Rahim kanserinde, rahim içi biyopsi en önemli teşhis aracıdır. Rahim ağzı kanserinde de pap smearin yönlendirdiği biyopsi yine en önemli teşhis yöntemidir.
Ama bunun yanı sıra yardımcı teşhis yöntemlerine, jinekolojik muayeneden BT veya MR çekimlerine, ultrasonografiye, özellikle de vajinal ultrasonografiye kadar çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Zaten bütün bu yöntemler birlikte kullanılmaktadır.
Rahmin cisminin kanserinde biyopsi küretajdır. Buna dilatasyon küretaj denir. Yani rahim ağzı bir miktar açılarak, bazı özel aletlerle içeriye girerek içeriyi kazıma işlemidir. 
Genel anestezi altında yapılmalı
Bu işlemin genel anestezi altında yapılması işlemin verimliliği açısından önemlidir. Eğer genel anestezi altında yapılırsa, içeride bütün rahim duvarlarını örnekleme olanağı bulunur. Böylece kürtaj işlemi bitmiş, içerideki tüm materyal toplanmış olur ve patolojiye gönderilir. Patolojide incelenir ve bunun sonucunda eğer bir kanser varsa ortaya çıkar.
Rahim ağzı kanseri teşhisinde ise, vajina açıldığında, zaten doğrudan doğruya rahim ağzıyla karşılaşılır. Dolayısıyla bir kitleyi çıplak gözle görebilmek çok kolaydır. Böylece bu kitlenin üzerinden özel bir aletle panç biyopsi alınır.
Ama servikal kanalın içinde bir tümör varsa ve tam görülemiyorsa, o zaman kolposkop yardımıyla ilgili bölge büyütülür ve oradaki dokular incelenir. Kuşku duyulan bölgelerden leep biyopsi denilen yöntemle oradan biyopsi alınır.

Op. Dr. Aytun AKTAN

hocam annemin tüm rahmi alındı rahim ağzı kanseri şüphesi vardı C3 hsıl. rahmi incelenmeye gönderildi ve bunun sonucunda C3 HSIL ve Karsionama insüti ... devamı