Nedir
Radyofrekans Nörotomi
Radyofrekans nörotomi, sırt ve boyun ağrısını azaltan bir yöntemdir. Belli sinirlere zarar verip ağrı sinyallerini iletme yeteneklerini geçici olarak engellemek için radyo dalgalarının yaydığı ısıyı kullanır.
Radyofrekans nörotomide, radyo dalgaları hedeflenen sinirlere omurganızın yukarısına sokulan iğneler yoluyla iletilir. Radyofrekans nörotomi sırasında, doktorun iğneleri tam olarak yerleştirmesine yardım eden görüntüleyici taramalar kullanılır.
Radyofrekans nörotomi, bazı insanlarda başkalarından daha çok işe yarar. Radyofrekans nörotomiyle hedeflenen sinirlerin ağrınızdan sorumlu sinirlerle büyük ölçüde aynı olup olmadığını tespit etmek için testler gerekebilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Radyofrekans nörotomi, yaygın olarak ağrı tedavisinde uzmanlaşan doktorlarca yürütülür. Amaç, sırtta veya boyunda, ilaçlarla ya da fizik terapiyle yeterince geçmeyen kronik ağrıyı geçici olarak azaltmaktır.
Riskler
Riskler
Yaygın yan etkiler şunlar:
- Geçici zayıflık
- Geçici hissizlik
- Operasyon bölgesinde ağrı
Nadiren daha ciddi yan etkiler de meydana gelir:
- Uzun vadeli hissizlik
- Felç
- Baş dönmesi
- Dışkı ve idrar tutamama
Bazı radyofrekans nörotomi çeşitleri, hedeflenen sinirlere daha kesintisiz olarak ısı uygularken diğer operasyon çeşitleri, enerjiyi hızlı hızlı açıp kapatarak atımlı yollar.
Atımlı radyofrekans nörotomi görünüşe göre daha az yan etkiye yol açar çünkü hedeflenen sinirlerin etrafındaki alana daha az zararla sonuçlanır. Ne var ki, ağrıyı dindirme etkileri de bir o kadar hızlı yok olmaya eğilimlidir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Doktorunuz, radyofrekans nörotomiye iyi bir aday olup olmadığınızı belirlemek için, operasyonla hedeflenen sinirlerle ağrınızdan sorumlu sinirler büyük ölçüde aynı mı değil mi diye bir test yürütebilir.
Tanısal testte, tam radyofrekans iğnelerinin gireceği yerlere az miktarda uyuşturucu ilaç enjekte edilir. Ağrınız hafiflerse o noktalardaki radyofrekans tedavisi size muhtemelen yararlı olacaktır.
Esas radyofrekans nörotomi işlemi öncesinde şunları yapmalısınız:
- Doktorunuza kan sulandırıcılar alıp almadığınızı söyleyin.
- Sizi eve götürecek birini ayarlayın.
- Her zamanki gibi yiyip için.
- Operatör doktorunuz tarafından talimat verilen rutin ilaçlarınızı alın.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Radyofrekans nörotomi sırasında
Radyofrekans nörotomi, bir ayakta tedavi operasyonudur, o yüzden aynı gün eve gidebilirsiniz. Tüm operasyon genelde bir saat sürer.
Hastane önlüğü giyip röntgen masasına karın üstü yatarsınız. Floroskop adı verilen özel bir röntgen makinesi, doktorunuzun radyofrekans iğnelerini tam olarak yerleştirmesini sağlar; böylece yalnızca hedeflenen sinir dokusu etkilenir.
Sizi operasyon süresince rahat ettirecek ilacı vermek için kolunuza ya da elinize damar içi bir hat yerleştirilir. Radyofrekans iğneleri sokulmadan önce, derinize uyuşturucu ilaçlar enjekte edilir.
Radyofrekans nörotomiden sonra
Operasyondan sonra, eve gidecek kadar iyi hissedene dek rahat rahat dinlenmeniz için başka bir odaya götürülürsünüz. İğnelerin batırıldığı bölgede ağrı hissedebilirsiniz ama bu genelde bir iki gün içinde geçer.
Sonuçlar
Sonuçlar
Radyofrekans nörotomi bütün sırt veya boyun ağrınızı geçirmese de genelde yüzde 50 oranında azaltır. Sonuçları etkileyebilecek etmenler şunlardır:
- Operasyonla hedeflenen sinirlerin ağrınızdan sorumlu sinirlerle aynı olup olmadığı
- Ağrınızı etkileyebilecek başka tıbbi ya da psikiyatrik hastalığın varlığı
Radyofrekans nörotomi, yalnızca geçici bir çaredir. Ağrının geçmesi çoğunlukla üç ila altı ay sürer. Ancak, gerekirse operasyon tekrarlanabilir.
Ağrı tedavisinde radyofrekans yöntemi
Özer SELİMOĞLU
Merhaba hocam. Adım Yılmaz Akşam. Benim annemin 12 yıl önce ayak bileği parçalı kırıldı. Kendisi 60 yaşında. Bu kırıktan sonra venoz yetmezliği başlad... devamı
Ağrı Kontrolü İçin Alternatif Tedavi
Boyun Ve Sırt Ağrınız, Diş Kaynaklı Olabilir
Kortizon İğneleri
İbuprofen 50 Yaşında
Bel Ağrısına En İyi Çözüm Fizyoterapi