Parmaklarımız gün boyunca hemen her şey için kullandığımız organlarımızdır. Ağır bir şeyi kaldırırken de spor sırasında da birçok görev üstlendikleri için çok sayıda tehlikeyle karşı karşıya gelirler. Üstelik yapıları itibarıyla gövdemizin birçok kısmına göre yaralanmaya daha açıktırlar. Dolayısıyla parmak sakatlanmaları, kırıkları, çatlakları ve ezilmeleri en sık yaşanan ortopedik sağlık problemlerinden bazılarıdır. Parmaklara darbe almak kolay olsa da darbenin sonucunda ezildi mi kırıldı mı ayırt etmek her zaman kolay olmaz. Peki böyle durumlarda parmak ezilmesi nasıl anlaşılır?
Parmak ezilmesi bazen kırılmış ya da çatlamış bir parmak kadar acılı ve ağrılı olabilir. Ancak parmak kırılmasının aksine burada kemiğin bütünlüğü bozulmamıştır. Parmağın aldığı darbe derinin altında kanamaya yol açar.
Parmak ezilmesi nasıl anlaşılır denildiğinde belirtilere bakmak gerekir. Olası işaretler arasında ağrı, sertleşme, şişme, renk değişimi ve parmağın hareket yeteneğinin azalması bulunur. Genellikle parmağın şekli şişme etkisinin dışında bozulmaz. Çoğu vakada ağrısı kırıklardan daha azdır.
Parmak ezilmesi parmak kontüzyonu olarak da adlandırılır. Bu yaralanmaların iyileşmesi vakanın ciddiyetine göre birkaç gün ila birkaç hafta alabilir. İyileşme sırasında önce kızarma ve morluk olarak görülen renk sonra yeşilimsi bir sarıya en sonunda kahverengimsi bir sarıya döner. Bunun sonrasında morartı tamamen kaybolur.
Parmak ezilmesinin evde tedavisi için bazı adımlar uygulanabilir. Öncelikle parmağı havada tutmak gereklidir. Ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için elinizi kalp seviyesinin üstünde tutun. Bunu yapmak yaralanmanın sonrasındaki en az 48 saat için çok önemlidir.
Tedavi amacıyla parmağın etrafına buz koyabilirsiniz. Ancak buz doğrudan parmağa temas etmemelidir. Bu şekilde cildinize zarar verebilir. Arada temiz bir bez veya havlu bulundurun. Buzu ilk 24 saat boyunca 1-2 saatte bir, 20 dakika boyunca koyun. Sonrasında ağrı ve şişlik azalana kadar günde 3-4 kere koyabilirsiniz.
Bir atel kullanarak veya parmağı yanındaki parmağa bantlayarak hareketini sınırlandırın. Parmakların arasına gazlı bez koyarak teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ağrınız şiddetliyse ağrı kesici bir ilaç da alabilirsiniz.
Parmak ezilmesi nasıl anlaşılır dediğinizde eğer emin olamıyorsanız mutlaka bir doktora gösterin. Doktor parmağınızın röntgenini çekerek kemiğin durumunu inceleyebilir ve sizin için en doğru tedaviyi önerebilir.
Parmağın Kırıldığı Nasıl Anlaşılır?
Op. Dr. Hasan Murat ÜNAL
iyi günler çocuğum 6 parmak prematüre dogdu 33 haftalık 14 gündür küvezde yarın parmaklarını alacaklarını söylediler nasıl bir risk ve nasıl geçer kol... devamı
Sık Görülen Ofis Yaralanmaları
Kemikte Çatlama Ve Tedavisi
Boksör Kırığı Tedavisi
Ön Çapraz Bağ (Acl) Yırtılması Riski Kadınlarda Neden Daha Yüksektir?
Ergonomik Uygulamalar