Organ Nakli ve Cilt Kanseri

Organ nakli geçiren kişilerin cilt kanserine yakalanma riski çok yüksektir. Ne yazık ki, birçoğu bunun farkında değildir. Bu nedenle, risklerini azaltmak ve eğer cilt kanseri olurlarsa erken teşhis ve tedavi olabilmek için gerekli önlemleri almaz. 

Organ nakli geçiren kişilerin, vücutlarının aldıkları organları reddetmemesi için, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar almaları zorunludur. Bu ilaçları alan kişilerin cilt kanseri riskleri ve yakalandıkları kanserin diğer insanlarda olduğundan daha hızlı yayılması eğilimleri daha yüksektir.

Organ nakli yapılanların yüzde 35 ila 70’inde, nakilden sonraki 20 yıl içinde cilt kanseri gelişme ihtimali olduğu hesaplanmıştır.  

Organ nakli olan hastalar arasında en yaygın cilt kanseri türü ‘skuamöz hücreli karsinom’dur. Cilt kanserinin bu türü, organ alıcısı kişilerde, diğer insanlarda olduğundan daha büyük sorundur. Çünkü vücudun diğer bölümlerine yayılabilir ve hızlı gelişir. Hatta ölümcül bile olabilir. Organ nakli geçiren kişilerde yılda 100 skuamöz hücreli karsinom gelişir. Bu kişiler, cilt kanserinin tedavisi için sık sık bir dermatolojisti ziyaret etmek zorundadırlar.

Organ alan kişilerde, cilt kanserine yakalanmada bağışıklık baskılayıcı ilaçlar önemli bir rol oynasa da, diğer risk faktörleri de önemlidir.

Güneşe maruz kalan organ alıcıları, güneşten korunanlara göre daha yüksek risk altındadır. Açık renk cilde sahip olanlar da, koyu renk cildi olanlara göre. Bununla birlikte, çok koyu ciltler bile, organ nakli geçirmiş kişilerde cilt kanserine karşı tam bir koruma sağlamaz. Avustralya’da yapılan bir araştırma, kalp nakli geçirmiş 6 Aborjin hastadan 2’sinde, ciltleri çok koyu renk olmasına karşın cilt kanseri meydana geldiğini göstermiştir. 

Organ Nakli Olanlar Ne Yapmalı

Organ alanlar, cilt kanseri risklerinin yüksek olduğunun bilincinde olmalıdırlar. Düzenli olarak dermatologa muayene olmalı ve güneşten korunmak için gerekli önlemleri almalıdırlar.

Organ nakli geçiren hastalara, daha hastanedeyken, cilt kanseri risklerinin yüksek olduğu anlatılmaya çalışılır. Ama böyle bir bilgilendirme çok etkili görünmez. Bunun nedeni, belki de, hastaların hastanede oldukları sırada zihinlerinde çok fazla sorun olmasıdır. Organ nakli geçirmiş yaklaşık 300 hastanın katıldığı bir araştırmada, yüzde 62’si cilt kanseri riskiyle karşı karşıya olduğunu bilmediğini, yüzde 21’i nakilden sonra bir dermatologa göründüğünü ve yüzde 28’i de düzenli olarak güneşten koruyucu krem kullandığını bildirmiştir.

Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, organ nakli geçiren kişilere, cilt kanseri hakkında hastanede kaldıkları sırada verilen eğitimin yetersiz olduğuna, daha sonra da bilgilendirilmeye devam edilmeleri gerektiğine dikkat çekmişlerdir. Nakil hastalarının doğrudan dermatologa sevk edilmelerinin de, bu konuda faydalı olabileceği belirtiliyor.

Organ nakli geçirenlerin, kendilerini cilt kanserinden korumak için alabilecekleri önlemler olmakla birlikte, araştırmacılar da yeni fikirler geliştiriyorlar. Nakil olan kişilerde cilt kanserini önleyecek ilaçları denemeye dönük klinik çalışmalar devam ediyor. Önleyici ilaçlar, sıklıkla ve farklı kanser türlerine yakalanma eğilimi olan, organ nakli geçirmiş bazı kişilerde şimdiden kullanılmaya başlanmıştır.

Op. Dr. Erkan YILDIRIM

slm hocam ben manisa akhisardan yaziyom hocam doguşdan her iki akcigerim çalişmiyor .doktorlar akciger nakline yazilman gerikiyor diyorlar.adim ahmet ... devamı