Geçmişte, premenstrüel sendromun şiddetli bir biçimi olan premenstrüel disforik bozukluğu (PMDD) olan bazı kadınlara tedavi için, yumurtalıkların (ooforektomi) ve rahmin (histerektomi) ameliyatla alınması tavsiye edilirdi. Yumurtalıklar çalışmadığında, bir kadının vücudu yumurta, östrojen veya progesteron üretmez ve menstrüel döngü gerçekleşmez.

PMDD için yumurtalıkların ameliyatla alınması oldukça tartışmalıdır ve nadiren gerçekleştirilir. Sadece eğer bir kadın, aşağıdaki tüm kriterleri karşılıyorsa ameliyat düşünülür:

  • PMS belirtileri şiddetli ise ve kişinin hayat kalitesinin sürekli olarak bozulmasına neden oluyorsa
  • Kişinin biyolojik olarak çocuk sahibi olma konusunda hiçbir planı yoksa ve doğal menopoza girmesine uzun yıllar varsa
  • Menopoz benzeri durumlar yaratan ilaçların kullanımıyla belirtiler iyileşir (danazol veya gonadotropin-salgılayıcı hormon agonistleri [GnRH-a]). Ancak belirtiler danazol veya GnRH-a tedavisi esnasında iyileşse bile, ilaç kullanımının iyileşme nedeni olmaması mümkündür.
  • Diğer bütün tedaviler başarısız olmuşsa
  • Tüm belirtiler ya da belirtilerin çoğu PMDD ile doğrudan ilişkili ise. Kadının yaşamındaki ya da bulunduğu ortamdaki psikolojik ya da tıbbi olmayan sorunlar, bu belirtilere katkıda bulunmuyormuş gibi görünüyorsa.

Her ne kadar ooforektomi, premenstrüel belirtileri sonlandırsa da, doğal menopozunkinden daha şiddetli olmaya meyilli olan erken menopoza veya perimenopozal belirtilere yol açabilir. Erken menopoz ve düşük östrojen, kemik yoğunluğunda azalmaya neden olabileceğinden osteoporoz riskini de arttırır. Bu nedenle, yumurtalıkları olmayan kadınlara en azından menopoz dönemine kadar kemik kaybını önlemek amacıyla östrojen almaları (HRT veya ERT) tavsiye edilir.

  • Östrojen-progesteron hormon replasman tedavisi (HRT), östrojenle ilişkili rahim (endometriyal) kanseri riskini azaltmak için rahim değil de yumurtalıklar alındığında uygulanır.
  • Östrojen replasman tedavisi (ERT) ise, hem yumurtalıklar hem de rahim alındığında kullanılır. (Rahim kanserinden korunmak için, zaten rahim olmadığından ilave progesteron gerekli değildir.)

Ameliyatın ayrıca prosedürle ya da anesteziyle ilişkili riskleri de vardır.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam 3 yasinda kizim var bleferafimozis sendromu dogustan göz kapaklari düsük siz bu ameliyat i yapiyomusunuz yada önereceginiz doktor var mi saygila... devamı