Nedir

Nedir?

Polidipsi hastanın aşırı susuz olduğu medikal bir sorundur. Terime ilişkin etimoloji, alkolik anlamına gelen dipsomanyaktır.

Sebepler

Sebepler

Bu belirti genellikle ilk belirtilerden birisi olarak diyabet hastalarında, diyabetik önleyici ilaç tedavilerini kullanmayanlarda veya ilaç dozajı yetersiz olan kişilerde bulunur. Polidipsi hücre dışı vücut sıvılarının osmolalitesindeki değişiklik, hipokalemi, kan hacminde azalma (majör kanama esnasında) sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu genellikle osmatik diürezin sonucudur. Gizli şeker hastalığı (belirgin diyabet hastalığının tersi “tatsız” diyabet rahatsızlığı) da polidipsiye neden olabilir. Polidipsi aynı zamanda antikolinerjik zehirlemenin de bir belirtisidir. Çinkonun aynı zamanda sıvıların daha etkili emilmesini sağlayarak (ishal belirtilerini azaltır ve kabızlık yapar) polidipsi belirtilerini azaltır ve vücudunda daha fazla sodyum tutmasına neden olur. Böylece çinko eksikliği muhtemel bir neden olabilir.  

Psikojenik polidipsi

Psikojenik polidipsi, şizofreni gibi zihinsel rahatsızlıkları bulunan ve/veya gelişimsel olarak yetersiz bazı hastalarda görülen aşırı su alımıdır. Alınan su miktarı böbrekler tarafından atılan su miktarını geçtiği için bu durum oldukça ciddiye alınmalıdır. Nadir durumlarda vücudun serum sodyum seviyesi ataklara veya kalp durmasına yol açacak seviyede sulandığı için yaşamı tehdit edici olabilir.  

Psikojenik polidipsi genellikle ciddi zihinsel rahatsızlık yaşayan nüfusun dışında bulunmadığı için psikoz veya diğer zihinsel hastalıkların yokluğunda ortaya çıkabilecek daha hafif bir türün varlığına (genelde “alışkanlığa bağlı polidipsi” veya “alışkanlığa bağlı içme” olarak adlandırılır) dair deliller vardır. Alınan aşırı sıvı seviyesi yanlış diabetes insipidus teşhisine neden olabilir; çünkü kronik olarak aşırı su tüketimi hafif diabetes insipidus vakasını önemli ölçüde taklit eden tanısal sonuçlar üretebilir. Diabetes insipidus girişinde tartışıldığı gibi “Alışkanlığa bağlı içme tüm yaşlarda diabetes insipidusun en yaygın kopyacısıdır. Tıp literatüründen birçok yetişkin vakası zihinsel hastalıklarla ilişkilendirilirken, alışkanlığa bağlı polidipsi sorunu bulunan birçok hastada tespit edilebilen diğer hastalıklar bulunmamaktadır. İsoosmolar üzeri bazı idrar yoğunluğu miktarı genellikle hasta susuz kalmadan önce alındığı için ayrım su yoksunluğu testi esnasında yapılır. Bununla birlikte su yoksunluğu testinden önce psikojenik polidipsi veya alışkanlığa bağlı polidipsi ihtimaline karşı psikiyatrik danışmaya önem verilmelidir.

Testler

Testler

Polidpisi bir belirtidir (hastalık durumunun kanıtı); kendi başına bir rahatsızlık değildir. Polidipsi genellikle poliüri (çok işeme) ile birlikte ortaya çıktığı için dibetes insipidus ve diabetes mellitus üzerine yöneltilen araştırmalar faydalı olabilir. Kan serum testleri de vücudun hücre dışı sıvılarının osmolalitesine ilişkin olarak faydalı bilgiler sağlayabilir. Aşırı su alımının neden olduğu osmolalitede azalma kırmızı kan hücreleri, kan üre azotu (BUN) ve sodyum serum yoğunluğunu da azaltır.

Polifaji

Polifaji

Polifaji "aşırı yeme" anlamına gelir. 

Tıpta polifaji (bazen hiperfaji olarak da bilinir) aşırı açlık ve ağız yoluyla anormal miktarda katı alımı anlamına gelen tıbbi bir belirtidir.

Diyabet, Kleine Levin Sendromu (hipotalamusta işlev bozukluğu) gibi hastalıklar, Prader-Will Sendromu ve Bardet Biedl Sendromu gibi genetik hastalıklar hiperfajiye (zorunlu açlık) neden olabilir.