Parkinson Hastalığı ve Yutma Sorunları
Birçok Parkinson hastası ağız ve boğaz kaslarının kontrolünü kaybettiği için yutkunmada zorluk yaşayabilir. Sonuçta katı yiyecekleri çiğnemek ve ağızda döndürmek zorlaşabilir.
Yutma sorunları, Parkinson hastalarında aspirasyon (akciğerlere sıvı veya mideye gitmesi gereken maddelerin kaçması) ve zatürre riskini arttırır. Bazıları için aşağıdaki özel yutma teknikleri bu tür sorunları ortadan kaldırmak için yeterli olabilir. Bazıları için ise diyet değişiklikleri gerekli olabilir.
Parkinson Hastalarında Yutkunma Sorunları Nasıl Teşhis Edilir?
Parkinson hastasıysanız ve bir şey yutmakta zorlanıyorsanız doktorunuzla temasa geçin. Doktorunuz, yutma kabiliyetinizi incelenmesi ve aspirasyon riskinizi değerlendirilmesi için bir patoloji uzmanı ile konuşmanızı tavsiye edecektir. Bu durumda sizden videofloroskopi altında değişen kıvamlarda yiyecek ve sıvılar kullanılarak yapılan bir yutma testi istenebilir.
Nasıl Daha Kolay Çiğneyebilir ve Yutabilirim?
Çoğu zaman oturma şekliniz ve yediğiniz yiyeceklerin çeşidi yutma yeteneğinizi etkileyebilir. Aşağıdaki öneriler çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştıracaktır.
Pozisyon
- 90 derecelik açıyla dik oturun.
- Başınızı hafifçe öne eğin.
- Yemekten sonra 15-20 dakika dik olarak oturun veya ayakta durun.
Yemek Yediğiniz Ortamlar
- Yemek yediğiniz yerde, dikkatinizi dağıtan şeyleri en aza indirin.
- Yeme ve içme işine yoğunlaşın.
- Ağzınızda yiyecek varken konuşmayın.
Miktar ve Oran
- Yavaş yiyin.
- Yiyeceklerinizi küçük parçalara bölün ve iyice çiğneyin.
- Bir defada yarım tatlı kaşığından daha fazla yememeye çalışın.
Yutma
- Her ısırık ya da yudumu iki veya üç defada yutmanız gerekebilir.
- Yiyecek veya sıvı boğazınıza takılırsa, nefes almadan önce hafifçe öksürün veya boğazınızı temizleyip tekrar yutun. Gerekirse bunu tekrar edin.
- Sık sık yutmaya konsantre olun.
Tükürük
- Bol sıvı alın.
- Periyodik olarak buz parçaları, limonlu dondurma ya da limon aromalı şeyler emerek tükürüğünüzü arttırın, böylece yutma sıklığınız da artacaktır.
Yiyeceklerin Uygunluğu
- Çiğnemek zor ve yorucu geliyorsa, çiğneme gerektiren şeyleri en aza indirin (veya tamamen bırakın) ve daha yumuşak şeyler yiyin.
- Yiyeceklerinizi bir parçalayıcıda püre haline getirin.
- Düşük kıvamlı sıvılar sizi öksürtüyorsa bir sıvı yoğunlaştırıcı kullanarak kıvamını artırabilirsiniz (patoloji uzmanı size bu konuda tavsiyelerde bulunabilir). Düşük kıvamlı sıvılar yerine nektar ve kremalı çorbalar gibi daha yoğun kıvamlı sıvılar tüketebilirsiniz.
İlaç Almanın Yolları
Haplarınızı ezin ve elma sosuyla ya da pudingle karıştırın. Fakat bazı ilaçlar kırılmamalıdır çünkü bu, ilacın işleyişini etkileyebilir. Hangi hapların kırılmaması gerektiğini ve hangi ilaçları sıvı şekilde alabileceğinizi eczacınıza veya doktorunuza mutlaka sorun.
Omega 3 Yağ Asitleri ve Parkinson Hastalığı
Dr. Emel GÖKMEN
Emel hanım babam parkinson hastası yutma problemi var.şu anda hastahanede burnundan sonda taktılar.beynin tomografisini çektiler.kendisi bayağı zayıfl... devamı
Parkinson Hastalığı Ve Yutma Sorunları
Kök Hücre İle Parkinsona Umut Işığı
Parkinson Hastalığında Günlük Hayat
Alzheimer Mı Yoksa Bunama Mı?
Yüz Felci