Kadınların çoğu, adet görme ve doğurganlık konusunda neyin sağlıklı olduğuna dair yanlış eğitildiği için adet görme, doğurganlık ve PKOS’yle ilgili yanlış varsayımlara sahiptir.
Yanlış İnanç 1: Çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum, bu yüzden benim için yumurtlamak önemli değil.
Gerçek: Çocuk sahibi olmayı planlayıp planlamadığınız önemli değil, her ay yumurtlamazsanız vücudunuz hayati hormon olan projesterondan mahrum kalır ki bu da fibroid, göğüs kanseri ve endometriozis gibi östrojenin baskın olduğu durumlara daha yatkın olduğunuz anlamına gelir.
Yanlış İnanç 2: Düzenli adet görüyorum bu nedenle yumurtluyor olmalıyım.
Gerçek: Düzenli adet görmek yumurtluyor olduğunuz anlamına gelmez. Bu sadece her ay rahim duvarının gelişmesi ve atmasına yönelik sinyal vermek için östrojen üretiminin arttığı ve azaldığı anlamına gelir. Düzenli olarak yumurtlamak, annelik planları dışında sağlıklı hormon dengesi için hayati önem taşır.
Yanlış İnanç 3: Ultrason yumurtalıklarımda kist göstermedi, demek ki bende PKOS olamaz.
Gerçek: Bu isim yanıltıcıdır, polikistik yumurtalık sendromu olan kişilerin yumurtalıklarında kist bulunması gerekmez. Vücut kistleri düzenli olarak parçalar ve çözer, bu yüzden kist gelip gidebilir. Sendrom teşhisi aşağıdaki belirtilerin bir kısmının (ama tamamının değil) varlığına dayanılarak konulur, bu belirtiler şunlardır: saç dökülmesi, aşırı yüz ve vücut kılları, kilo alma, insülin direnci, kötü glikoz toleransı, düzensiz adet döngüsü, yumurtlamama, kısırlık, akne ve deride yağlanma.
Yanlış İnanç 4: Kan testleri iyi çıktı, dolayısıyla hormonal olarak sorunum yok.
Gerçek: Hormon kan testleri sağlık veya hastalıkların kötü bir habercisidir. Referans aralıkları inanılmaz geniştir. Mesela baz alınan ortalama değerler genel nüfusa göre ölçülür. Oysa hormonlar için referans aralıkları fibroidler, göğüs kanseri, endometriozis, PKOS, düzensiz adet görme, yoğun adet, ağrılı adet, kısırlık, yumurtlayamama vb gibi herhangi bir doğurganlık rahatsızlığı için aralıkları belirlemek üzere kullanılan sağlık durumu izlenen insanlarla tespit edilmelidir. Düzenli adet gören, her ay yumurtlayan, hiçbir şekilde fibroid veya endometriozis emaresi göstermeyen, doğurganlık organlarında sorunu bulunmayan kişiler seçilmeli ve sağlıklı aralıkları tespit etmek için bunları kullanılmalı.
Yanlış İnanç 5: Bende endometriozis, PKOS, veya fibroid varsa çocuk sahibi olamam veya ancak suni döllenme gibi bir tedaviyle çocuk sahibi olabilirim.
Gerçek: Bu durumların herhangi birinde de çocuk sahibi olabilirsiniz. Bunlar doğurganlığı otomatik olarak engellemez. Durumunuzun şiddetine bağlı olarak sizin en iyi çözüm, ya ilaç ve ameliyat gibi geçici tedavilerle doğal tedavinin birleşimi ya da sorununuzun yalnızca doğal tedavisi olacaktır.
Yanlış İnanç 6: Sorunumun çözümüne yardımcı olacak bir şey var olsaydı, uzmanlar bunu bilirdi.
Gerçek: Ne yazık ki durum böyle değil. Doktorlarının çoğunun gündemlerinde tutmaları gereken bir sürü güncel ilaç ve ameliyat seçenekleri bulunuyor ve her gün görmeleri gereken birçok hasta var. Hastalık için doğal tedavileri araştırmaya ne vakitleri var ne de ilgileri.
Yanlış İnanç 7: Doğal tedavileri destekleyen araştırma yoktur.
Gerçek: Akupunktur, bitkisel ilaçlar, vitaminler ve besin takviyelerini destekleyen pek çok araştırma vardır. Çok değil sadece 10 yıl önce bu tür araştırmalar çok azdı. Halkın doğal tedavileri kullanmaya karşı artan ilgisi binlerce değilse de yüzlerce yıldır var olan çareleri test etmek için araştırmaları ateşledi.
Kadınlarda Polikistik Over Sendromu
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam merhaba. 2 yıllık evliyiz. yaklaşık 1 yıl önce eşime azosperm teşhisi kondu. Genetik testi uygulandı temiz sonuc elde edildi. hormon testleri ya... devamı
Polikistik Over (Yumurtalık) Sendromu (Pko)
Polikistik Over Egzersizi
Polikistik Over Sendromu (Pocs) Beslenmesi
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar
Erken Adet Geç Menopozda Meme Kanseri Riski