- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Boksör kırığı genellikle serçe parmakta, parmak kökünde oluşan kırık kemik için kullanılan yaygın bir isimdir. Bu kemikler elin yumruk atılan herhangi bir şeye ilk temas eden kısmıdır. Boksör kırığının evde tedavisi, doktora gitmeden önce bakım ve boksör kırığı teşhisi yapıldıktan sonra yapılması gereken bakım olmak üzere ikiye ayrılabilir.
- Yaralı bir el için yapılan bakımın acil hedefleri, ağrı ve şişmeyi en aza indirmek, herhangi bir açık yaranın enfeksiyon kapma riskini azaltmak ve sabit olmayan bir kırığın sebep olacağı sonraki yaralanmaları önlemektir.
- Ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için en iyi yaklaşım, yaralanan bölgeye buz torbası uygulamaktır. Buz yoksa, yaralı ele soğuk su ile ıslatılmış yumuşak bir havlu yerleştirmek de işe yarayabilir. Yaralı eli yüksekte tutmak şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
- Yaralanma sırasında oluşan bir açık kesik, açık bir kırık olduğunu gösterir. Bu enfeksiyon riskini artırır ve yaranın iyileşmesinde gecikmeye neden olabilir. Tüm kesikler sabun ve su ile yıkanmalı ve hemen ardından enfeksiyon riskini azaltmak için temiz bir sargı bezi ile sarılmalıdır.
- Kırıktan kaynaklanabilecek sonraki yaralanmaları önlemenin asıl yolu, yaralı eli hareketsiz hale getirmektir. Bunu yapmanın en iyi yolu, genellikle yaralı eli yaralı olmayan elle muhafaza etmektir. Buna ek olarak, nesneleri kaldırma veya üzerinde gerilim oluşturacak herhangi bir işi yapmak için yaralı elinizi kullanmamaya özen gösterin. Düzgün bir şekilde sabitlenmemiş kırık bir eli kullanmak, civardaki kas, kan damarı, tendon, bağ ve sinirlere zarar verebilir.
- Teşhisten sonra boksör kırığının evde bakımı doktorun elinizi nasıl tedavi ettiğine bağlıdır. Evde bakım, ağrı yönetimi, alçı veya sabitleyicinin bakımı ve enfeksiyon belirtilerini izlemeyi kapsar.
- Kemikler vücudun diğer parçaları gibi, acı hissi ileten sinir lifleri içerirler. Kırık kemiklerden yayılan ağrı, kırık çevresindeki dokuların yaralanması nedeniyle ya da kırık kemiğin sinir liflerine değecek şekilde hareket etmesiyle oluşur. Kırık kemik bir kez sabitlendiğinde ve hareketi engellendiğinde ağrının azalması gerekir. Acı daha düşük derecelerde devam edebilir. Bir doktor ağrı kesici için reçete yazdığında ilacı reçetelendiği gibi almak önemlidir. Bu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak ve herhangi bir istenmeyen yan etkinin ortaya çıkması riskini en aza indirecektir. Hafif bir ağrı için reçetesiz asetominofen (parasetamol) ya da ibuprofen içeren ağrı kesiciler alınabilir ama pospektüsünde belirtildiği gibi kullanılmalıdır. Yine de herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.
- Acil ameliyat gerektirmeyen her boksör kırığına sabitleyici ya da alçı uygulanır. Tüm sabitleyici ve alçılar etkisini korumak amacıyla kuru tutulmalıdır. Kırığın şişmesi nedeniyle alçının çok sıkı hale gelmesi bu yöntemde görülebilen bir komplikasyondur. Bu durumda, sabitleyici ya da alçı altında ağrı hissedebilirsiniz. Alçıya alınan elin parmaklarında uyuşma veya karıncalanma da başka bir rahatsızlıktır. Buna ek olarak, parmak dokunduğunuzda soğuk olabilir. Bu durumda, muayene için hemen bir hastanenin acil servisine başvurun ya da doktorunuzu arayın.
- Açık bir kesikte enfeksiyon oluşabilir. Yara, temiz ve tam olarak iyileşinceye kadar kapalı tutulmalıdır. Eğer kesiği kapatmak için dikiş kullanıldıysa, doktorunuz dikişin bakımı ve ne zaman çıkarılacağına dair ek talimatlar verecektir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için bu talimatları dikkatli bir şekilde uygulamak önemlidir. Kesikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını sürekli gözleyin. Enfeksiyon uyarı işaretleri kesikten çevreye doğru yayılan kızarıklık, sıcaklık ya da kesik bölgesinde şişmedir. Yaradan irin de sızabilir. Bu belirtilerin herhangi biri acil değerlendirme gerektirir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Bir boksör kırığı tespit edilirse, tedavinin temel hedefi düzgün bir şekilde iyileşmesine olanak vermek için eli hareketsiz hale getirmek ve kırık nedeniyle oluşan ağrıyı azaltmaktır. çoğu kırık kemiği, uygun şekilde hareketsiz hale getirmek, yaralanan bölgenin yukarısı ve aşağısındaki eklemleri hareketsiz hale getirmeyle mümkündür. Bir boksör kırığı söz konusu olduğunda, farklı tiplerde ateller (sabitleyici) kullanılabilir. Bir atel parmak uçları açıkta kalacak şekilde, parmaklardan önkola, dirsek yakınına kadar uzanabilir. Serçe parmaktaki boksör kırığı için etkili olduğu söylenen başka bir sabitleme şekli de, serçe parmakla yüzük parmağını beraber bantlamaktır. Doktorunuz kırığınızı en iyi tedavi edecek sabitleme şeklinin hangisi olduğuna karar verecektir.
- Bir boksör kırığı oluştuğunda, metakarpal kemiğin (el tarağı kemiği) bir bölümünün normal doğrultusunun dışına çıkması mümkündür. Buna açılanma denir. Açılanma miktarı, doğru iyileşmenin sağlanması için hangi tedavi şeklinin gerekli olduğunu belirleyecektir. Yüksek seviyede açılanma olan boksör kırıkları acil servis veya bir doktor muayenehanesinde sabitlenebilir.
- İkinci veya üçüncü metakarpta görülen açılanma anormal kabul edilir ve olası bir cerrahi onarım için bir uzman müdahalesi gerektirir. Dördüncü ve beşinci metakarpal kemiklerde oluşan boksör kırıkları yalnızca büyük miktarda açılanma oluşmuşsa müdahale gerektirir ve kemikler iterek ya da çekerek doğru yerlerine oturtulamaz.
- Kırık kemikler önemli derecede ağrıya neden olabileceği için, ağrı yönetimi tedavinin önemli bir yönüdür. Ağrı yönetimi en iyi iltihap önleyici ilaçlar ve ağrı kesicilerle sağlanır. Asetaminofen veya ibuprofen genellikle az yan etki ile ağrıların azalmasını sağlar. Yan etki riskini azaltmaya yönelik olarak, bu reçetesiz ya da reçeteli ağrı kesiciler verilen talimatlara uygun şekilde alınmalıdır.
Parmak Kırıklarında Elin Anatomisi
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
ben boksörüm.antremanda yumruk atarken sağ elimin baş parmağı hasar gördü.biraz zorlayınca ağrıyor.6 aydır geçmedi sizce ne yapmalıyım.... devamı
Periferik Nöropati - Kemoterapinin Yan Etkilerini Yönetme
El Kırıkları
Boksör Kırığı Tedavisi
Omurilik Daralması
Kemik İliği İltihabı