Radikal Prostatektomi
Radikal prostatektomi sırasında, operatör doktorunuz prostatın tamamını, gerekirse de lenf nodüllerini alırken idrara çıkma ve cinsel faaliyeti kontrol eden kaslarla sinirleri ayırmaya çalışır (sinir ayırma teknikleri).
Operasyon genelde tam ya da spinal anestezi altında yapılır. Radikal prostatektomiye cerrahi yaklaşımlar şunlardır:
- Açık radikal retropubik prostatektomi. Bu yaklaşımda, göbek deliğinin altından kasık kemiğine kadar bir kesik açılır. Bu kesikten, idrar yoluna ve idrar kesesinin prostat beziyle çevrili kısmına (idrar kesesi boynu) bir kesik açılarak prostat alınır. Doktor o zaman prostat bezini çekip çıkarabilir. İdrar kontrolü ve cinsel faaliyetin sürdürülmesini sağlamak için sinir ayırma teknikleri kullanılabilir. Doktorunuz gerekirse lenf nodüllerini de çıkarabilir. İşlem sonrası iki üç gün hastanede kalıp bir iki hafta idrar borusu (kateter) takmanız gerekir.
- Radikal perineal prostatektomi. Daha az kullanılan perineal yaklaşımda, doktorunuz anüs ve skrotum [testis torbası] arasında açılan yarım ay şeklindeki bir kesikten prostatın tamamını çıkarır. Perineal ameliyat genelde daha az kanamayla sonuçlanır ama daha yüksek rektal zarar riski vardır. Hem, operatör doktorunuz, yakındaki lenf nodüllerini ikinci bir kesik açılmaksızın çoğunlukla çıkaramaz. Sinir ayırma uygulansa da bu yaklaşım daha zor ve daha az başarılıdır. Hastanede bir iki gün kalınır, kateterinse bir iki hafta durması gerekir.
- Robot yardımlı radikal prostatektomi. Robot yardımlı yaklaşımda, operasyon laparaskopik teknikler kullanılarak beş altı “anahtar deliği” kesiğinden gerçekleştirilir. Sinir ayırma ve lenf nodülü çıkarılması da yapılabilir. Prostat, karın bölgesindeki küçük bir kesikten çıkarılır. Açık prostatektomiyle kıyaslandığında en önemli yararı, hastanede kalma ve iyileşme süresinin kısalması ve daha az kan kaybıdır. Çoğu erkek, hastanede bir gece kalır ve idrar sondasını da beş ila yedi gün taşır.
İLGİLİ MAKALE
Cinsel İlişki Sıklığının Artması Prostat Sağlığını Geliştirebilir Mi?
Transüretral İğne Ablasyonu (Tuna)
Prostat Büyümesi Diyeti
Prostat Büyümesi Faktörleri
Transüretral Prostat Kesiği (Tuıp)