzun nelere ihtiyacı olduğunu öğretmenlerin ve okul çalışanlarının anlamasını sağlayacaktır.

Müdür, öğretmenler, antrenörler, otobüs şoförü, okul hemşiresi ve yemekhane görevlileri de dahil tüm okul personeliyle çocuğunuz okula başlamadan önce ve her dönem başında görüşmek iyi bir fikirdir. Her yıl okul başlamadan önce planı güncelleyin ve plandaki her türlü değişikliği de personele anlatın.

Ana noktalar

  • Okul için diyabet bakım planının hedefi çocuğunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve herhangi bir soruna önceden hazırlıklı olabilmektir. Bunun anlamı çocuğunuzun diyabetinin kontrol altında olmasını sağlamak için okul personelinin bilmesi gereken tüm bilgileri dahil etmektir.
  • Okul için diyabet bakım planı; tıbbi bilgilerin yanı sıra okul personelinin bilmesi gereken acil durumda irtibata geçilecekler, ebeveynlerin ne zaman aranacağı ve gıdalarla ilgili bilgiler dahil her türlü bilgiyi içermelidir.
  • Diyabetli çocuklar mümkün olduğunca sınıf arkadaşlarına uymak isterler. Diyabet bakım planı okul partisi veya geziler gibi özel durumların nasıl idare edileceğini de ele alabilir, böylece çocuğunuz dışlanmış hissetmeyecektir.

Okul için diyabet bakım planı nedir?

Bir diyabet bakım planı, çocuğunuzun diyabetinin kontrol altında olmasını sağlamak için okul personelinin bilmesi gereken tüm bilgileri liste halinde sunan bir belgedir. Okul için diyabet bakım planının hedefi çocuğunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve herhangi bir soruna önceden hazırlıklı olmaktır. Plan aşağıdaki durumların nasıl idare edileceği konusunda bilgiler içermelidir:

  • Gerektiğinde insülin. Listeye çocuğunuza nasıl insülin verileceği, ne kadar insülin verileceği ve insülinin nasıl muhafaza edileceği hakkında bilgiler eklediğinizden emin olun. Çocuğunuz insülini iğneyle, insülin kalemiyle veya bir insülin pompasıyla alıyor olabilir.
  • Oral ilaçlar. Eğer çocuğunuz diyabet için hap kullanıyorsa çocuğunuzun nasıl, ne zaman ve ne kadar ilaç alması gerektiği konusunda talimatlar eklemeyi unutmayın.
  • Öğünler ve hafif yemekler

-          Çocuğunuzun öğretmeninin ve okul personelinin çocuğunuzun ihtiyaç duyduğunda hafif yemekler yemeye izinli olduğunu bilmesini sağlayın. Öğretmeninden, çocuğunuz düşük kan şekeri işaretleri gösterdiğinde çocuğunuza vermek üzere hafif yemekler tedarik etmesini isteyebilirsiniz.

-          Çocuğunuzun yiyebileceği yiyeceklerin listesini yapın, bunları ne kadar ve ne zaman yiyeceğini belirtin. Ayrıca çocuğunuzun özel durumlarda, örneğin sınıf partisi, okul toplantısı veya gezisinde yiyebileceği yiyeceklerin de listesini yapabilirsiniz.

  • Kan şekerinin ölçülmesi. Planın bu kısmı çocuğunuzun kan şekerinin ne sıklıkta ve ne zaman ölçüleceğini belirtir. Örneğin çocuğunuzun kan şekerinin öğle yemeğinden önce ve düşük kan şekeri belirtileri gösterdiğinde ölçülmesi gerekebilir. Diyabet bakım planı, ayrıca çocuğunuzun kan şekeri ölçümünde bir yetişkine ihtiyacı olup olmadığını da belirtmelidir. Daha genç çocukların kan şekerlerini ölçmek için bir yetişkine ihtiyacı olabilirken yaşları daha büyük olanlar kendi başlarına ölçüm yapabilirler.
  • Düşük veya yüksek kan şekeri belirtileri. Çocuğunuzun düşük veya yüksek kan şekeri belirtileri, diğer çocuklardan farklı olabilir. Diyabet bakım planının bu kısmında çocuğunuzun düşük veya yüksek kan şekeri belirtilerinden ve bunlara karşı nasıl davranılması gerektiğinden bahsedin.
  • Ketonların ölçülmesi. Planın, çocuğunuzun idrarının ne zaman ve nasıl keton için ölçüleceği hakkında bilgiler içerdiğinden emin olun. Okul hemşiresi ve bir veya daha fazla okul çalışanı keton için çocuğunuzun idrarının nasıl test edileceğini ve sonuçlar normal değilse ne yapılacağını bilmelidir.
  • Kimin aranacağı. Ebeveynlerin, diğer bakıcıların ve doktorun irtibat bilgilerini belirtin. Ayrıca çocuğunuzun öğretmenlerine ve okul personeline acil bir durumda yardım için 112’nin ne zaman aranacağını da bildirmek isteyebilirsiniz.

Okul personeline çocuğunuza bakım için doğru malzemeleri verin, örneğin:

  • Bir ev kan şekeri testi.
  • İnsülin ve şırıngalar.
  • Glukagon (planda varsa)
  • İdrarda keton için test yapmaya yarayan malzemeler

Okul personelinin verdiğiniz malzemeleri nasıl kullanacaklarını ve muhafaza edeceklerini bildiklerinden emin olun. Çocuğunuz malzemeleri her zaman alabilecek durumda olmalıdır. Ayrıca malzemelerin son kullanma tarihlerini denetlemeniz ve zaman zaman yenilemeniz gerekebilir.

Okul personeline diyabet hakkında genel bilgiler vermek iyi bir fikir olabilir. Bu onların hastalığı, belirtilerini ve tedavisini anlamalarına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun okul için diyabet bakım planına neden ihtiyacı var?

Bir ebeveyn olarak sizin yanınızda değilken çocuğunuzun güvende olduğunu bilmek istersiniz. Diyabet bakım planı, çocuğunuzun öğretmenine ve diğer okul personeline diyabetli çocuğunuza nasıl bakılacağı konusunda rehberlik eder. Plan, çocuğunuzun kan şekerini kontrol altında tutmasına yardımcı olur; böylece çocuk okula odaklanabilir.

Diyabetli çocuklar mümkün olduğunca sınıf arkadaşlarına uymak isterler. Buna sınıf partilerine, gezilere ve toplantılara katılmak dahildir. Diyabet bakım planında bu özel durumların planlanması, çocuğunuzun bu faaliyetlere katılmasını ve kendisini dışlanmış hissetmemesini sağlar.

Diyabet bakım planı çocuğunuzun öğretmenlerine ve okul personeline nasıl yardımcı olur?

Diyabet bakım planı, çocuğunuzun öğretmenlerinin ve diğer okul personelinin çocuğunuzun diyabetini ne zaman ve nasıl idare edeceklerini bilmelerine yardımcı olur. Örneğin çocuğunuzun insülin aldıktan kısa süre sonra yemek yemesi veya sınıfta bir şeyler atıştırması gerekiyorsa öğretmen veya diğer başka yetişkin bunun gerçekleşmesini sağlayabilir. Aynı zamanda öğretmen çocuğunuzun ‘diyabetli çocuk’ olarak göze batmaması, dışlanmaması için ne yapacağını bilecektir. Çocuğunuz da öğretmeni veya diğer okul personelinin gerektiğinde yardım edebileceğini bilerek kendisini daha iyi hissedebilir.

Diyabet planı ayrıca çocuğunuzun

  • Gerektiğinde tuvaleti kullanmaya, yemek yemeye ve içmeye,
  • İstediğinde okul hemşiresini görmeye,
  • Doktor randevuları için okulda bulunmamaya izinli olduğunu da belirtmelidir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam kara harp okuluna girmek istiyorum mülakatta gözden korkuyorum no touch lazer kaç numaralı gözlere uygulanıyor ve harp okulu mülakatinda isikla ... devamı