Cerrahi tedavi geçiren hastaların, cerrahi operasyondan sonraki 1 yıl içinde 3 ayda bir, 2. ve 3. yıllarda 4 ayda bir, 4. yılda 6 ayda bir, 5. yıldan itibaren ise senede bir kez doktor kontrolüne gitmeleri gerekir.
İlk 1 yıl boyunca 3 ayda bir yapılacak olan kontrollerde detaylı bir jinekolojik muayene, pap smear testi ve 6 ayda bir batın BT çekimi yapılır.
Ömür boyu kontrol
Rahim ağzı kanserinde de yine aynı şekilde yıllara göre kontrol aralıkları vardır. Bu kanser hastalarının 5. yıldan sonra artık hayatlarının sonuna kadar kendilerine tedavi eden hekime görünmek zorundadırlar.Söz konusu tetkiklerin yapılmasına ise devam edilmelidir. Yani yine ayrıntılı bir jinekolojik muayene, pap smear testi, ultrasonografik muayene mutlaka olmalı ve 6 ayda bir de BT çekilmelidir.
Eğer bu arada bir tekrarlama söz konusu olursa, MR, pet CT denilen daha detaylı ve kesin olarak bazı tekrarları gösterebilecek, vücutta tekrarladığı yerin görülmesini sağlayacak görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır.
Pet CT pahalı bir yöntem olmakla birlikte son derece yararlıdır ve her iki kanser türünde de kullanılabilir.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hocam merhaba 29 yaşındayım, bir yılık evliyim, iki ay önce adet gecikkmesinden dolayı hastaneye gittim, testler falan yapıldı sol tarafımda üc cmlik ... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Rahim Kanserinin Teşhisi
Rahim Kanseri Tedavisinde Radyoterapi Uygulaması
Rahim Kanserinin Tekrarlama Riski
Rahim Kanserinde Kemoterapi Ne Zaman Kullanılır?