- İçindekiler
- Duygusallaşmayla Başa Çıkma Yolları
- Suçluluk Hissi
- Ümitsizlik ve Hayal Kırıklığı
- Yardım Alma
Duygusallaşmayla Başa Çıkma Yolları
Duygusallaşmayla Başa Çıkma Yolları
Organ nakli sonrası suçluluk, hayal kırıklığı ya da karışık duygular hissetmeniz durumunda, uzmanlardan yardım alın.
Organ nakli operasyonu geçirmesi gereken birçok insanın odaklanacağı konular hastalık, ameliyat ve iyileşme süreci sırasında karşılaşacakları fiziksel zorluklarla ilgilidir. İnsanların operasyonun duygusal etkileri hakkında düşünme eğilimi daha azdır. Operasyonun duygusal yönünün hem sizin hem de çevrenizdeki insanların üzerinde derin etkileri olabilir.
Tedavi gören hemen hemen bütün hastalarda, operasyonun başarılı geçmesi durumunda sevinç ve yeni bir başlangıç duygusu görülür. Rahatlama ve umut hissederler.
Fakat zamanla olumlu duygularınız daha karamsar bir hal alabilir. Olumsuz tecrübelerinizi tekrar yaşama endişeniz olabilir. Vücudunuzun organı reddedeceği korkusu yaşayabilirsiniz. Geleceğinizin belirsizliği üzerine kaygılanabilirsiniz.
Böyle duygular hissediyor olmanız kesinlikle doğal. Fakat bu duygular hayatınızı olumsuz yönde etkilemeye başlayacak yoğunluğa ulaşırsa bu konuda bir şeyler yapmaya başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Suçluluk Hissi
Organ Nakli Sonrası Suçluluk Hissi
Organ nakli sonrası suçluluk hissi, çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kişiler organ bağışlayanların ölümleri üzerine yoğun olarak düşünmeye ve onların ölümünden faydalandıkları hissine kapılarak kendilerini suçlu hissetmeye başlayabilirler.
Bu, ağır hastalıklar geçiren ve hastalık dönemlerinde uygun bir organ bulabilmek için dua eden kişilerde sık yaşanan bir durumdur. Böylesi durumlarda kişi kendisini, bir diğer insanın ölmesini arzuladığı düşüncesiyle suçlu hissetmeye başlayabilir. Çoğu hasta, ancak zamanla karmaşık duygularıyla uzlaşır.
Organ naklinin en önemli etkisi, ölüme farklı bir misyon yüklemesidir. Hem organ alıcısının, hem de organ bağışlayan kişinin ailesinin bu misyona yoğunlaşması, her iki taraftan birçok kişinin içini rahatlatır. Organ bağışlayan kişinin ailesiyle temasa geçmek de birçok alıcı üzerinde olumlu etki yaratır.
İnsanların nakil sonrası aileleriyle sorun yaşamaları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Çoğu zaman nakil süreci çok hızlı gerçekleşir. Bu hızlı süreç, üzerinde plan yapabileceğiniz bir şey değildir. Sonuç olarak aile ilişkileri ve ev hayatı kısa bir sürede altüst olabilir. Ayrıca operasyon sonrasında nasıl hissedeceğinizi tahmin etmek de mümkün değildir.
Duygusal sorunlar yaşamanızda, kortizon kullanımının da olumsuz bir etkisi olabilir. Bazı uzmanlar kortizon için “duygu yoğunlaştırıcı” tabirini kullanırlar.
Operasyon sonrası çoğu insan, ilk birkaç hafta boyunca, uyku düzenlerini bozacak ve yoğun ruh hali yaratacak derecede yüksek dozda kortizon kullanmak durumunda kalacaktır. Mutlu oldukları zaman çevrelerindeki herkese hatta duvarlara sarılabilecek kadar mutlu, kızgın oldukları zaman gözü dönmüş, üzgün oldukları zaman gerçekten hüzünlü hissedeceklerdir.
Organ bağışlayanın ailesinde ani değişiklikler ve alıcının davranışlarında aşırılıklar olabilir.
Uzmanlar operasyon sonrası yaşanan duygusallaşma sebebiyle, zaman zaman kendilerine “kocamı aldın ve bana başka birisini verdin” diyebilen insanlarla karşılaşabildiklerini söylüyor ve ekliyorlar: “Operasyon sonrası, gerçekten bu derece dramatik yaşanabilir. Fakat organ nakli baştan sona uyum gerektiren ve zaman alan bir süreçtir.”
Ümitsizlik ve Hayal Kırıklığı
Organ Nakli, Ümitsizlik ve Hayal Kırıklığı
Organ nakli çoğu zaman başarıyla uygulanan, ardından çoğu insanın normal hayatına dönmesini sağlayabilen ve olumlu etkileri gayet fazla olan bir müdahale türüdür. Yine de kurtuluşa giden yolda bazı dikenler vardır. Bazı insanlar bunu kaldırabilmekte zorlanabilir.
Bazı hastalarda beklenti çok yüksektir. Sihirli bir değnekle dokunulmuşçasına bir anda normale dönebileceklerini düşünür ve olaylar bu şekilde gelişmediğinde hayal kırıklığı yaşayıp depresif tutumlar içine girerler.
Bu durum, özellikle önleyici organ nakli operasyonu geçiren hastalar için geçerlidir. Organ nakli geçiren çoğu insan, kendilerini hasta oldukları döneme kıyasla çok daha iyi hisseder. Fakat önleyici nakil yapılan hastalar için durum tam tersidir. Bu insanlar organ yetmezliği eşiğinde olabilir; fakat henüz herhangi bir belirti yoktur. Ardından operasyon gerçekleştirilir. Nakil öncesi sağlıklı hissederken nakil sonrası nispeten sağlıksız hissedilebilir. Organ naklinin gerekliliğinin farkında olunsa bile, operasyon geçirdikten sonra daha kötü olma duygusunu kontrol etmek, kişi için çok zor olabilir.
Yardım Alma
Organ Nakli Sonrası Yardım Alma
Organ nakli söz konusuysa, yukarıda sıraladığımız duygusal dalgalanmalarla karşılaşmaya hazırlıklı olmanız, oluşabilecek birçok olumsuz duygudan daha az etkilenmenize yardımcı olacaktır.
İyimser olmak zorundasınız. Aynı zamanda geleceğin ne getireceğini bilmenin imkansız olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Esnek olun ve karşılaşabileceğiniz küçük sorunların sizi olumsuz etkilemesine izin vermeyin.
Süreç içerisinde ve sonrasında bazı belirsizlikler yaşamanız normaldir. Fakat depresyon ya da yerleşik kaygıyı asla kabul etmemelisiniz. Eğer kaygılarınızın yerleşik hale gelmeye başladığını ya da olumsuz duygularınızın yoğunlaştığını hissederseniz, doktorunuza başvurun ve uzman yardımı alın.
Birçok insan, destek gruplarının büyük faydasını görüyor. Günlük hayatta çevremizde çok sayıda organ nakli geçiren insan göremeyiz. Bir destek grubuna katılarak, sizinle benzer deneyimleri yaşayan insanlarla konuşun. Sizinle benzer şeyler yaşamış insanlarla konuşmanız, iç dünyanızda gayet olumlu farklar yaratabilir.
Op. Dr. Erkan YILDIRIM
slm hocam ben manisa akhisardan yaziyom hocam doguşdan her iki akcigerim çalişmiyor .doktorlar akciger nakline yazilman gerikiyor diyorlar.adim ahmet ... devamı
Organ Nakli Ve Kilo Kontrolü
İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
Organ Nakli Sonrası Zayıf Bağışıklık Sistemiyle Yaşamak
Organ Nakli Ve Türkiye Gerçeği Raporu
İlk Yardım Kutusu