Profil, Latince karşılığı "profile", insan yüzünün dış hatlarının yandan görünümüdür. Bu hattı alın, burun, dudaklar, çene ve gıdı bölümü oluşturur. Profiloplasti, bu hattı oluşturan kısımların estetiği anlamına gelir.
Profilin en belirleyici bölgesi, burundur. Genellikle yandan fotoğraf verildiğinde, en çok bu bölgeye dikkat edilir ve estetik cerraha burun düzeltilmesi isteği ile başvurulur. Çoğu zaman burun cerrahisi işe yarasa da, tek başına mükemmel profil görüntüsü için yeterli olmayabilir. Bu eksiklik aslında, burunun, profili oluşturan diğer estetik ünitelerle olan uyumsuzluğundan kaynaklanır. Burunun, profili oluşturan diğer bölgelerle olan ilişkisini etkileyen bazı temel oran ve açılar mevcuttur; alın-burun açısı, burun-dudak açısı, burun-çene açısı, çene- boyun açısı, kulak-burun büyüklüğü oranı, alın-burun-çene oranları gibi.
Bu oran ve açıların da birbiri ile dengeli olması gerekmektedir. Birkaç örnekle bu ilişkilerdeki uyumsuzluğu ve önemini açıklamaya çalışalım.
Örnek 1: Hasta yandan bakıldığında burnunun büyük gözüktüğü şikayeti ile geliyor. Kemerli ve hafif iri olan buruna rinoplasti uygulanıyor. Cerrahi sonrası yeni burnu kendi içerisinde oldukça estetik duruyor. Fakat yandan bakıldığında hala belirgin ve hastayı rahatsız ediyor. Burada gerçek problem, hastanın çene bölgesinin yetersiz projeksiyonu (çıkıklığı) olabilir. Yandan fotoğraf çalışması yapılıyor ve çene bölgesi hafifçe dolgunlaştırılıyor. İşlem sonrası sorun gideriliyor ve hasta yeni görüntüsünün daha iyi olduğunu söylüyor. Bu gibi durumlarda, burun cerrahisi öncesinde soruna daha genel yaklaşarak, çene belirginleştirme işlemi ve burun ameliyatları eş zamanlıda uygulanabilir.
Örnek 2: Hasta iri ve kemerli bir burun şikayeti ile geliyor. Yandan profil fotoğrafları çekiliyor.. Hastanın bu görünümünü destekleyen alın bölgesinin yetersiz projeksiyonu (çıkıklığı) olduğu tespit ediliyor. Ayrıca çene kısmının da yüzün diğer hatlarına göre biraz fazla belirgin olduğu görülüyor. Ameliyatta, alın bölgesine yağ dolgu, rinoplasti ve çene ucu törpüleme işlemi uygulanıyor. Böylece hasta profili orantılı bir görünüme kavuşuyor.
Profiloplasti ile biz neler yapabiliyoruz?
Alın bölgesi
Erkeklerde alın bölgesi çıkıntılı ise törpülenebilir. Ya da alın çok düz ise yağ enjeksiyonları ile alın konveks (dış bükey) bir hale getirilebilir. Saç çizgisi çok aşağıda yerleşmiş ise lazer epilasyon ile alın daha geniş bir hale getirilebilir ya da tam tersi saç eksiği mevcut ise saç ekimi yapılabilir.
Kaş bölgesi
Düşük kaşlar, yorgun bir ifade verir. "Kaş asma" işlemi ile kaş ucunun göz bölgesine olan mesafesi artırılarak gözler daha belirgin, dinlenmiş ve çarpıcı hale getirilebilir.
Burun bölgesi
Rhinoplasti işlemi ile burun düzeltilir, açıları değiştirilebilir.
Dudak bölgesi
Anatomik olarak üst dudak alt dudağın önündedir ve alt dudak üst dudağa göre daha kalındır. Bazen rhinoplasti adayı bayanlarda işlemin en önemli noktalarından birisi dudağın kalınlaştırılması olabilir.
Yanak bölgesi
Yaşlanan yüzde sarkmış bulunan yanaklar askı yöntemi ile kaldırılabilir. Elmacık kemikleri belirginleştirilip, burunun kenarından ağız köşesine inen oluklar dolgu yöntemi ile silikleştirilebilir. Yine yanaklara dolgu yapılarak yüze daha dinlenmiş bir ifade verilebilir.
Çene
Profiloplastide burundan sonra, belki de en önemli etkil faktör çenenin değerlendirilmesidir. Öncellikle çene problemlerine hakim olmak gerekir. Çene ucu geride ya da ileride olabilir. Çene yüksekliği uzun ya da kısa olabilir. Bu bölümlerin varyasyonlarına ait her hangi bir problem tespit edildiğinde müdahale edilmesi gerekir. Bizim en sık karşılaştığımız problem; çenenin geride ve yüksekliğinin kısa olduğu durumdur ki, burunu en kötü gösteren problemlerden biridir. Bu durumda, çene ucunun hem ön-arka vektörde, hem yukarı-aşağı vektörde belirginleştirilmesi gerekir.
Bunun için şu yöntemler kullanılabilir;
1- Yağ enjeksiyonu: Hastanın vücudunun çeşitli yerlerinden alınan yağların bazı işlemlerden geçirildikten sonra çene ucuna verilmesi
2- Dışarıdan enjeksiyon maddelerinin verilmesi: Hyalüronik asit gibi ticari ürünlerle dolgunlaştırılması
3- Kıkırdak yerleştirilmesi.
4-Çene ucu protezleri: Ticari olarak satılan kalıcı protezlerin yerleştirilmesi ile
bu sorun aşılabilir
Gıdı bölgesi
Submental bölgedeki (gıdı-çene altı) yağ fazlalığı hastanın çenesinin olduğundan daha kısa görünmesine yol açar. Bu bölgeye yapılacak basit ya da "slim lipo" dediğimiz lazer liposuction ile bu problemin üstesinden gelinebilir. Daha aşağıda, boyun bölgesindeki kırışıklık ve pililenme durumlarında ise boyun germe operasyonu gerekmektedir.
Lazer Epilasyon Sistemlerinde Takas Dönemi
Cerrahi Yüz Gerdirmeye Karşı Akupunktur Alternatifi
Yenidoğan Bebeğin Cildi: Normal Olan Ve Cilt Bakımı İpuçları Nelerdir?
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Hızlı Yüz Gerdirme İçin Kolajen İğneleri