Her ne kadar ameliyat, endometriyozisi iyileştiremese de, ameliyatın çoğu kadın için kısa vadeli ve az sayıda kadın için ise uzun vadeli sonuçları vardır.
Endometriyozis ameliyatı genellikle şu durumlarda önerilir:
- Hormon tedavisi, belirtileri kontrol altına alamadığında ve belirtiler gündelik yaşamın akışını engellediğinde.
- Endometriyal kistler veya skar doku diğer abdominal (karın bölgesi) organların fonksiyonlarını engellediğinde.
- Endometriyozis kısırlığa neden olduğunda.
Ameliyat Seçenekleri
- Laparoskopi, endometriyozisin teşhis ve tedavisi için kullanılan en yaygın işlemdir. Doktorunuz, kistleri ve skar dokuyu bulmak için laparoskopi önerebilir. Eğer laparoskopi sonucunda ednometriyozise rastlarsa, muhtemelen endometriyozis alınacak veya ortadan kaldıracaktır. Aynı işlem boyunca doktorunuz şunları da yapabilir:
- Endometriyozis bulguları ve diğer olası sorunları için iç organları muayene edebilir. Laparoskopi, endometriyozisin kesin olarak teşhis edilebileceği yegane yöntemdir. Ancak “endometriyozis yok” teşhisi her zaman için kesin değildir. Gelişimler (implantlar) çok ufak olabilir veya cerrahın gözünden kaçabilir.
- Ağrıya ve kısırlığa neden olan endometriyozis implantlarını ve skar dokuyu çıkarmak. Cerrah, bu oluşumları kesmeyi ve çıkarmayı (eksizyon) ya da lazer ışını veya elektrik akımıyla (elektrokoter) yok etmeyi içeren bir ya da birkaç tekniği birden kullanır. Eğer doktorunuz yumurtalıkta endometriyozis kisti bulursa (endometriyoma), muhtemelen kisti alacaktır.
- Histerektomiyle oofoerektomi, gelecekte çocuk doğurma planları olmayan kadınlarda uzun vadede ağrıyı iyileştirme olanağı sunar. Ancak histerektomi ile ooferektomi, ameliyattan ve anesteziden kaynaklanan komplikasyon riskleri olan büyük ameliyatlardır. Yumurtalıklarınız alındıktan sonra düşük östrojenin yan etkileri, doğal menopozdaki düşük östrojen belirtilerinden daha ani ve daha şiddetli olabilir. Menopoza erken girdiğinizde, kemiklerinizi korumak için önlemler almazsanız, gelecekteki osteoporoz riskiniz de artar. Östrojen replasman tedavisi ya da hormon içermeyen tedavilerin (bifosfonatlar) sizin için daha uygun olup olmadığını doktorunuzla konuşun.
Dikkate Alınacaklar
Ameliyattan sonra gebe kalamayan kadınlar, kısırlık ilaçlarıyla aşılama veya tüp bebek yöntemini denemeyi düşünebilirler. Bazı çalışmalar, ameliyattan sonra hormon tedavisi kullanmanın, yeni endometriyozis oluşumunu ya da endometriyozisin tekrarlamasını önleyerek ağrısız dönemi uzatacağını ileri sürmektedir.
Laparoskopiye Ne Zaman İhtiyaç Olmayabilir?
Ameliyat, endometriyozis olduğunu kesinleştirmenin tek yoludur. Genellikle küçük bir kesi içinden sokulan ince bir görüntüleme aletiyle gerçekleştirilebilir (laparoskopi). Ancak her zaman laparoskopi gerekmez. Doktorlar genellikle şüpheli endometriyozis için iltihap önleyiciler ve/veya hormon tedavisi denerler. Eğer bu işe yararsa endometriyozis teşhisi kuvvetlenir.
Endometriyozis, menopozun ardından doğal olarak ortadan kalkar. Eğer 50 yaşına yaklaşıyorsanız, belirtileri menopoza kadar evde tedavi ve hormon tedavisiyle kontrol etmek, sizin için ameliyattan daha mantıklı bir seçenek olabilir. Ancak skar doku ağrıya neden oluyorsa, hormon tedavisi işe yaramayacaktır.
Vajina Ağrısının Nedenleri
Op. Dr. Buket AYOĞLU
sn hocam ben keratakonus hastasıyım ccl ameliyatı olmam gerektiğini öğrendim siz bu ameliyatı yapıyormusunuz. şimdiden teşekkürler... devamı
Endometriyoz
Endometriyoz - Doktora Ne Zaman Görünmeli?
Endometriyoz - Neler Olur?
Endometriyoz - Evde Tedavi
Endometriyoz Ameliyatı