Parmak en kolay sakatlanan vücut kısımlarından biridir. Birçok günlük aktivite sırasında parmaklarımızı kullanırız ve parmaklarımız vücudumuzun diğer bölgelerine oranla daha hassastır denilebilir. Bazen sporda sakatlanmalar bazen kazalar ve düşmeler parmak kırılmalarına yol açar. Kırılması kolay olsa da parmağın kırıldığını anlamak her zaman kolay olmaz. Bazen basit bir morarma gibi görünen şey kırık bir parmak olabilir. Peki bu durumda parmağın kırıldığı nasıl anlaşılır?
Parmak kırıldığında kemik bütünlüğünü kaybetmiştir. Darbenin şiddetine göre parmak kırılması kemikte ince bir kırık şeklinde de olabilir ya da kemik tamamen dağılmış da olabilir. Parmak kemikleri birçok şekilde kırılabilse de genellikle bir tür travma veya kazanın sonucudurlar. Parmağın kırıldığı nasıl anlaşılır dediğinizde belirtilere dikkat etmelisiniz. Kırığın işaretleri arasında çok şiddetli ağrı, parmağın hareket menzilinin azalması, parmağın şeklinin bozulması, şişme ve kızarma bulunur. Eğer kırık ciddiyse bu belirtiler kendi kendilerine iyileşmezler.
Genellikle parmağın kırık olup olmadığını anlamak için parmağı bükmek denenir ve bükülüyorsa kırık değildir diye düşünülür. Parmağınızı eğip bükebilseniz de kırık mevcut olabilir. Bu durumlarda parmağı oynatmak çoğu zaman büyük acı verir. Ancak parmağınızı normal bir şekilde hareket ettirip, sadece hafif bir ağrı da duyuyor olabilirsiniz.
Parmağınızı kırdıktan yaklaşık 5-10 dakika sonra şişme, morarma ve belki kızarma görmeye başlarsınız. Şişme devam ettikçe parmak gitgide kasılır ve hareket etmesi zorlaşır. Şişme ayrıca yanındaki diğer parmaklarda da görülebilir. Eğer şişme devam ederse ve parmak uyuşursa sinir hasarı söz konusu olabilir. Ya da şişmeden dolayı çevredeki sinirler sıkışıyor olabilir.
Parmağın kırıldığı nasıl anlaşılır dediğinizde doktor teşhis koymak için çeşitli testler yapacaktır. Kırık olduğunun anlaşılması için en sık uygulanan test röntgen çekmektir. Doktor bu röntgene bakarak durumu değerlendirebilir ve kemikteki kırığın yerini tespit edebilir. Çoğu ufak kırık ve çatlakta genellikle atel takılır ve parmak yanındaki parmakla bağlanarak sabitlenir. Böylece kırığın hareket etmemesi, muntazam bir şekilde kemiğin kaynaması sağlanır. Ayrıca şişmeyi en aza indirmek için bölgeye buz uygulanabilir. Ancak buzu doğrudan cildinize uygulamamalı, arada temiz bir havlu veya bez bulundurmalısınız. Doktorunuzla konuşarak kırığın yerine göre atelin sizin için en iyi seçenek olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Parmak Ezilmesi Nasıl Anlaşılır?
Op. Dr. Hasan Murat ÜNAL
iyi günler çocuğum 6 parmak prematüre dogdu 33 haftalık 14 gündür küvezde yarın parmaklarını alacaklarını söylediler nasıl bir risk ve nasıl geçer kol... devamı
Kırık Çene Kemiği
Kalça Kırığı
Alt Bacak Kırığı
Balıklama Atlarken Felç Olmayın
Önkol Kırıkları