Hastalık birinci evredeyse ve patolojik olarak sınıflandırıldığında grade 1 dönemindeyse sadece cerrahi tedavi yeterlidir. Ama hastalık evre iki ya da daha üzerinde bir seviyede ise, cerrahi tedaviye ek olarak iki şekilde radyoterapi uygulanabilir.
Bunlardan biri eksternal radyoterapi denilen dıştan radyasyon verilmesidir. İkincisi ise internal yani içten ışınlama yoluyla radyo terapi verilmesidir. Bu vajinal yolla yapılan ışınlamaya brakiterapi denir.
Tek başına radyoterapi uygulanabilir
Eksternal ve brakiterapi şeklinde uygulanan radyoterapi, cerrahi olmaksızın tek başına da uygulanabilir. Bu yöntemin sonuçları da, tıpkı cerrahi tedavide olduğu gibi oldukça iyidir. Dolayısıyla cerrahi kontrendikeyse korkmamak gerekir. Çünkü rahim kanserinde radyoterapi onun yerini alabilir.Rahim ağzı kanserinde ise cerrahi tedavi sadece birinci evredeki hastalara ve genç ve seksüel aktif hastalara uygulanır. Eğer cerrahi müdahale uygulanması düşünülüyorsa, radyoterapi uygulanması düşünülmüyor demektir.
Çünkü böyle bir cerrahi geniş bir cerrahidir. Bunun ardından geniş bir radyoterapi vermek hastanın sosyal yaşantısını ve yaşamını tamamen bozacaktır. Çünkü böyle bir cerrahi tedaviden sonra verilen radyoterapi bağırsakları büyük ölçüde etkiler ve sağlam dokuyu da yakar. Dolayısıyla hastanın yaşam kalitesi son derece düşer.
Cilt Kanserinin Radyoterapi İle Tedavisi
Op. Dr. Aytun AKTAN
hocam annemin tüm rahmi alındı rahim ağzı kanseri şüphesi vardı C3 hsıl. rahmi incelenmeye gönderildi ve bunun sonucunda C3 HSIL ve Karsionama insüti ... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Rahim Kanserinin Teşhisi
Rahim Kanseri Tedavisinde Radyoterapi Uygulaması
Rahim Kanserinde Kemoterapi Ne Zaman Kullanılır?
Rahim Kanseri Tedavisinden Sonra Yapılacak Kontroller