Rahim ameliyatıyla endometriozisin tamamen geçeceği hurafeden öte bir şey değildir. Ama kişinin rahmi alındıysa, ameliyat sonrasında endometriozis oluşması muhtemeldir.
Endometriozis, endometriyal hücrelerin rahim dışında toplanması demektir. Östrojen hormonuyla uyarılan endometriyal hücreler, rahim duvarının çevresini oluşturur. Hücreler rahim dışında toplandığında rahim içindeki hücreler gibi görevlerine devam eder. Bu durum tüm üreme sistemini etkiler ve adet dönemlerini kötüleştirir. Rahim ameliyatı sonrasında oluşan endometriyozis pek çok sorun yaratabilir. Ayrıca kısırlığın temel nedeni de olabilir.
Rahim Ameliyatı Türleri
Tam rahim ameliyatı: Tam rahim ameliyatında hem rahim hem de dölyatağı boynu alınır. Bu ameliyatları pek çok kadın olur.
Yarım rahim ameliyatı: Dölyatağı üstü ameliyatı da denir. Rahmin üçte ikisi alınır, yani dölyatağı tamamen bırakılır.
Köklü rahim ameliyatı: Rahmin, dölyatağının ve destekleyen tüm dokularla birlikte vajinanın üst kısmının alınmasıdır. Ameliyat, rahim ağzı kanseri ilerlemişse mutlaka gereklidir.
Tam Rahim Ameliyatından Sonra Endometriyozis Tekrarlayabilir Mi?
Endometriyoziste, endometriyal hücreler fallop kanalının, yumurtaların ya da pelvisi çevreleyen dokunun üzerinde büyüyebilir. Yarım rahim ameliyatı yapılırsa, yani sadece rahim alınır; yumurtalıklar, fallop tüpleri ve dölyatağı boynu bırakılır. Endometriyal hücrelerin yayılmak için östrojene ihtiyacı vardır. Yumurtalıklar östrojen üretir, bu da rahimin dışındaki endometriyal hücreleri etkiler. Yarım rahim ameliyatından sonra bile endometriozisin yeniden görülme ihtimali bu nedendendir. Ama iki yumurtalık da alınırsa, östrojen kaynağı yani yumurtalıklar ortadan kalktığı için endometriyozisin tekrarlama riski en aza iner. Rahim ve fallop tüpleriyle birlikte yumurtalıkların alınmasına, çift taraflı salpengo-oofrektomiyle birlikte (tüm ya da yarım) histerektomi denir. Yine de herhangi bir nedenle östrojen tedavisi görüyorsanız endometriozis tetiklenebilir.
Yukarıda sayılan bütün bu ameliyatlar, bütün kadınları menopoza sokacak diye bir kural yoktur. Ama ameliyatlar, çocuk doğurma ihtimalini sıfıra indirir. Yarım histerektomide dölyatağı tüpüyle birlikte rahmin sadece çok küçük bir kısmı bırakıldığından bazı kadınlarda hafif adetler görülebilir. Ama tam histerektomide dölyatağıyla birlikte tüm rahim alındığından normalde adet kanaması görülmez. Yumurtalıklar bırakılmışsa aylık adet görülmesi için hormon salgılar. Bu nedenle adet kanaması olmamasına rağmen adet dönemi öncesi belirtiler görülecektir.
Endometriyozis nedeniyle histerektomi olacak kadınlara jinekologlarına endometriyozisin boyutlarını sormaları ve buna uygun olarak histerektominin yan etkilerini en aza indirecek ameliyatı seçmeleri önerilir. Histerektomiden sonra hala endometryiozisten kurtulamadıysanız kendinizi kötü hissetmeyin. Unutmayın; sizin gibi birçok kadın var, o yüzden inancınızı asla yitirmeyin!
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Bakımı
Op. Dr. Ercan KÖSE
Ben 6sene önce rahim genişletme ameliyatı oldum ameliyattan sonra hamile kalamadim ve ara kanamalarim var ameliyat olmadan önce 3dusuk yaptım rahmin d... devamı
Endometriyozu Önleme
Adet Öncesi Sorunları (Pms)
Endometriyoz - Evde Tedavi
Endometriyozda Doğum Kontrol Hapları
Endometriyoz Ameliyatı